Shadowsocks definition og forklaring

Ofte forveksler folk Shadowsocks med VPN-teknologi. Selv om de to har overlappende funktioner og features, er de to teknologier meget forskellige.

Her ser vi på forskellene og lighederne mellem VPN'er og Shadowsocks. Artiklen indeholder også information om fordelene og anvendelsesmulighederne for de to teknologityper.

Allerførst…

Hvad er Shadowsocks?

Shadowsocks er en åben proxy-baseret teknologi, der opstod i 2012, efter at Xi Jinping blev præsident i Kina. Dens grundlæggende funktion er at undgå censur og restriktioner online. I det meste af sin eksistens blev den primært brugt af kinesiske udviklere til at omgå den kinesiske “Great Firewall” (Kinesiske internet-Mur) uden at blive opdaget.

Hvordan virker Shadowsocks?

Shadowsocks kører altså på en internetprotokol med åben kildekode kaldet SOCKS5.

Den bruger denne protokol til selektivt at omdirigere noget af din trafik. Nogle VPN-udbydere tilbyder også denne protokol, især for brugere, der ønsker at kryptere og omdirigere deres trafik selektivt. Shadowsocks er dog ikke en VPN.

Tænk på det som en superavanceret proxy. Normalt forbinder proxyer dig til en anden computer, kaldet en proxyserver, og forbinder dig derefter til internettet. På denne måde kan du bruge proxyserveren til at få adgang til geoblokeret indhold i hele verden. Den kinesiske Great Firewall er dog i stand til at registrere proxyer. Da Shadowsocks er noget, der stadig kan springe over firewallen, må det gøre noget andet end en simpel proxy?

Det er korrekt. Shadowsocks bruger nemlig HTTPS til at skjule din trafik. Husk nu, at ikke al din trafik bliver omdirigeret, men kun det, der er nødvendigt for at få adgang til geografisk blokeret indhold. Ved at bruge HTTPS sørger dette værktøj for, at den trafik, der omdirigeres, ikke kan skelnes fra normal internettrafik. På denne måde vil firewall-teknologien ikke kunne afsløre dig, og det samme gælder for internetudbydere eller overvågningssystemer fra tredjeparter.

Med andre ord kan Shadowsocks-brugere på det kinesiske fastland nemt omgå den store firewall, uden at nogen ved det.

Hvad er forskellen mellem Shadowsocks og VPN?

Mange mennesker synes at tro, at Shadowsocks er en slags ny VPN. Det er ikke tilfældet. Som jeg nævnte ovenfor, er Shadowsocks mere en avanceret proxy end en ny VPN.

Den største forskel mellem de to tjenester ligger i deres grundlæggende funktioner. VPN'er er lavet for at tilbyde sikkerhed, privatliv og anonymitet. Derfor krypterer de begge dine data og omdirigerer al din trafik. En VPN's evne til at få adgang til indhold, der er geoblokeret, er et resultat af den omdirigerede trafik. Det er ikke VPN'ens grundlæggende funktion.

Shadowsocks er anderledes. For det første blev den specifikt lavet til at omgå den kinesiske Great Firewall. Privatliv og anonymitet er ikke prioriteret med denne teknologi, da dens grundlæggende funktion er at omgå censur. Både VPN'er og Shadowsocks kan få adgang til geografisk blokeret indhold, men de gør det begge på helt forskellige måder. En VPN bruger simpelthen en server til at omdirigere al din trafik, mens Shadowsocks maskerer noget af din trafik ved hjælp af HTTPS og omdirigerer den gennem en proxy.

De lyder måske ens, men de er ikke det samme.

Skal jeg bruge Shadowsocks?

Igen, Shadowsocks blev lavet for at omgå censur. Hvis du tilfældigvis bor i et land eller en region med alvorlige regler for onlinecensur, kan det meget vel være det rette værktøj for dig.

For indbyggere i lande som Kina, Saudi-Arabien, Iran, Cuba, Tunesien og måske også Vietnam, så kan Shadowsocks ende med at blive mange brugeres redningsplanke for at få adgang til geoblokerede websteder. Bor du i lande uden censur fra staten, som f.eks. Danmark, er det mindre nyttigt.

Og hvis din bekymring er rettet mod privatlivets fred, er dette ikke værktøjet for dig.

Hvordan afgør jeg om jeg skal bruge Shadownsocks?

For at afgøre om du skal bruge Shadowsocks eller ej, så stil dig selv et spørgsmål: Hvem er min største trussel?

Hvis dit svar er din internetudbyder, så ja, Shadowsocks kan hjælpe dig. Du vil kunne få adgang til det indhold, du ønsker, uden at din internetudbyder finder ud af, hvad det er, du laver. Men hvis dit svar er staten, så skal du måske holde dig til en god, gammeldags VPN i stedet. Selvom den kinesiske regering har blokeret mange VPN-apps, er der nogle VPN-tjenester, der stadig virker i Kina.

En gang til for Prins Knud: Shadowsocks er et værktøj, der bruges i områder med strenge internetrestriktioner til at omgå geoblokeringer uden at lade din internetudbyder vide, hvad du laver. Det er ikke et cybersikkerhedsværktøj. Du vil ikke være anonym. Det beskytter ikke dit privatliv online.

Konklusion på hvad er Shadowsocks er

Dette var en meget forenklet forklaring på, hvad Shadowsocks er.

Husk, at denne teknologi er udviklet af og for udviklere, så det er meget teknisk værktøj at sætte sig ind i. Når det er sagt, kan du finde software til kommerciel brug flere steder på nettet. Hvis du er ved at downloade gratis software, så sørg for at du gør det fra en pålidelig kilde, så du ikke ender op med malware i systemet. Malware er der trods alt ingen der gider 🙂