Smart DNS: hvad er det?

Har du brug for at få adgang til dit yndlingsindhold på Netflix, Disney+, DR TV i udlandet eller andre kanaler med geografiske begrænsninger? Smart DNS er en løsning, der ikke kun er nem at opsætte, men også hurtigere end VPN. Det betyder ikke, at du skal vælge mellem Smart DNS og VPN. Du kan have adgang til begge dele. Denne artikel indeholder en liste over de bedste Smart DNS-tjenester, der tilbydes af de bedste VPN-udbydere.

Smart DNS er en teknologi, der nemt kan frigøre streamingkanaler fra hele verden for blokering. Der er to hovedfordele ved Smart DNS: den giver stor hastighed, mens du får adgang til streamingindhold, og den kan installeres på enheder, der ikke er VPN-aktiveret.

Denne artikel forklarer kort, hvad SmartDNS er, fremhæver dens fordele, forklarer hvorfor VPN-udbydere har taget teknologien til sig, og opregner de bedste Smart DNS-tjenester, som vi har testet.

Hvad er Smart DNS?

Smart DNS er en teknologi, der kan låse op for geografisk begrænsede streamingkanaler som Netflix, Disney Plus, Amazon Prime, HBO, Hulu og DR TV, hvis du befinder dig udenfor Danmarks grænser.

I modsætning til VPN, som også kan bruges til at få adgang til streamingsider, skjuler Smart DNS ikke din IP-adresse og krypterer heller ikke dine data. Den omdirigerer udelukkende anmodninger til streamingsider via proxyservere fra forskellige steder (f.eks. i USA for at få adgang til Netflix eller Hulu). Proxyserveren spiller således rollen som mellemmand og letter en forbindelse mellem din enhed og streamingserverne.

Når Smart DNS er aktiveret, erstattes enhedens ISP-tildelte DNS (Domain Name System)-adresse med Smart DNS-serverens adresse. Når du får adgang til en streamingkanal, som tjenesten kan “låse op for”, omdirigeres streamingservernes anmodninger til en proxytjeneste, som laver tricket at ændre anmodningens placering.

Den største fordel ved at deblokere streamingapps eller streamingsites med SmartDNS er, at metoden ikke gør din forbindelse langsommere (da der ikke foretages nogen kryptering). Ulempen er naturligvis, at Smart DNS ikke giver samme niveau af fortrolighed og anonymitet som du opnår med en VPN.

En anden væsentlig fordel er, at SmartDNS kan opsættes på enheder, der ikke er VPN-aktiveret, f.eks. på Smart TV'er. Således kan en sådan tjeneste låse streamingtjenester op direkte på dit tv uden ekstra justeringer.

Hvorfor tilbyder VPN-udbydere SmartDNS-tjenester?

Nogle VPN-udbydere har besluttet at inkludere en Smart DNS-service sammen med VPN-tilbuddet. Dette er en “smart” beslutning, da det giver fordele for både brugerne og udbyderne:

 • Smart DNS-teknologien giver bedre hastighed og større stabilitet til online streaming sammenlignet med VPN (virtuel privat netværk).
 • Det er en komplementær tjeneste, og kunderne kan bruge både Smart DNS og VPN.
 • Smart DNS kan bruges på enheder, der ikke understøtter VPN-forbindelser.
 • Frigørelse af streamingkanaler bruger meget båndbredde på serveren. Smart DNS-teknologien reducerer belastningen på VPN-servere og lader brugere med behov for kryptering nyde godt af smidigere og hurtigere forbindelser.
 • Det skal du bruge for at køre SmartDNS
 • Smart DNS kan opsættes på en lang række forskellige operativsystemer (Windows, Mac, Linux, Android, iOS) og enheder: stationære computere, mobile enheder (Android, iPhone, iPad), spillekonsoller (PlayStation, Xbox), Smart TV (Sony, Samsung, LG, TCL), Apple TV, routere m.fl.

Du behøver ikke at installere noget. Den manuelle opsætning består i at ændre DNS-indstillingerne på din enhed eller en app. Nogle SmartDNS-udbydere tilbyder også funktionaliteten til at opsætte DNS'en fra VPN-apps (som er brugervenlig VPN-software).

Før du begynder at installere SmartDNS, skal du få IP'en/IP'erne for Smart DNS-serverne. Du kan normalt finde DNS-IP'en i de vejledninger, som SmartDNS-tjenesten leverer.

Dernæst skal du ændre DNS-indstillingerne for din enhed. På Windows 10 skal du f.eks:

 • Søg efter Kontrolpanel.
 • Klik på Netværk og internet og derefter på Netværks- og delingscenter.
 • Klik derefter på Skift adapterindstillinger i venstre side.
 • Højreklik på den grænseflade, som du har forbindelse til internettet via, og klik på “Egenskaber”.
 • Fjern markeringen af indstillingen Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6).
 • Dobbeltklik på Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4).
 • Vælg Brug følgende DNS-serveradresser under fanen Generelt, og indtast den DNS-serveradresse, der leveres af SmartDNS-tjenesten.
 • Du kan kontrollere Valider indstillingerne ved afslutning. Hvis du gør det, starter Windows Network Diagnostics, efter at du har klikket på OK-knappen, og den vil kontrollere DNS-indstillingerne.
 • Det er en god idé nu at genstarte din computer.

Når du er færdig med opsætningen af Smart DNS, kan du indlæse streamingwebstedet eller streamingappen.

Værd at nævne: En Smart DNS-tjeneste vil kun deblokere specifikke streamingtjenester, der er opført på udbyderens websted. Det er ikke en teknologi til at fjerne blokeringer, der virker på alle websteder.

Hvilke VPN-udbydere tilbyder Smart DNS?

I et stykke tid har VPN-tjenester nu med succes integreret Smart DNS teknologien i deres tjenester. De mest kendte tjenester, der gjorde SmartDNS populært, var, det nu hedengangne Overplay.net (nu en del af StrongVPN) og StrongVPN med deres StrongDNS. Andre VPN-tjenester fulgte efter, og nu er der masser af VPN-udbydere, der tilbyder SmartDNS.

Der er naturligvis flere tjenester, der kun tilbyder SmartDNS, som SmartyDNS, SmartDNSProxy eller Unlocator. Vi mener dog, at VPN-tjenester med SmartDNS giver mere værdi for pengene, da de tilbyder alternativer til at deblokere streamingindhold.

Her er en liste over udbydere der tilbyder Smart DNS.

1. StrongVPN

StrongDNS er navnet på den Smart DNS-tjeneste, der tilbydes af StrongVPN. Og den er enestående. Antallet af unblocked kanaler er fantastisk, og de udsatte funktioner er meget nyttige.

For at komme i gang med SmartDNS skal du først oprette en StrongVPN-konto. Derefter skal du fra kundeområdet klikke på linket StrongDNS. Du vil blive omdirigeret til StrongDNS-webstedet for at fortsætte med opsætningen.

Fra siden med installationsinstruktioner klikker du på knappen Konfigurer dine kanaler. Du kan slå StrongDNS til eller fra for din IP-adresse.

Det bedste er, at du har et stort udvalg af kanaler; for hver kanal kan du vælge et land/sted (hvis det er tilgængeligt), og du kan se, på hvilke enheder StrongDNS fungerer. Du kan f.eks. fjerne geoblokering af Netflix fra et af de mange angivne steder, men dog kun fra din browser.

Andre fordele ved Strong DNS:

 • Du kan opdatere din IP ved hjælp af den URL, der er angivet på siden med installationsinstruktioner.
 • Du kan nemt konfigurere den på ASUS-WRT (Merlin), DD-WRT, Tomato og Sabai-routere (der findes vejledninger og forums dedikeret til disse emner).

Samlet set anser jeg StrongDNS for at være den mest avancerede Smart DNS-tjeneste, der tilbydes af en VPN-udbyder.

2. NordVPN

NordVPN er en af de bedste VPN-udbydere på markedet, med fremragende funktioner, fantastisk ydeevne og gode apps. De har også en streng nul-log-politik, der er revideret af uafhængige IP-sikkerhedsfirmaer.

Med Smart DNS-tjenesten, der tilbydes af NordVPN, kan du få adgang til følgende streamingtjenester:

ABC Go (US-region)
Amazon Prime (amerikansk område)
Fox Now, Sports Go, News, Showtime (USA-region)
HBO Now (amerikansk område)
Disney Plus (tysk område)
Netflix Originals
Der understøttes én IP-adresse, så du kan bruge den på flere enheder, men som befinder sig i det samme netværk. Hvis du bruger en router derhjemme, kan du således indstille Smart DNS på alle enheder, der tilsluttes til routeren og deler den samme offentlige IP-adresse.

For at aktivere Smart DNS skal du logge ind på NordVPN-kontoen og klikke på knappen Vis detaljer fra NordVPN-tjenesten. Klik derefter på knappen Aktivér fra afsnittet Smart DNS. Din nuværende offentlige IP-adresse bliver hentet, og du får kun adgang til enheder, der bruger denne IP. Du vil modtage en e-mail med DNS-adresserne og opsætningsinstruktioner.

Værd at bemærke: Hvis du ønsker at aktivere Smart DNS for et Smart TV, skal du muligvis aktivere tjenesten fra det samme netværk, som TV'et bruger.

3. CactusVPN

Den Smart DNS-tjeneste, som CactusVPN tilbyder, er også imponerende. Den frigør mere end 300 streamingkanaler fra mange lande og steder, og den har flere avancerede funktioner, som kan være nyttige i forskellige scenarier.

Du kan bruge tjenesten fra enheder, der befinder sig i ét lokalt netværk ad gangen. Først skal du validere den offentlige IP-adresse på dit netværk (Admin-området > Indstillinger > Validér din IP-adresse) og derefter ændre DNS-indstillingerne på dine enheder som vist i de medfølgende vejledninger. Dernæst skal du vælge det land/den region, som du ønsker at fjerne blokeringerne (Indstillinger > Smart DNS Manual Setup > Websites Region).

Hvis din IP-adresse er dynamisk, og den bliver ændret meget, har du flere praktiske muligheder i stedet for at logge ind på administrationspanelet og validere IP'en manuelt (som vist ovenfor):

 • Validér din nye IP-adresse med en URL og få adgang til URL'en hver gang din IP ændres.
 • Brug en dynamisk DNS-tjeneste, og indstil domænet til CactusVPN-administrationspanelet (Indstillinger > Smart DNS Advanced > Dynamic DNS Settings). Din IP vil blive opdateret automatisk.

Flere kanaler, der kan få fjernet geoblokeringen af CactusVPN Smart DNS-tjenesten i SKRIVENDE STUND (kan ændre sig, men vil prøve at holde listen opdateret), er anført nedenfor:

 • USA: Netflix US, Amazon Prime, Disney+, Hulu, Pandora, Crunchyroll, HBO Go, HBO Max, NBC, Fox, ESPN Player, osv.
 • Tyskland: Zattoo Germany, RTL, Vox Now, Super RTL, Alles Kino, Arte Germany, 2DF, ZDF, ARD.de, DMAX, TV.de, Maxdome, SAT.1, osv.
 • Storbritannien: BBC iPlayer, ITV Player, Channel 4, Channel 5, NowTV, Eurosport Player, Demand 5, Sky Go osv.
 • Frankrig: France.TV, France 1, France 2, France.TV Sport, myCanal, Canal Play, My TFI, Arte France, Molotov.TV
 • Canada: History, MTV.ca, ShowCase, CBC, SportsNet, CTV, CraveTV, TVA, TSN, osv.
 • Sverige: HBO Nordic, Plejmo, SVT Play, SVT Play, Viafree, UR
 • Australien: 7 Plus, 9 Now, SBS, Fox Sports, Anime Lab, iView, Stan, Kayo, Binge.
 • Italien: Netflix, Rai Play, Infinity, Mediaset Play, Dplay Italy, NowTV Italy
 • Polen: Netflix Polen, HBO Go, TVP.Pl, TVP VOD, iPla, VOD, KinoPlex, Nowa, WP, Vectra, osv.
 • Schweiz: Zattoo Schweiz, Swisscom, Play RTS, Play SFR, Teleboy, Wilmaa osv.
 • Rusland: Wink, Amediateka, DivanTV, THT, Okko

For mere information læs vores anmeldelse af CactusVPN her.

4. ExpressVPN

MediaStreamer er Smart DNS-tjenesten designet af ExpressVPN til at hjælpe dig med at fjerne blokering af geobegrænsede streamingkanaler. Selvom de websteder og apps, der kan tilgås med MediaStreamer, ikke er opført på listen, ser det ud til, at det kun virker for USA-baserede kanaler (Netflix, Hulu, Amazon Prime osv.).

For at få MediaStreamer aktiveret skal du logge ind på ExpressVPN-kontoen og vælge DNS-indstillinger i menuen til venstre. Du vil få din nuværende IP-adresse registreret.

Hver gang din IP ændres, skal du opdatere den til ExpressVPN-systemerne. Du kan vælge at få din IP-adresse opdateret automatisk. Hver gang du logger ind på ExpressVPN-webstedet eller bruger en ExpressVPN-app, vil din nuværende IP-adresse således blive genregistreret, hver gang du logger ind på ExpressVPN-webstedet eller bruger en ExpressVPN-app.

Det sidste trin er at indstille ExpressVPN DNS IP-adresser til din enhed. Klik på Konfigurer DNS på denne enhed for at fortsætte.

5. Surfshark

Surfshark inkluderer adgang til deres Smart DNS-tjenester uden ekstra omkostninger. Du kan aktivere den for én IP-adresse ad gangen, og den hjælper dig med at omgå geografiske begrænsninger for amerikansk indhold (US Netflix, Amazon Prime, Disney+, US Hulu osv.).

For at aktivere SmartDNS skal du logge ind på din Surfshark-konto og klikke på Smart DNS i menuen til venstre. Din nuværende synlige IP-adresse vises, og du kan aktivere Smart DNS for den. Du kan ændre den senere, hvis din IP-adresse bliver ændret. Hvis du har til hensigt at bruge SmartDNS på en enhed fra et andet netværk, skal du indtaste den IP-adresse, der svarer til den pågældende enhed.

Derefter vises den DNS-adresse, du skal bruge til Smart DNS-konfigurationen på din enhed.

Fordele og ulemper ved Smart DNS

Fordele

 • Lås op for indhold underlagt geografiske begrænsninger
 • Letvægter – Normalt hurtigere end en VPN, da den ikke giver kryptering
 • Billigere end en VPN
 • Virker på enheder, der ikke understøtter VPN-klienter

Ulemper

 • Giver ikke nogen kryptering og slet ikke AES-256-kryptering
 • Skjuler ikke din IP-adresse, hvilket betyder, at du let kan spores af din internetudbyder, hackere og andre tredjeparter
 • Frigør kun de websteder, der er blokeret på DNS-niveau
 • Kompliceret at sætte op, især for nybegyndere
 • Mangler yderligere funktioner, som en VPN har

Ofte stillede spørgsmål om Smart DNS

Er Smart DNS bedre end VPN?

Smart DNS-teknologien giver hurtigere adgang til streamingkanaler sammenlignet med VPN. Ud fra dette synspunkt er Smart DNS bedre end VPN. Hovedfunktionen for en VPN er dog at kryptere de data, der passerer gennem den sikre tunnel, mens Smart DNS er at låse streamingwebsteder eller -apps op for blokering. Der er således ikke plads til mange sammenligninger mellem de to teknologier.

Er Smart DNS sikkert?

Den DNS-trafik, der passerer gennem Smart DNS-serverne, er krypteret og sikret. Smart DNS krypterer dog ikke al trafik mellem dine enheder og internettet, som en VPN gør det. Smart DNS er en sikker teknologi, men den tilbyder ikke de samme sikkerhedsfordele som en VPN.

Konklusion

Herover listede vi 5 VPN-udbydere, der tilbyder adgang til deres egen Smart DNS-tjeneste. Den største fordel for dig er, at du kan låse streamingkanaler op på enheder, der ikke kan oprette forbindelse til VPN, f.eks. Smart TV'er og spilkonsoller. Derudover er Smart DNS hurtigere end en VPN, da den ikke krypterer trafikken, som man traditionelt kender det fra virtuelle private netværk.