liste over bedste password managers / kodehusker

Password manager: Test af 10 BEDSTE kodehusker apps i 2024

I en verden, hvor internettet strømmer gennem vores hverdag som en digital livsnerve, er sikkerhed et afgørende anker. Kodehusker apps – eller password managers – udgør dette stærke bånd mellem brugere og den online virkelighed. Et nøgleord springer frem: beskyttelse.

Forestil dig en digital højborg, hvor alle dine dyrebare kodeord er gemt, sikret bag panser af uigennemtrængelig kryptering. En kodehusker app er denne højborg, en pålidelig livline i internettets uendelige hav.

Gennem korte glimt af funktionalitet og længere dyk ned i innovation, vil vi præsentere dig for de bedste apps til kodeord på markedet i 2024. Vores vejledning vil navigere dig gennem apps, der transformerer måden, hvorpå vi husker kodeord og interagerer med vores online identitet.

Så træd ind i denne verden af sikkerhed og bekvemmelighed, hvor vi vil vise dig, hvordan de mest avancerede kodeapps sikrer din digitale eksistens, mens vi udforsker fremtidens nøgleord: password manager, sikkerhed, og online kodeordshåndtering.

Det er superirriterende at skulle huske kodeord til alt, i hovedet. Når alt kommer til alt, betyder det at være sikker i en forbundet verden, at man skal bruge en enkelt adgangskode til alle tjenester og abonnementer. De fleste af os ved ikke, hvad der udgør en god adgangskode, og er ikke i stand til at huske hundredvis af dem. I dag er det næsten umuligt at huske stærke adgangskoder til hvert eneste websted, du besøger, og hver eneste app, du bruger.

Password managere, eller kodeordshuskere, tilbyder en nem og hurtig måde at hjælpe dig med at oprette de bedste adgangskoder. Det gør din onlinetilværelse mindre sårbar over for adgangskodebaserede hackerangreb. Brug af en kodeordshusker er en let og hurtig måde at gøre din onlinetilværelse mere sikker på. Du behøver ikke at huske en unik, lang og kompleks adgangskode til hver eneste konto på nettet. Med en enkelt master-kode husker app'en på alle dine koder. Efter jeg personligt begyndte at bruge en app til at huske mine kodeord for mange år tilbage, transformerede den ærlig talt min online tilværelse. Aldrig har det været nemmere at oprette stærke og unikke kodeord til hver eneste tjeneste jeg bruger på nettet – uanset om det er til netbank, mail eller social media.

Nogle password managers og kode-generatorer gemmer dine krypterede loginoplysninger og kodeord direkte på din harddisk, mens andre uploader dine oplysninger til deres egne servere, så du kan få adgang til dem fra enhver enhed med internetforbindelse. Og bare rolig, de bliver krypteret inden de uploades til serveren, så dine koder er helt sikre og beskyttede og meget andet.

Bedste password managers i 2024

Min liste af de bedste kodehusker apps i 2024. Listen indeholder både betalte og gratisversioner.

1. NordPass

NordPass så først dagens lys på nettet tilbage i 2019. Så modsat flere af de andre på listen, er NordPass en lidt nyere aktør. Softwaren er skabt af NordSec (virksomheden bag både NordPass og NordVPN). Begge digitale produkter beskæftiger sig med at øge din sikkerhed på nettet, men Nordpass er – som navnet antyder – mere en password manager. Siden lanceringen er softwaren blevet brugt af mere end 15 millioner brugere verden over, og tallet er stigende.

Med så mange digitale konti den almindelige internetbruger har i dag, kan det være ret svært at huske alle kodeord og endnu sværere at oprette stærke kodeord for hver enkelt konto, for optimal beskyttelse og sikkerhed.

Så hvordan beskytter man sin online færden?

Svaret er ret simpelt: ved at bruge de rigtige værktøjer, som fxden fra NordPass til at generere og huske stærke kodeord.

Mange af os har nemlig tendens til at være lettere lemfældig når det kommer til oprettelse OG lagring af adgangskoder. Enten opretter vi lange passwords, som vi glemmer minuttet efter, eller også opretter vi korte og usikre passwords. Eller ENDNU værre – vi bruger den samme adgangskode til alle konti og tjenester vi bruger. Software som NordPass løser problemet ved at oprette sikre adgangskoder og gemme dem sikkert. Desuden vil dette værktøj huske disse koder for dig.

Hvad er NordPass?

NordPass-softwaren kan du bruge på mobil, iPhone (iOS) og Android. Desuden tilbyder NordPass browserudvidelser til Chrome, Firefox, Edge og Safari. App'en virker naturligvis også til både Windows-, macOS- og Linux-systemer. NordPass virker til både til PC, Mac og Linux.

Grundlæggende lader denne software dig gemme, generere og administrere alle adgangskoder til dine onlinekonti på dit sted. Den største fordel ved at bruge dette værktøj er, at du ikke længere behøver at huske alle de grimme adgangskoder. En anden fordel er, at NordPass vil gøre din brug af koder på nettet hurtigere, nemmere og mere sikker. Du behøver kun at huske dit master-password og så tager app'en sig af resten.

Ifølge undersøgelser bruger mere end 55% af brugere den samme adgangskode til flere eller alle deres konti, eller bruger intuitive og nemme adgangskoder som f.eks. deres fødselsdato eller almindelige ord som “kodeord123” eller “password”. Så hvis en af kontiene bliver kompromitteret, er der en mulighed for, at alle konti er i fare.

Desuden skriver nogle mennesker alle deres adgangskoder ned i en notesbog som f.eks. den du finder på mobilen. Eller andre forsøger at lære dem udenad. Jeg har selv forsøgt mig med det sidste, og det har aldrig virket – der er ganske enkelt for mange at huske. Så den eneste rigtige løsning for disse er at begynde at bruge password manager software. Lad os kigge på hvad denne slags software kan hjælpe dig med.

Ved at bruge NordPass, gør det din online færden væsentlig enklere: nu behøver du ikke længere at huske alle dine adgangskoder. NordPass er en brugervenlig kode-husker med meget attraktive web-, desktop- og mobilapps. Derudover tilbyder den sikkerhedsfunktioner som f.eks. en databrudsscanner (hvor den tjekker hvilke af dine konti der potentielt kan være hacket) og en handlingsorienteret rapport om adgangskode-sundhed (f.eks. hvis den mener en af dine koder er for nem at bryde.)

Dette værktøj genererer stærke adgangskoder for dig, hjælper dig med at logge hurtigere ind, kan huske din information og koderne for dig og holder kontiene sikre og beskyttede. Desuden kan du organisere dine adgangskoder på specifikke mapper med dens funktioner og opbevare dem på et sikkert sted som en krypteret boks. For at opsummere er NordPass et værktøj man bare SKAL have – det er let at bruge, intuitivt og med en flot og lækker brugerflade som alle kan finder ud af.

Prisen er 15 kr. om måneden, men køber du for to år, får du den til KUN 11 kr./md. og sparer dermed 50%!

2. Dashlane

Dashlane giver en enkel og sikker måde at administrere dine adgangskoder og opbevare andre loginoplysninger på. Dashlane er intuitiv og enkel, understøttet af to-faktor-autentificering (2FA) og muligheden for at ændre et væld af adgangskoder, der spænder over flere websteder, med få klik.

Dashlanes superfunktion er stadig dens funktion til at masseændre kodeord på én gang. Du kan derfor nulstille hundredvis af dine adgangskoder på én gang, i stedet for at skulle ændre hver enkelt kode en efter en. Tag det fra en som har været igennem det før: det sparer dig for både tid og bekymringer i tilfælde af et større databrud. Dashlane har også en scanner, der gennemgår din e-mailindbakke på iOS eller Android for at finde onlinekonti, som du måske har glemt. Kodeadministratoren er veldesignet, super intuitiv, nem at bruge og muligvis den bedste til at udfylde dine personlige oplysninger i onlineformularer.

Dashlane er et af vores foretrukne valg – og selvom gratis-versionen også er glimrende, er den desværre begrænset til 50 adgangskoder og du kan kun bruge den på én enhed. Det vil sige ikke på både computeren og mobilen. Derfor bør du opgradere til Premium – det kan nemt svare sig.

Premium-konto koster 260 kr. ($39,99) for et år.

3. 1Password

En anden ekstremt populær og pålidelig kodeapp er 1Password. Med en stærk passwordgenerator samt lagring af brugernavn og password (herunder sikker deling). 1Password har funktioner til deling af legitimationsoplysninger (til andre familiemedlemmer eller kolleger, der også bruger 1Password), er robust og meget nem at bruge.

Det, der adskiller 1Password fra resten, er antallet af ekstraudstyr, som den tilbyder. Ud over at administrere adgangskoder kan den fungere som en autentificeringsapp som Google Authenticator (2FA), og for ekstra sikkerhed opretter den en hemmelig nøgle til den krypteringsnøgle, den bruger, hvilket essentielt betyder, at ingen kan dekryptere dine adgangskoder uden denne nøgle. (Ulempen er, at hvis du mister denne nøgle, kan ingen – ikke engang 1Password – dekryptere dine adgangskoder, men det betyder samtidig maksimal sikkerhed.)

Den pænt designede applikation mangler dog en gratis version. Dog, har du lyst til at prøve, kan du gøre det gratis i 30 dage før du tilmelder dig.

Et abonnement koster 235 kr. ($36) om året og kommer med 1 GB dokumentopbevaring og valgfri to-faktor-autentifikation for yderligere sikkerhed.

4. Keeper

Keeper er en anden, der tilbyder en række adgangskode-løsninger til virksomhed, forretninger, familie og privat – hvilket gør den til en af de mest skalerbare kodeadministratorer på markedet nu.

Keeper er faktisk egentlig også en af de ældste kodeordshuskere der findes. Den hævder at bruge en proprietær (selvudviklet) Zero-Knowledge Encryption (ZKE), som betyder at alt data, der lagres på servicen, KUN kan tilgås af slutbrugeren. Den har ydermere AES 256-bit kryptering og er det mest reviderede og certificerede produkt på markedet. Hvad det betyder i daglig tale er, at der er tale om et meget sikkert værktøj til at gemme dine kodeord.

Gratis-versionen giver dig et ubegrænset antal adgangskoder – dog kun på én enhed.

Premium versionen koster så 230 kr. (35 dollars) om året og lader dig synkronisere adgangskoder på tværs af alle dine enheder. For 390 kr. (60 dollars) om året kan du få 10 GB sikker filopbevaring.

5. RoboForm

RoboForm er en af de ældste på listen, men personligt blandt mine egne favoritter. Roboform er på dansk – eller dvs. dele af tjenesten er oversat til dansk. Jeg ser stadig enkelte engelske ord, men alt i alt burde det være til at forstå for de fleste.

RoboForm hævder at være den bedste kodemanagers i verden og det er ikke helt urimeligt. Efter en større opdatering har Roboform tilføjet understøttelse af lagring af et ubegrænset antal logins i gratis-versionen. Den kan altså ikke kun huske program-logins, men også tilbyde sikker opbevaring af noter, understøttelse af flere platforme og mulighed for at få adgang i nødstilfælde.

Roboform synkroniserer på tværs af mange enhedstyper og browsere. Sikkerhedscenter identificerer svage og dobbelte adgangskoder. Inkluderer digital arv og sikker deling, omfattende udfyldning af webformularer og administrerer programadgangskoder (fx i Windows, hvilket er ret smart).

RoboForm Premium (tidligere Everywhere) giver dig mulighed for synkronisering på tværs af enheder, cloud backup og mulighed for selv at få adgang i nødstilfælde. Hvis du beslutter dig for at købe en premium-licens, koster det 260 kr. (40 dollars) for et år. Der findes også familieabonnementer for op til fem brugere, så det ultimativt bliver billigere per bruger.

(Specielt 30% rabat Seek.dk-tilbud ved at klikke på knappen her)

6. Bitwarden

Bitwarden er blevet et populært valg blandt fortalere for open source-software (koden, der driver Bitwarden, er frit tilgængelig for alle til at inspicere, finde fejl og prøve at rette dem). Efter at have kodehuskerappen i et par måneder kan jeg også godt se hvorfor den er populær. Den er gratis uden begrænsninger, og den er lige så velpoleret og brugervenlig som mit førstevalg, Dashlane.

Appen har adskillige 2FA-sikkerhedsmetoder og lader dig importere dine adgangskoder fra andre adgangskode managers, webbrowsere og diverse forskellige apps.

BitWarden understøtter også cloud-synkronisering på tværs af alle understøttede platforme – herunder Mac, Windows, Linux, iOS, iPadOS, Android, næsten alle populære webbrowsere, dens cloud-baserede klient m.m.

Den mangler nogle af de smarte funktioner, som fx Dashlane og LastPass har, men for 65 kr. ($10) om året kan du så tilføje 1 GB krypteret filopbevaring.

7. LogMeOnce

LogMeOnce er en funktionspakket tjeneste, der på trods af sine løfter ikke lever op til de krav, vi stiller til de bedste applikationer. Den største synder er dog imidlertid dens brugerflade, som er besværlig at bruge.

LogMeOnce kræver iOS 8.2 eller højere, Android 4.0 eller højere, Windows Vista, Windows XP, Linux, Windows 7, Windows 8 eller Windows 10. Der findes også browserudvidelser til Chrome, Firefox, Safari og Internet Explorer. Du skal bruge den mest opdaterede browser for at få optimal funktionalitet.

Password Shock-funktionen leveres med ni aktiveringer. Det koster ekstra at bruge den uden begrænsninger. Med Account Freeze kan du midlertidigt fastfryse kontoadgangen eller låse den til din hjemme-IP-adresse.

Med 260 kr. ($40) om året, befinder LogMeOnce sig i den høje ende rent prismæssigt for premium password managers. Taget i betragtning af Dashlane også koster $40 om året, er det klare valg for mit vedkommende Dashlane.

8. Sticky Password

Fra skaberne af AVG Antivirus – så du kan være sikker på, at data-sikkerhed er deres højeste prioritet. Sticky Password er en gratis adgangskodeadministrator, der omfatter en premium-version med ekstra cloud-funktioner.

Sticky Password kan prale af stærk passwordgenerering, AES-256-kryptering og meget intuitiv navigation, især til mobile enheder. Der findes også browserudvidelser til Firefox, Chrome, Opera og Internet Explorer, men ikke Edge.

Sticky Password premium gør alt, hvad du kan forvente af en sådan app, men mangler avancerede funktioner som digital arv og kontrol af passwordbrud. Hvis du vælger den sikre Wi-Fi-synkronisering uden cloud, forlader dine adgangskoder aldrig dit hjemmenetværk.

Der findes to udgaver af Sticky Password: gratis (free versionen) og premium. Premium-udgaven tilføjer cloud-synkronisering og backup og koster $29,99. Der er også en livstidslicens til rådighed for $149,99.

9. True Key

True Key har særlig fokus på biometri som et alternativ til et masterpassword, så du kan logge ind med dit fingeraftryk eller ansigtet i stedet for altid at være afhængig af et tastaturpassword.

Ligesom andre af de bedste, er appen smart nok til at fortælle, når du logger ind på en ny konto og den vil automatisk generere en ny adgangskode til dig og gemme dine oplysninger.

True Key vil også automatisk logge dig ud og nulstille din gamle masterkode, og du kan justere tidsrammen for begge funktioner som du synes. Du kan installere True Key og bruge den gratis, hvis du ikke har brug for at gemme mere end 15 adgangskoder. God til at prøve, selvfølgelig, men 15 koder er godt nok ikke mange. For lidt til langt de fleste.

Når du når denne grænse, skal du betale 19,99 dollars om året, hvilket faktisk er meget rimeligt, de andre priser taget i betragtning. Sticky Password Premium koster 29,99 dollars om året; Dashlane og LogMeOnce koster fx 260 kr. om året. Selv LastPass er for nylig steget til 230 kr. om året.

10. LastPass

LastPass er fortsat en af de mest populære password managers, men den er rykket fra en af de første pladser på Seeks liste, til bunden. Årsagen er at virksomheden har haft gentagende brud på sikkerhed, hvor det lader til de – af flere omgange – ikke har fortalt sandheden med det samme

LastPass understøtter alle større platforme, en bred vifte af funktioner og mange forskellige konfigurationer. LastPass er klart en af de bedste password managers og kan du klare dig uden de ekstrafunktioner der følger med den betalte udgave, så er den ganske gratis!

Når du har oprettet din hovedadgangskode, giver LastPass dig mulighed for at importere alle dine gemte loginoplysninger brugernavne og adgangskoder fra browserne Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Opera og Mac's Safari.

Gratis versionen af LastPass synkroniseres på tværs af et ubegrænset antal enheder og har næsten lige så mange funktioner som den betalte version. Prisen for den betalte version (premium) er dog tredoblet i løbet af de sidste par år, fra 80 kr. ($12) til 230 kr. ($35) om året. Men dog stadig billigere end Dashlane.

Premium-udgaven af LastPass kommer med deling af adgangskoder, logins, medlemskaber og andre ting som “betroede nødkontakter”, multifaktor-godkendelse (2FA) via YubiKey og en fingeraftryksscanner samt 1 GB krypteret lagerplads.

Du behøver ikke at installere et program på din computer for at bruge LastPass. I stedet lever softwaren udelukkende i browserudvidelser og er en fuldt udstyret webgrænseflade.

Apps, der ikke kom med på listen

Der findes masser af software til at huske koder. Faktisk så mange, at de ikke alle kunne være på listen. Nogle er bedre end andre og dem ovenfor er ifølge min mening, de bedste.

Kaspersky

Kaspersky fx, håndterer grundlæggende opgaver med at huske adgangskoder og du kan også få krypteret online billedlagring. Men den mangler eksempelvis funktioner til deling og arv af adgangskoder. Den er dog billig, det skal den have. En anden er Enpass eller E-boks', som heller ikke nåede listen.

E-boks kode-app

Danske E-boks – tjenesten hvor du modtager vigtige dokumenter fra det offentlige, banken, netbank, forsikring osv., har også lanceret en kodehusker-service. Som de selv skriver, kan den hjælpe dig med at huske PIN-koder. E-boks Plus er gratis at bruge og deres kodeords-tjeneste er en del af app'en.

Overordnet set er den nem at gå til, dog en smule basic uden ret mange af de funktioner og features du finder hos udbyderne nævnt på listen ovenfor.

Du finder servicen i E-Boks Plus app'en (husk at logge ind først) og tryk på knappen “Service” nederst på siden.

Hvordan virker password managers?

En password manager app erstatter alle dine kodeord med ét enkelt. Et password og et kodeord er det samme, blot på engelsk og dansk.

Password-manageren fungerer ved at registrere det brugernavn og adgangskode (eller PIN kode), du har valgt, når du logger ind på et websted, app eller tjeneste ved første besøg (Facebook, TikTok, eller andre sociale medier). Næste gang du besøger webstedet, udfylder den derefter helt automatisk formularer, PIN kode og andre kodefelter med dine gemte brugerloginoplysninger. For de websteder og tjenester, der ikke håndterer automatisk udfyldelse, kan du med password managers nemt kopiere adgangskoden, som du så kan indsætte i adgangskodefeltet. Med andre ord, en password manager er en kodehusker app.

Hvordan gemmer jeg mine koder?

Du gemmer dine koder i en app, der husker dem. De fleste password managers, eller kodehusker-apps, er komplette systemer og ikke et enkelt stykke software. En sådan adgangskodeadministrator består af apps eller browserudvidelser (extensions) til hver af dine enheder, eksempelvis PC (Windows), Mac, Android-mobiler, iPhone, iPad og andre tablets, som har værktøjer til at hjælpe dig med at oprette sikre adgangskoder, gemme dem sikkert og evaluere sikkerheden af dine eksisterende adgangskoder.

Alle disse oplysninger sendes derefter til en central server, hvor dine adgangskoder krypteres, opbevares og deles mellem enheder. Du kan også vælge IKKE at lade dine koder blive sendt til central server, hvis du foretrækker yderligere sikkerhed. Det er dog værd at bemærke, at koderne bliver krypteret INDEN de sendes til virksomhedens server og det derfor er ganske sikkert at gemme dem i “skyen.”

Hvorfor skal jeg bruge hjælp til at huske mine kodeord?

Hvis du har og bruger mange forskellige kodeord i din hverdag (som du bør), kan det være rigtig svært at huske dem alle. Især fordi at et kodeord skal indeholde store og små bogstaver, tal og specielle tegn, for at være så sikker som mulig.

Vi har lavet en guide, som hjælper dig til at lave stærke passwords, men vil du hellere slippe for besværet med at huske dine kodeord, er der digital hjælp at hente. En app, som en af de nævnte her på siden, hjælper dig med at oprette nye kodeord på alle tjenester du færdes, og gemmer dem automatisk ét centralt sted. Slip for at huske dine kodeord i hovedet og slip for at være bekymret for hackere og at dit kodeord bliver lækket. Med en kodehuskerapp kan du nemt få adgang til dine koder.

Brug den bedste password manager

Markedets bedste password manager til at holde styr på dine kodeord, er Dashlane, bl.a. fordi Dashlane understøtter tofaktorautentificering (2FA) og 256-bit AES. App'en virker både til Windows (PC), Mac, iPhone og Android. Dashlane er desuden blandt de mest populære apps blandt vores brugere. Den er intuitiv, utrolig nem at bruge og ekstrem sikker at anvende til at huske dine adgangskoder til hjemmesider og apps.

Bedste gratis kode app

RoboForm er det perfekte valg for den budgetbevidste forbruger i 2024. Med sin kraftfulde adgangskodekontrol, to-faktor-autentifikation og formularudfyldningsfunktioner er det en adgangskodeadministrator af høj kvalitet, der er nem at bruge, pålidelig og overkommelig. Få det bedste af sikkerhed og bekvemmelighed med Robo Form – den ultimative adgangskodeadministrator og nemmeste måde at huske et kodeord.

Konklusion: brug app til at huske dine kodeord

Her har du fået en konkret liste over hvad der er de bedste password managers, kodehuskere eller password vault, på markedet i 2024. Hvis du endnu ikke har prøvet at bruge en adgangskodehusker, så kan det KLART anbefales. Alle løsninger på listen ovenfor understøtter flere forskellige operativsystemer, men alle har som minimum understøttelse af PC og mobil (iOS og Android).

Jeg vil anbefale at du prøver NordVPN, som synkroniserer på tværs af enheder, så du altid har alle dine kodeord LIGE ved hånden. Hvis du desuden kobler din mobilbrug sammen med en VPN til hhv. Android eller iPhone, så har du virkelig godt styr på din online sikkerhed.