WiFi definition og forklaring

Wi-Fi eller trådløs internetforbindelse er en indgroet bestanddel i næsten alle danskers dagligdag. Lad os dykke ned i hvad det betyder og præcis hvordan det fungerer. Vi ser på hvad WiFi er, hvordan det fungerer, de mange typer WiFi og de mange generationer af WiFi.

Hvad er WiFi?

WiFi, “WIreless FIdelity” og er en dagligdags betegnelse for trådløs internetforbindelse. Det er en trådløs lokalnetværksteknologi, der bruger radiobølger til at få adgang til eller oprette forbindelse til et netværk. Dette kan bruges på en række forskellige enheder såsom computere, smartphones, fjernsyn, videospilkonsoller osv. Kort sagt giver det en standardiseret måde at oprette forbindelse med trådløse netværk. WiFi-netværket er baseret på 802.11-standarder, der er udviklet af IEEE. Det er varemærket af Wi-fi Alliance® og bruges som et varemærke for produkter, der anvender IEEE 802.11 WiFi-standarderne.

Hvordan fungerer WiFi?

Har du nogensinde undret dig over, hvordan trådløse gadgets kommunikerer med hinanden? Det enkle svar er, at de bruger WiFi-teknologi. Signaler overføres til forskellige enheder via radiobølger. Den modtagende enhed skal være konfigureret til at modtage bølger med en bestemt frekvens. WiFi-frekvensområdet er 2,4 GHz og 5 GHz. Dette er en højere frekvens end dem, der anvendes til walkie-talkies, mobiltelefoner og tv-apparater. Dette højere WiFi-frekvensområde gør det muligt for signalerne at overføre flere data.

Sådan oprettes WiFi-forbindelsen

Et kabel, normalt et fiberkabel eller en analog linje forbinder en internetkilde. WiFi-routeren er det medie, der modtager internetforbindelsen via en WAN-port (Wide Area Network). WiFi-routeren afgiver nu trådløse signaler via radiobølger til et netværkskort eller en adapter i en computer, mobiltelefon eller andre enheder for at etablere tovejskommunikation.

Typer af WiFi-installationer

Typisk findes der tre typer af trådløse netværkssystemer. Det er vigtigt at forstå, om de enkelte WiFi-netværk er egnede til effektiv implementering:

Centraliseret implementering

Når der er en klynge af bygninger og netværk, der ligger tæt på hinanden, implementeres et trådløst netværkssystem centraliseret. Fordi controllerne er placeret i et centralt område, konsoliderer denne konfiguration det trådløse netværk. Centraliseret implementering anvendes ofte på universitetsområder, fordi det er lettere at opgradere og aktivere forbedret trådløs funktionalitet fra et enkelt sted.

“Converged” implementering

Ved hjælp af en netværks-switch kombinerer denne form for implementering kablede og trådløse netværk i en enkelt enhed. Switchen fungerer både som switch og trådløs controller og sikrer, at brugernes kablede og trådløse forbindelser er konsistente. Denne type netværkssystem anvendes typisk af virksomheder med filialer.

Cloud-baseret implementering

I denne implementering bruges skyen til at administrere netværksenheder. Dashboards bruges til at administrere enheder forskellige steder. På grund af udnyttelsen af cloud-tjenester er alle enheder synlige for alle med adgang til administratorpanelet.

Hvad er WiFi 6?

WiFi 6 er den nye version af WiFi. Den giver dig mulighed for at opnå højere hastigheder. Din WiFi-dækning er også bedre, og dit netværk bliver ikke så langsomt i travle perioder. Det tekniske navn er 802.11 ax og det har en række tekniske forbedringer over tidligere generationer. For eksempel bruger den en anden metode til at sende data til dine enheder. Dette sikrer ikke kun en højere hastighed, men også mere kapacitet. Det betyder, at du kan tilslutte flere enheder på samme tid. Det er ideelt, hvis du har et smart hjem med masser af internetbaserede enheder (læs også vores artikel om IoT).

Hvor hurtigt er WiFi 6?

WiFi 6 (802.11ax) er en opgraderet standard i forhold til den tidligere version med bedre hastighed (upload og download) som en af funktionerne.

WiFi 6 kan opnå et maksimalt gennemløb (downloadhastighed) på 9,6 Gb/s på tværs af flere kanaler sammenlignet med 3,5 Gb/s i WiFi-5.

Det er vigtigt at huske, at en enkelt bærbar WiFi 6-bærbar computer forbundet med en WiFi 6-router kun vil være noget hurtigere end en enkelt bærbar WiFi 5-bærbar computer forbundet med en WiFi 5-router. WiFi 6 handler om at opgradere netværket, efterhånden som flere enheder tilsluttes. WiFi 6 opretholder ofte robuste forbindelser, selv når flere enheder opretter forbindelse og søger data.

Sådan omtaler Intel WiFi 6 og dets funktioner:

“Fungerer 4 gange bedre i tætte miljøer, har en meget højere dataoverførselshastighed (gennemløb), øger netværkseffektiviteten 4 gange, og giver øget batterilevetid.”

Ofte stillede spørgsmål om WiFi

Hvad betyder Wi-Fi?

WiFi betyder trådløs netværksteknologi (wireless fidelity), der gør det muligt at oprette forbindelse til et netværk ved hjælp af radiobølger. Dette kan bruges på forskellige enheder som computere, smartphones, tv'er, videospilkonsoller osv. Wifi-nettet er baseret på 802.11-standarder, der er udviklet af IEEE.

Hvad er trådløst LAN (WLAN)?

På et bredere plan er Wifi (trådløs internet) og WLAN (trådløst LAN – Wireless Local Area Network) de samme ting. De bruger begge trådløs netværksteknologi, der kan forbinde og udveksle data med høj hastighed til forskellige enheder. Teknisk set er wifi dog en type WLAN. Wifi er en trådløs standard og WLAN er et trådløst netværk, der anvendes i lokalnetværket.

Hvad er Wi-Fi Direct?

Måske er du begyndt at se flere og flere forbrugerenheder, der understøtter Wi-Fi Direct. Denne teknologi gør det muligt for enheder at oprette direkte forbindelse til hinanden uden at skulle tilslutte sig et trådløst netværk. Tænk på Wi-Fi Direct som Bluetooth-teknologi, bortset fra at den giver højere hastigheder og større afstande. Wi-Fi Direct-enheder kan stadig oprette forbindelse til dit almindelige Wi-Fi-hjemmenetværk, men de kan også understøtte disse nye forbindelser fra enhed til enhed.

Hvem opfandt wifi?

Vic Hayes er populært omtalt som “faderen til wifi”. I 1997 var han formand for den IEEE-komité, der skabte 802.11-standarderne – de standarder, der definerer wifi. CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) i Australien skabte imidlertid en chip, som forbedrede signalkvaliteten af trådløs fidelitet betydeligt. Derfor er det en gruppe af forskere, nemlig Dr. John O'Sullivan, Dr. Terry Percival, Diet Ostry, Graham Daniels og John Deane, der anses for at være opfinderne af wifi.

Hvad betyder “WiFi-aktiveret”?

Når en enhed sender og modtager trådløse signaler via et wifi-netværk, kaldes enheden for wifi-aktiveret. Wifi-aktiverede enheder kan oprette forbindelse til internettet via et tilgængeligt wifi-netværk.

Hvad er et trådløst adgangspunkt (access point)?

Et trådløst adgangspunkt eller WAP er en hardwareenhed, der hjælper forskellige trådløse netværk med at oprette forbindelse. WAP'er giver mulighed for at skabe forbindelse mellem enheder og internettet. WAP'er er sammen med den trådløse router med til at levere wifi i hele et gennemsnitligt hus.

Hvad er en trådløs router?

En trådløs router er en enhed, der forbinder lokale netværk eller gør det muligt for internettet at sende wifi-signaler til enheder. Normalt har en trådløs router et indbygget trådløst adgangspunkt for at kunne levere wifi. Den trådløse router eller wifi router er en enhed, der har funktionerne af en router og et WAP.

Hvad er forskellen mellem wifi og internet?

Lad os forstå de grundlæggende forskelle mellem WiFi og internettet:

Wifi er et trådløst netværk til at forbinde enheder i lokalområdet. Internet er et globalt netværk, der forbinder computere globalt. Wifi bruger radiobølger til at sende/modtage data. Internettet bruger en defineret TCP/IP-protokolrouter til at overføre data mellem computere. Wifi har brug for routere til at forbinde enheder. For internettet er modemmer, routere og switche nødvendige for at skabe forbindelse.

Kræver Wifi 6 ny hardware?

Hver generation af Wifi er baseret på ny hardware og software. Det betyder derfor, at man skal købe nye enheder (computere, telefoner osv.) for at få adgang til Wifi 6. Enheder, herunder routere, skal være Wifi 6-kompatible for at kunne udnytte fordelene ved Wifi 6.

Er Wifi 6 bagudkompatibelt?

Ja, Wifi 6 er bagudkompatibel. Det betyder, at tidligere standarder for wifi-enheder kan bruges på et wifi 6-netværk.

Hvad er bedst: Ethernet eller Wifi 6?

Ethernet er et kablet netværk og wifi 6 den nyeste generation af det trådløse netværk. Lad os se på forskellige parametre for at forstå, hvilken der er bedst egnet til dig – Ethernet eller Wifi 6.

Hastighed: Ethernet har en maksimal hastighed på 100 Gb/s, mens Wifi 6 har en maksimal hastighed på 1,2 Gb/s.

Latency/ping: Ethernet er et kablet netværk og har derfor ikke nogen interferens fra andre enheder. Wifi 6, der er trådløs, kan blive udsat for sådanne forstyrrelser og kan derfor får problemer med ping (eksempelvis relevant i forbindelse med gaming på nettet).

Bekvemmelighed: Det er altid mere besværligt at tilslutte kabler. Derfor er Wifi 6 naturligvis væsentlig mere bekvemt end Ethernet.

Kort sagt er Ethernet nyttigt, hvis man ønsker ensartet dataoverførsel og minimal ekstern interferens. Hvorimod Wifi 6 er bedre, hvis man ikke ønsker at have besvær med kabler for at oprette netværksforbindelsen.