Sådan opretter du et stærkt kodeord

I dag skal vi tale om adgangskoder.

I denne artikel vil jeg besvare et meget simpelt spørgsmål “Hvordan opretter man et stærkt password?”.

Spørgsmålet er måske simpelt, men jeg forsikrer dig om, at svaret ikke er simpelt. Heldigvis for dig har du fundet det rigtige sted at søge svar, og jeg vil afsløre hemmelighederne bag at skabe et skudsikkert password.

Hvis du allerede er fascineret, så lad mig fortælle dig noget andet. Når du når til slutningen af denne artikel, vil du være langt bedre beskyttet end de 150 millioner mennesker, hvis konti blev kompromitteret sidste år.

Husk på, at næsten 20 % af alle malware-angreb har til formål at kapre konti. Det er blot en af grundene til, at du bør vide, hvordan du opretter en sikker adgangskode. Statistikken viser, at 240.731 adgangskoder bliver stjålet hver dag! Kan du forestille dig det? Næsten en kvart million adgangskoder. Hver eneste dag!

Hvor sikker føler du dig lige nu?

For at gøre vores konti sværere at knække, må vi tale om de

De største bruger-fejl

Først og fremmest betragter vi de fleste af vores konti som smidegoder. Det er normalt, når man tænker på, at de fleste onlinebrugere har omkring 100 konti knyttet til én e-mail. Og dette antal fordobles hvert femte år.

Oftest har vi valgt en nem adgangskode til nogle af vores konti. På den måde er det nemmere for os at huske, ikke sandt? Dette er fejl nr. 1. Ved at oprette svage adgangskoder til websteder, som vi tror, at vi kun vil bruge sjældent, kompromitterer vi vores generelle sikkerhed online.

Ved at bruge en svag adgangskode “åbner du døren” for hackere og inviterer dem ind. Dertil kommer, at der er stor sandsynlighed for, at det, du anser for at være “stærke” adgangskoder”, i virkeligheden er svage adgangskoder. Har du nogensinde brugt et af følgende som adgangskode:

  • Dit navn. (Seriøst? Det kræver ikke en hacker eller malware at knække det)
  • Dine venners eller familiemedlemmers navne. Også kæledyrsnavne. – Ja, selvfølgelig elsker jeg også min hund, men det kan let gættes, selv uden en professionel på den anden side.
  • Tastaturmønstre – “123456” er førende på de fleste lister over “værste adgangskoder”. Efterfulgt af “qwerty” og lignende.
  • Dine loginoplysninger. Hvis dit brugernavn er, lad os sige, AnthonyIsrow, bør dit password heller ikke være AnthonyIsrow.
  • Almindelige ord – der er for mange til at opregne dem, men lad os bare sige, at passwords som “password” eller “admin” ikke er de bedste valg. Undgå også navne på sportsgrene, sportshold eller almindelige navne til din adgangskode.
  • Undgå at bruge korte adgangskoder – Jo kortere din adgangskode er, jo mindre tid skal nogen bruge på at knække den. Kun 30 % af brugerne bruger adgangskoder, der er længere end seks symboler.

Hvis du er villig til at holde op med at bruge denne type adgangskoder, så tjek

Sådan bør en stærk adgangskode se ud

Den bør bestå af bogstaver med forskellig kasus, specialsymboler og tal. Og det anses for klogt at gøre det over 6 tegn langt – stort set så langt som muligt. I det væsentlige bør dette kodeord have meget lidt at gøre med de eksempler, jeg gav dig lige før.

Du bør også overveje at oprette forskellige kodeord til dine konti. Det kan være hårdt arbejde, og du kan nemt glemme dem. Alligevel viser statistikker, at en gennemsnitlig britisk borger i gennemsnit glemmer omkring 49 adgangskoder.

Det er selvfølgelig svært at huske over hundrede adgangskoder. Så en af måderne at holde det enkelt på er ved at bruge en password manager (som også vil indeholde en sikker passwordgenerator). Dette er en god mulighed for brugere, der lægger vægt på deres sikkerhed. Software af denne type kan oprette sofistikerede adgangskoder til dine forskellige konti og derefter gemme dem krypteret. Når du bruger den slags software, skal du kun huske ét kodeord.

Der er mange mennesker, som opretter et godt kodeord én gang og derefter bruger variationer af det. Det er også en relativt dårlig idé, for hvis en af dine konti bliver kapret, kan de andre falde som dominobrikker.

Det anses også for at være en sikkerhedsrisiko at skrive sine adgangskoder ned, især på digitale enheder. Hvis de bliver stjålet eller hacket, kan du kysse dine konti farvel.

Hvordan opretter man et stærkt kodeord (og husker det)?

Den bedste måde at skabe et password, der er svært at knække, er at tænke på en sætning, som du nemt kan huske, og overføre den til kode (Tip #1). Dette vil forhindre næsten alle i at bryde ind på din konto. I det mindste – det vil massivt hindre processen.

Her er et eksempel – jeg har en kone og to børn. Lyder simpelt nok, ikke sandt?

Her er transformationen – Ihv1Wf&2Kds. Bare ved at fjerne alle vokaler efter “I” og ændre nogle ord til symboler er det lykkedes os at skabe et stærkt kodeord. Du kan selvfølgelig vælge en anden sætning eller et udtryk, der passer bedre til dig og er let at huske.

Her er et andet eksempel, for at sikre, at vi har forstået det rigtigt. Der er en sætning fra Leo Tolstoj, som jeg især godt kan lide. Den lyder sådan her: “Hvis du vil være lykkelig, så vær”.

Vi kan omdanne den til IUw2B:)B.

Hvis du vælger et sådant kodeord og vil bruge det på mere end én konto, skal du sørge for at tilpasse det til hver konto.

Hvis du f.eks. vil bruge dine evner til at skabe unikke adgangskoder til Netflix, kan du ændre det til “IUw2B:)Bn3tFl!x”.

Det er selvfølgelig bare eksempler. Du kan ændre dit kodeord, som du vil, men prøv at bruge forskellige kasetter, tal og specialsymboler. Vær også original, og lav et kodeord, der giver mening for dig (og forhåbentlig ikke for andre), så det er let at huske.

Husk blot, at en af de vigtigste ting ved kodeord er at:

Prøv at være kreativ med dit kodeord

Husk på, at malware ser dit kodeord som en omgang “Mastermind”. Jo mere kompleks din adgangskode er, jo mere tid vil det tage malware eller en hacker at knække den. Jeg taler om år og årtier her, ikke blot timer.

Til din orientering kan en computer prøve 350 milliarder kombinationer hvert sekund. Hvis du tror, at din passwordsikkerhed er i orden, så tænk dig om igen.

Der er et andet lille problem, som kan få dig til at tro, at du har et godt password. Det vil være lettere at forklare, hvis vi finder på en historie.

Her er sagen:

Du er på en date med en køn pige/fyr på en restaurant. Lad os for eksemplets skyld kalde restauranten “Dating “*.

*Offtopic: Jeg googlede mine første dusin ideer til et navn for at finde et, der ikke er optaget. Så hvis du ønsker at åbne en restaurant, er “Dating” en mulighed. For ikke alene ønsker jeg at hjælpe dig med at skabe de bedste passwords, du får også gratis forretningsinformation. Du er velkommen 🙂 Jeg sigter efter at behage.

Så tilbage til historien. Du er til “Dating” med et dejligt selskab. Alt er godt, og til sidst, på et tidspunkt, kommer du hjem. Du kan ikke falde i søvn. Så som enhver normal person går du på nettet for at fordrive tiden. Først bruger du sikkert noget tid på sociale medier eller tjekker din e-mail. Til sidst finder du et interessant websted, hvor du kan shoppe, surfe eller lave andre ting.

Nu skal du registrere dig på dette nye websted, og her kommer mit tip nr. 2: Undgå at inddrage følelser, når du opretter et kodeord! Når du leder efter gode ideer til adgangskoder, kommer “Dating” eller navnet på din date måske først på din liste, fordi du er følelsesmæssigt involveret i aftenens begivenheder. Selv om du ikke er helt klar over det. Og det er et kodeord, der kan: A) nemt blive glemt med tiden, eller B) nemt blive hacket. Det er en af de mindre indlysende ting, man skal overveje, når man laver et password.

Konklusion

Tak fordi du læste til slutningen. Hvis du er her, burde du være klar til at gå de kommende år sikkert i møde og være i stand til at overleve sikkerhedsbrud ubeskadiget. Bare sørg for at bruge de tips, jeg gav dig, mens du undgår de dårlige eksempler på kodeord, som jeg nævnte.

I øvrigt er dette det rette sted at give dig endnu et sikkerhedstip. Ingen hjemmeside eller institution vil nogensinde bede dig om dit kodeord, hverken via e-mail eller telefon. Så hvis det sker for dig, skal du være sikker på, at det er svindel.

Husk følgende – dine adgangskoder er dine nøgler til online-verdenen. Da vi stort set gør alting online, er de virkelig vigtige. Jeg tror, at vi med succes har dækket spørgsmålet om “Hvordan opretter man et stærkt kodeord?”, så husk disse råd, når du opretter nye konti. Overvej også at opdatere dine ældre adgangskoder. Pas på dig selv!