Hvad er en router?

Undervejs på din internetrejse er routeren din mest troværdige følgesvend. Hvad er en router, spørger du? Og hvad er en router på almindeligt dansk?

Det er en enhed, der gør din internetforbindelse mulig. Ligesom et erfarent postbud, der kender alle adresser og altid lægger brevene i de rigtige postkasser, er formålet med en router at navigere, tildele og levere data. Hastigheden i forhold til postbuddet er naturligvis lidt anderledes.

Routeren viderebringer datapakker

Dette bringer os til definitionen af internetrouter: en enhed, der videresender datapakker til de relevante dele af computernetværket. Disse pakker er livsnerven i enhver kommunikation. Ligesom vores postbud, der transporterer sække med breve.

Hans arbejde er ret let at forstå, men hvordan fungerer en router? Kort sagt er routeren den magi, der sker bag klik med musen. I løbet af få sekunder flyver dataene afsted, og informationerne begynder at komme din vej.

En router kan sende tusind dages breve på kun en dag. Det kræver vel en avanceret teknisk opsætning, ikke sandt? Ikke nødvendigvis. De fleste internetudbydere vil hjælpe dig med at opsætte routeren. Ikke desto mindre er det altid praktisk at vide en ting eller to om de gadgets, du bruger.

Nu hvor du kender definitionen på internetrouter, spørger du måske: Hvad er formålet med en router så?

Lad mig give dig et meget simpelt eksempel:

For nogen tid siden skulle du gå på biblioteket for at finde en bestemt bog om pingviner. Derefter skulle du læse og fremhæve det vigtigste, så du kunne skrive din skoleberetning.

Dette er en dataindsamlingsproces i sig selv, blot noget langsommere end den teknologiske pendant. Det endelige formål med en router er at gøre dit liv enklere. Alle oplysninger, alle data er lige foran dig. Det lyder godt, men…

Hvad gør en router helt præcist?

Teknisk set er den forbundet til et modem, uanset om det er en fiber-, kabel- eller DSL-forbindelse (Digital Subscriber Line). I de fleste tilfælde skal routeren tilsluttes fysisk til et modem via et netværkskabel. Den kan bruge en internet- eller WAN-portforbindelse eller en LAN – lokal netværksforbindelse.

I det første tilfælde er IP-adressen offentlig, mens tildeling af den til et LAN gør den til en privat IP-adresse. Hvis du undrer dig over “Hvad er min router IP” – de fleste producenter bruger standard LAN IP-adressen – 192.168.0.1 eller 192.168.1.1.1 (men det KAN lade sig gøre at ændre dette i indstillingerne på din router).

Ellers kan du altid kontrollere din IP manuelt via kontrolpanelet og indstillingerne. Men vent, du nævnte et modem, så hvad er forskellen:

Router vs. modem: hvad er forskellen?

Modem og router er praktisk talt den samme enhed og bruges ofte i samme sammenhæng. Typisk låner din internetudbyder dig begge dele, så det kan være let at forveksle dem. Forskellen er, at modemmet forbinder dig til internettet, mens routeren forbinder dine enheder til Wi-Fi.

Modemmet fungerer som en sender fra digitale til analoge bølger og omvendt. Det gør det muligt for en digital computer at kommunikere på tværs af en analog telefon, som er beregnet til at overføre tale.

Det betyder ikke, at du absolut skal have både et modem og en router. Du kan kombinere begge enheder og opnå status som en moderne computergud … eller i det mindste være så hurtig som muligt. Nogle internetudbydere tilbyder et modem og en router i en enkelt enhed.

Selv om dette giver dig mulighed for at håndtere færre kabler, bør du måske holde dig til at bruge to enheder. Separate enheder giver dig mere fleksibilitet og i nogle tilfælde – gør dig mere produktiv. Og alle vil jo gerne have den hurtigste hastighed, ikke sandt?

Når vi nu taler om kabler og ledninger, så er den trådløse internetrouter nok det bedste siden skiveskåret brød! Ud over at have alle funktionerne i en router indeholder den også funktioner som f.eks. et trådløst adgangspunkt. Den kan fungere i et kablet lokalnetværk og i et kun trådløst LAN eller i et blandet kablet og trådløst netværk.

Forskellige typer af routere

En brouter eller en bro-router er en routing-software, der fungerer smukt med… cykler. Det tilbyder alternative ruteberegninger, det fungerer helt offline på enhver Android-telefon, tager højde for højde, langdistancecykelmuligheder osv. Det er et must for alle cyklister.

Kerne-routeren fungerer i internettets rygrad. Denne type router skal kunne understøtte flere telekommunikationsgrænseflader med den højeste hastighed. En core-router har til opgave at videresende pakker til computerværter inden for et netværk (men ikke mellem netværk).

En edge-router gør imidlertid præcis det modsatte – denne router, der befinder sig i kanten af netværket, skal sikre dets forbindelse med andre netværk, et wide area network (WAN) eller internettet. Sammen med core-routeren sørger de for, at punkter på forskellige netværk kan udveksle oplysninger.

Den virtuelle router anvender software, der gør det muligt for en computer/server at fungere som en fuldgyldig router. VRRP (Virtual Router Redundancy Protocol) kan implementere virtuelle routere for at øge netværkets sikkerhed og pålidelighed.

Vælg trådløs router

Den trådløse router, også kendt som en WiFi-router, er en stor revolution i det moderne samfund. Hvor mange gange har du ikke hørt nogen (f.eks. din bedstemor), som ikke har nogen anelse om computere eller internettet, spørge om WiFi?

En trådløs router kan typisk nå en rækkevidde på 45 meter, når forbindelsen er indendørs, og op til 90 meter – udendørs. Husk selvfølgelig på, at mange forhindringer som vægge og andre genstande kan reducere den indendørs rækkevidde yderligere med op til 25 %.

WiFi-revolutionen blev startet af virksomheden Linksys i 1999. Siden da har teknologien gennemgået en grundlæggende udvikling. I 2000 var WiFi-hastigheden på toppen med 11 Mbps. I 2013 blev gigabit per sekund-grænsen endelig overskredet, så vi nu kan nyde godt af ultrahurtige netværkshastigheder. Og med 5G må alle YouTubere og vloggere være ekstremt taknemmelige?

Dagens generation af routere er næsten udelukkende trådløse. Hvorfor beskæftige sig med kabler og kun tilslutte nogle få enheder ad gangen, når du kan tilslutte så mange du vil uden at tænke over det?

Har du brug for en netværksrouter med en antenne?

Hvis du er seriøs omkring godt design, kan du spekulere på, om din router virkelig har brug for en antenne.

Selv om en antenne kan forbedre signalet i en bestemt retning, er routerens ydeevne generelt tættere knyttet til dens prisklasse.

Der findes high-end routere med interne antenner, der overgår mange routere med ekstern antenne. Hvis du vælger en ekstern antenne, er der dog nogle tricks til at få mest muligt ud af den. Find routerens sweet spot, så Wi-Fi-signalet bliver sendt mere eller mindre ensartet i alle retninger. Gode muligheder for en øget signalradius er bl.a. at oprette et virtuelt adgangspunkt eller bruge en Wi-Fi-repeater.

Hvad koster en god router?

Ingen ønsker at bruge mere på en router, end de er nødt til. Den gode nyhed er, at alt efter hvad du gør med den – kan du sagtens slippe af sted med en enklere og billigere model.

Det afhænger af et par faktorer, lige fra hvor stort dit hjem er til hvor meget sikkerhed du ønsker, og om du er gamer eller ej. Hvis du er en passioneret gamer, vil du uden tvivl være på udkig efter den allerbedste router.

Et godt valg ville være Asus ROG Rapture GT-AC5300 – den har 8 kablede LAN-porte, har en høj sikkerhedsværdi, der beskytter dig mod malware og virus. Den er også IPv6-kompatibel.

En anden meget pålidelig enhed er Netgear Nighthawk X10 AD7200 Smart WiFi-routeren. Den er ekstremt hurtig og giver dig mulighed for at lave 4K-streaming i høj kvalitet, VR-gaming og udnytte Plex Media Server.

Der findes også nogle billigere muligheder på markedet. Du kan sagtens få en kraftig og stabil router for under 500 kroner. TP-Link AC1200 er en rigtig god løsning til prisen, der giver nok hastighed til at se videoer i HD samt en solid online gaming platform. TP-Link Archer C7 er også en hurtig og nem løsning, da den er nem at sætte op og yder godt.

Hvad er routersikkerhed og hvorfor er det vigtigt?

Som med alt, hvad der foregår online, er sikkerhed et vigtigt aspekt af din router. Der er nogle skridt, du kan tage for at øge din sikkerhed.

Noget, som ikke mange mennesker er klar over, er, at du kan installere en VPN direkte på din router. Gevinsterne i dette scenarie er ganske mange. Ikke alene kan du surfe på internettet med altid aktiv sikkerhed og privatlivets fred, men du kan også drage fordel af dækning for enheder, der ikke understøtter VPN-tjenester. For at hjælpe dig har vi rangeret de bedste VPN-routere derude.

En anden ting, du kan gøre, er at ændre adgangskoden til din router. Undgå at bruge standardadgangskoden, da den er nem at gætte. Ordbogsord er heller ikke et sikkert valg, da disse adgangskoder stadig er ret nemme at bryde.

Lange adgangskoder er mere sikre end kortere – det kan sagtens betale sig at gå helt op til 16 tegn i længden. Typisk er en blanding af små bogstaver, store bogstaver, cifre og symboler det optimale valg.

Gad vide, hvordan et godt kodeord kan se ud? Det er ikke nødvendigvis svært at huske.

Noget som hejjeghedderNAVN->JAdetgørjeg eller hvad med 321RandersFC456Holderjegmed for sportsfans.

Dette er det nemmeste skridt, du kan tage for at øge sikkerheden, så skift passwordet, det tager ikke mere end et minut eller to. Og det er altid bedre at være på den sikre side end at fortryde. “Kodeord123” er simpelthen bare for nemt at gætte — både for maskiner, men også for almindelige dødelige.

Endelig er der altid mulighed for at bruge en kodehusker-app (password manager), der husker dine komplekse passwords for dig.

Kryptering af router: hvad er bedst?

Wi-Fi-krypteringen bør være WPA2 med AES, snarere end WEP eller WPA. På denne måde krypterer du de data, der transporteres mellem en Wi-Fi-enhed og en router eller et adgangspunkt (kendt som over-the-air-kryptering). WPA2-kryptering er enstemmigt accepteret som den bedste og mest sikre løsning derude.

Brug aldrig WEP – metoden er ikke blevet gammelt med tiden og viste sig at kunne knækkes for mange år siden. Den bruges stadig i forældede systemer – så du er velkommen til at tjekke og træffe øjeblikkelige foranstaltninger, hvis du bruger WEP.

Det næste skridt er at slå UPnP (Universal Plug and Play) fra. De fleste forbrugere ændrer aldrig UPnP, hvilket kan forklare, hvorfor de seneste cyberangreb blev udført via en standard routerkonfiguration – som har Universal Plug and Play aktiveret.

Misforstå mig ikke, UPnP er en meget praktisk måde for dine gadgets til automatisk at finde andre enheder på netværket. Denne proces mindsker i høj grad kompleksiteten ved opsætning af nye enheder. Alligevel kommer det med en vis svaghed.

Der er flere sårbarheder i UPnP, som hackere udnytter til omfattende angreb. Hvis du ikke er ordentligt beskyttet eller overhovedet er klar over truslen, eksponerer du muligvis dine private data (som f.eks. kreditkortoplysninger) for alle.

Yderligere sikkerhedsforanstaltninger

En anden ting, du måske vil tjekke, er SSID-navnet (Service Set IDentifier), som med enkle ord er navnet på dit trådløse netværk. Du bør ændre standard SSID-navnet af et par grunde. I de fleste tilfælde ser hackere et standard SSID-navn som et “hack mig”-tegn.

Når du vælger dit netværksnavn, skal du desuden undgå at bruge personlige data eller oplysninger, der let kan fremskaffes. Gør det ikke let for skurkene at ramme dig.

Det er også bedre at slå WPS – Wi-Fi Protected Setup – fra. En sådan protokol i forbrugerroutere er så let at hacke. Faktisk ville det være endnu bedre, hvis din router ikke understøtter WPS – da det kan fjerne sårbarheden helt og holdent. Hvis den alligevel gør det, skal du sørge for at slå den fra.

Sikkerhedsforanstaltninger, du kan træffe, slutter desværre ikke her. Det kan også betale sig at kontrollere og slå fjernadministrationen fra, hvis den er slået til. Og endelig skal du teste din router og sørge for regelmæssigt at tjekke, om der er nye softwareopdateringer.

Du bør altid have de nyeste opdateringer af firmwaren for at undgå sårbarheder. På et tidspunkt vil du gå et år eller to uden opdateringer, og det vil være et tegn på, at det er tid til en ny router.

Konklusion?

Routeren er vejen mellem dine hjemmeenheder (PC, Mac, iPhone, Android) og et andet netværk. Den forbinder din hardware med verden.

Tænk på den som en hardware-motorvej. Modemmet forbinder vejen foran dit hus med motorvejen, mens routeren er som benzin, der sikrer, at din bil kommer fra punkt A til punkt B så hurtigt som muligt.

Routerens vej er forudbestemt; det betyder dog ikke, at routeren ikke kender alle mulige ruter. Den er bare meget hurtig til at finde den hurtigste vej!

Tro det eller ej, men den første router blev taget i brug i begyndelsen af 1974; routernes historie går dog tilbage til slutningen af 50'erne, hvor udviklingen af internettet begyndte. De første routere til hjemmet var begrænset til 100 Mbit/s upload og download, hvilket var det maksimale på det tidspunkt.

Teknologien er gået langt siden da. Nu kan du gøre et væld af fantastiske ting, som du ikke kunne før – spille dit yndlingsspil online, dele fantastiske videoer og minder – hvad du vil, praktisk talt.

Det er en nødvendighed at være informeret om dit hjemmenetværksmiljø, så du kan optimere din personlige oplevelse og være beskyttet mod ondsindede forsøg på at bryde ind i dine private oplysninger.

Afslutningsvis er routerdefinitionen absolut orienteret mod at gøre livet lettere og enklere. Når du ved, hvad en router er, får du en fordel i at få mest muligt ud af det. Med alle disse oplysninger kan du vælge den bedste router til dine mål.