Typer af hackere: hvad er en hacker?

Ordet “hacker” kender du garanteret indgående, da det bliver brugt rundhåndet og i flæng i medierne hver eneste gang man hører om computerproblemer i en statslig organisation eller større virksomhed. “Hackere” får skyldes fra alt fra nedbrud til DDoS-angreb, men for det første er der ikke altid tale om decideret “hacker-angreb.” For det andet, er ordet hacker ikke født i en ondsindet konnotation.

Der findes generelt 10 typer hackere, som er alle dygtige computereksperter, der bruger deres tekniske viden til at løse et problem.

Hackere er oftest programmører. De indsamler avanceret viden om styresystemer og programmeringssprog og finder fejl eller udnytter fejl for at bryde ind i computersystemer.

10 typer af hackere

White Hat hacker

White Hat Hacker er typer af hackere, der også er kendt som etiske hackere, og som er eksperter i cybersikkerhed, der hjælper regeringer og organisationer ved at udføre penetrationstest og identificere huller i deres cybersikkerhed.

Disse typer hackere udfører også andre metoder og sikrer beskyttelse mod black hat hackere og andre ondsindede cyberkriminalitet. Kort sagt er det de rigtige mennesker, som er på din side. Disse typer af Hackere vil hacke sig ind i dit system med den gode hensigt at finde sårbarheder og hjælpe dig med at fjerne virus og malware fra dit system.

Black Hat hacker

Black Hat hackere, også kendt som crackere, er dem, der hacker sig ind for at få uautoriseret adgang til et system og skade dets drift eller stjæle følsomme oplysninger.

Black Hat-hacking er altid ulovligt på grund af dets dårlige hensigt, som omfatter tyveri af virksomhedsdata, krænkelse af privatlivets fred, beskadigelse af systemet, blokering af netværkskommunikation osv. Disse typer af hackere betragtes som kriminelle og kan let identificeres på grund af deres ondsindede handlinger.

Gray Hat hacker

Gray hat hackere ligger et sted i kategorien mellem white hat- og black hat-hackere. Selv om de måske ikke bruger deres færdigheder til personlig vinding, kan de dog have både gode og dårlige hensigter.

For eksempel kan en hacker, der hacker sig ind i en organisation og finder en sårbarhed, lække den over internettet eller informere organisationen om den. Det afhænger alt sammen af hackeren selv. Men så snart de bruger deres hackerfærdigheder til personlig vinding, bliver de black hat-hackere.

Der er en hårfin grænse mellem disse to typer hackere. Så lad mig gøre det enkelt for dig. Fordi en gray hat hacker ikke bruger sine færdigheder til personlig vinding, er han ikke en black hat hacker. Fordi han heller ikke har lovlig tilladelse til at hacke organisationens cybersikkerhed, kan han heller ikke betragtes som en white hat.

Script Kiddies

Script Kiddies er normalt ligeglade med hacking (hvis de gjorde det, ville de være Green Hats. Se nedenfor.). Disse typer af hackere kopierer koden og bruger den til en virus eller en SQL eller noget andet.

Script Kiddies vil aldrig hacke for sig selv; de vil bare downloade overbrugt software (LOIC eller Metasploit, for eksempel) og se en YouTube-video om, hvordan man bruger den.

Et almindeligt Script Kiddie-angreb er DoSing eller DDoSing (Denial of Service og Distributed Denial of Service), hvor de oversvømmer en IP med så mange oplysninger, at den kollapser under belastningen. Dette angreb bruges ofte af “hacker”-gruppen Anonymous, hvilket ikke er til gavn for nogens omdømme.

Green Hat hacker

Disse typer af hackere er hacker-nybegyndere (eller n00bs), men i modsætning til Script Kiddies interesserer de sig for hacking og stræber efter at blive en fuldgyldig hacker. De lader sig inspirere af hackere og stiller dem et par spørgsmål om det. Mens de besvarer deres spørgsmål, lytter de til dets nyhed.

Blue Hat hacker

Disse typer hackere er en anden form for nybegynder-hackere, der minder meget om script kiddies, hvis vigtigste dagsorden er at tage hævn over alle, der gør dem vrede. De har ikke lyst til at lære noget og kan bruge simple cyberangreb som f.eks. at oversvømme din IP med overbelastede datapakker, hvilket vil resultere i DoS-angreb.

En script kiddie med en hævngerrig dagsorden kan betragtes som en blue hat hacker.

Red Hat hacker

Denne type hacker er også kendt som en hacker med ørneøjne. Ligesom en white hat og red hat hacker har også til formål at stoppe black hat hackere. Der er dog en stor forskel i den måde, de arbejder på.

De bliver skånselsløse, mens de beskæftiger sig med black hat-hackeres malware-handlinger. Red hat-hackere vil blive ved med at angribe hackeren aggressivt, så hackeren kan vide, at han er nødt til at udskifte hele systemet.

Lande- eller statsstøttede hackere

Lande- eller statsstøttede hackere er dem, der er udpeget af regeringen til at yde dem cybersikkerhed og til at få fortrolige oplysninger fra andre lande for at forblive på toppen eller for at undgå enhver form for fare for landet. De er højt betalte statsansatte.

Hacktivister”

Disse kaldes også for online-versioner af aktivisterne. Hacktivister er en hacker eller en gruppe af anonyme hackere, der får uautoriseret adgang til regeringens computerfiler og netværk med henblik på at fremme sociale eller politiske formål.

Ondskabsfuld insider eller whistleblower

En ondskabsfuld insider eller whistleblower kan være en ansat i en virksomhed eller et statsligt organ med et nag eller en strategisk ansat, der bliver opmærksom på ulovlige aktiviteter i organisationen og kan afpresse organisationen til sin personlige fordel.