Hvad er kryptering og hvordan virker det?

Kryptering er en proces, hvor data konverteres til en uigenkendelig eller “krypteret” form. Denne kryptografiske metode beskytter følsomme data som f.eks. kreditkortnumre ved at kode og omdanne oplysninger til ulæselig ciffertekst.

Kryptering er en af de vigtigste metoder til at sikre datasikkerhed, især til end-to-end-beskyttelse af data, der overføres over netværk. Det er den mest effektive måde at opnå datasikkerhed på. For at læse en krypteret fil skal du have adgang til en hemmelig nøgle eller adgangskode, som gør det muligt at dekryptere den. Nøglen er en samling af algoritmer, der er designet til at være helt unikke.

Disse er i stand til at forvrænge og dekryptere data, hvilket i bund og grund låser oplysningerne op og forvandler dem tilbage til læsbare data. Den anvendes i vid udstrækning på internettet til at beskytte brugeroplysninger, der sendes mellem en browser og en server.Normalt vil den person, der krypterer dataene, være i besiddelse af den nøgle, der låser dataene, og vil lave “kopier” og videregive dem til relevante personer, der har brug for adgang. Denne proces kaldes kryptografi med offentlige nøgler.

Den bruges også til at sikre data, der sendes via trådløse netværk og internettet. Mange Wi-Fi-netværk er f.eks. sikret ved hjælp af WEP- eller meget stærkere WPA-kryptering. Du skal indtaste en adgangskode (og nogle gange et brugernavn) for at oprette forbindelse til et sikkert Wi-Fi-netværk, men når du først har oprettet forbindelse, vil alle data, der sendes mellem din enhed og den trådløse router, være krypteret.

Krypteringstyper

  • Symmetrisk nøglekryptering: Den bruger de samme kryptografiske nøgler til både kryptering og dekryptering af krypteringstekst. Symmetriske nøglesystemer er enklere og hurtigere, men deres største ulempe er, at de to parter på en eller anden måde skal udveksle nøglen på en sikker måde. Kryptografi med symmetriske nøgler kaldes undertiden kryptografi med hemmelige nøgler. Det mest populære symmetriske nøglesystem er Data Encryption Standard (DES).
  • Kryptering med offentlig nøgle: Den anvender et par nøgler, hvoraf den ene er en hemmelig nøgle og den anden er offentlig. Der anvendes forskellige nøgler til kryptering og dekryptering. Dette er en egenskab, der gør denne ordning forskellig fra den asymmetriske ordning.

Den mest almindelige form for kryptering du finder på internettet af AES 256 bit og bruges bl.a. hos en bred vifte af VPN-udbydere.

Sådan fungerer kryptering

Den er baseret på den gamle kryptografiske kunst, der bruger computere og algoritmer til at forvandle klar tekst til ulæselig, sammenfiltret kode. For at dekryptere den krypterede tekst til klar tekst skal du bruge nøglen, en række bits, der afkoder teksten. Nøglen er noget, som kun du eller den tiltænkte modtager har i sin besiddelse.

Denne proces genererer ciffertekst, som kun kan ses i sin oprindelige form, hvis den dekrypteres med den korrekte nøgle. Du har måske hørt om end-to-end-kryptering, måske har du modtaget en meddelelse på besked-appene Signal eller WhatsApp om, at de nu understøtter denne type kryptering.

Det henviser til processen med at kode og forvrænge nogle oplysninger, så kun afsender og modtager kan se dem. Med end-to-end-kryptering er det dog kun afsenderen og modtageren, der kan låse op og læse oplysningerne.