SOCKS5: definition og forklaring

Hvad er SOCKS5?

SOCKS er en netværksprotokol baseret på den gamle Secure Sockets-protokol til at føre (tunnelling) trafik gennem en server. Protokollen blev udviklet til at forbedre klient-server-applikationer, der anvender TCP– eller UDP-forbindelser. Med SOCKS kan du videresende enhver type trafik (TCP eller UDP), der oprettes af et hvilket som helst program, gennem en proxyserver.

SOCKS fungerer i sessionslaget (lag 5 i OSI-modellen). Da SOCKS arbejder mellem applikationslagene og TCP/UDP, kan det håndtere forskellige typer anmodninger, herunder HTTP, SMTP, FTP med flere, samt applikationer som P2P, webbrowsing, e-mail og meget mere.

SOCKS-serveren bruger TCP-port 1080 til at acceptere indgående forbindelser.

Hvad gør en SOCKS5-proxy?

SOCKS5-proxyserveren fungerer som mellemmand mellem to forskellige netværk (dvs. private og offentlige). SOCKS5 på din lokale computer tager simpelthen din apps trafik og dirigerer den gennem en proxyserver på internettet.

SOCKS5-klienten (f.eks. en webbrowser HTTP eller en P2P-platform) åbner en TCP- (eller UDP-) forbindelse til proxyserveren. Derefter opretter SOCKS-proxyserveren en ny (TCP- eller UDP-) forbindelse med en ny IP-adresse til destinationswebstedet eller appens server.