Er VPN lovligt? Få svaret her

Et virtuelt privat netværk (VPN) er utroligt nyttigt, når du rejser i udlandet og stadig har brug for at få adgang til DR TV hjemme i Danmark, Netflix USA eller hjemlige og sikre websteder, der kræver bestemte IP-adresser – f.eks. din bank. VPN'er hjælper også borgere i undertrykkende regimer (som Kina og Rusland) med at omgå forsøg på at censurere oplysninger og regulere internettet. Men før du hopper videre til din yndlings-VPN, bør du spørge dig selv: Er VPN-tjenester lovlig her i Danmark?

Er VPN lovligt i Danmark?

Svaret er ja. Det er lovligt at bruge VPN i Danmark.

Hvis svaret havde været “nej”, som det for nogle lande i verden, ville du kunne risikere problemer hvis den VPN du bruger, ikke er så sikker som du troede (hvilket især gælder for de fleste gratis VPN'er). Du bør fuldt ud forstå VPN'ers lovlighed for at undgå eventuelle konsekvenser af at bryde lovene om internetcensur i det land du befinder dig i. OGSÅ hvis du er dansker og blot er på gennemrejse.

I min optik, er det vanvittigt at tænke på, at en række lande i løbet af de sidste par år er begyndt at vedtage love, der forbyder brugen af virtuelle private netværk (VPN).

Kina er endda begyndt at give bøder til sine borgere, der bliver taget i at bruge anti-censur-software. Det giver mening, hvorfor mange mennesker stiller spørgsmålstegn ved, om VPN-tjenester er lovlige i Kina… Eller i noget andet land, for den sags skyld.

Læg dertil, at denne sikkerhedssoftware er specielt designet til at skjule din internetaktivitet og er udviklet af virksomheder, der er strategisk placeret uden for enhver større supermagts jurisdiktion. Med det in mente er det lettere at hvorfor dette er et problem.

Men… Spørgsmålet handler ikke om krypteringstjenesternes integritet; spørgsmålet er: I hvilke tilfælde er det ulovligt at bruge en VPN?

Den mørke side af VPN-verdenen

Med et virtuelt privat netværk af høj kvalitet (se vores liste over de bedste VPN-tjenester på markedet i dag) kan du gøre en række ting. Det omfatter bl.a:

 • Maskering af din IP-adresse
 • Kryptering af data mellem din enhed og VPN-serveren
 • Adgang til geografisk begrænset indhold som f.eks. DR TV eller TV2 Play når du rejser udenlands

At have alle disse muligheder lige ved hånden er naturligvis forbundet med en risiko for at misbruge de juridiske beføjelser, som du får ved at bruge dem. For ikke at nævne alle de data, som du giver til disse VPN-virksomheder.

Under vilkår og betingelser for alle større tjenester kan du normalt finde en liste over aktiviteter, der er forbudt, mens du er tilsluttet netværket.

Blandt de mange forbudte ting er det, der stikker mest ud:

 • Distribution af internetvirus: At gemme sig, mens man forsøger at inficere andre netværk med en virus, er et indlysende forbud. Det må du ikke gøre. Det er ulovligt
 • At skaffe sig ulovlig adgang til andre computere eller netværk: Igen, det er lidt indlysende, men skal nævnes
 • IP-spoofing: At udgive sig for at være en anden maskine med det udtrykkelige formål at få ulovlig adgang til en computer eller et netværk
 • Overtrædelse af ophavsret, varemærker og patenter: Med andre ord, torrenting af indhold, som man under normale omstændigheder skal betale for. Selv om din VPN-udbyder tillader P2P- og torrent-trafik, betyder det ikke, at de tillader ulovlig downloading af ophavsretligt beskyttet indhold (selv om mange af udbyderne ikke aktivt overvåger dette).

Nogle virtuelle private netværk logger endda din aktivitet for at slå ned på ulovlig praksis. Dette gælder i nogle tilfælde på trods af de skriver at de overholder en streng “ingen log”-politik.

Men min VPN-udbyder siger de ikke logger data. Passer det ikke?

Mens mange udbydere hævder, at de ikke logger brugerdata er “problemet” at du aldrig 100% kan garantere, at dette rent faktisk er tilfældet.

Selv hvis udbydere virkelig ikke logger brugeraktiviteter, er det muligt, at de tredjepartsvirksomheder, som de lejer servere fra, gør det. Og de kan bruge dine data til at give dig problemer med loven, hvis du vel at mærke bruger din VPN til ulovlige formål.

Derfor risikerer du altid at få loven på nakken, når du downloader ophavsretligt beskyttet materiale – hvilket, logisk nok, er ulovligt.

Hvilke lande forbyder VPN-tjenester?

Bortset fra kriminelle aktiviteter har et lille antal lande forbudt denne software, hvilket gør det yderligere uklart, om en VPN er lovlig eller ulovlig.

Følgende kort viser, hvilke lande der udtrykkeligt betegner softwaren som “ulovlig”.

Virtuelle private netværk er blevet forbudt og er ikke lovlig længere i:

 • Iran
 • Rusland
 • Kina
 • Tyrkiet
 • De Forenede Arabiske Emirater

Da en række af disse lande (f.eks. Rusland) først for nylig har gjort softwaren ulovlig, er det endnu for tidligt at vurdere, hvor strenge disse forbud vil være.

Da mange virksomheder og medienetværk desuden er afhængige af virtuelle private netværk for at gøre forretninger i nogle af disse lande (en lovlig anvendelse), er det højst usandsynligt, at de vil blive helt afskaffet.

Det betyder dog ikke, at borgere og indbyggere i disse lande ikke vil blive berørt. I Kina bruger den kinesiske stat f.eks. DPI (Deep Packet Inspection) til at opdage og blokere brugen af denne software.

Langt de fleste expats i Kina og i hele Sydøstasien bruger et virtuelt privat netværk til at få adgang til internettet.

Nogle steder i Kina, som f.eks. Xinjang provinsen, går regeringen endda så langt som til at blokere mobiltelefoni for indbyggere, der blev taget i at forsøge at omgå censuren.

Brug af VPN i lande hvor det er blokeret

Betyder det, at man bør undgå at bruge et virtuelt privat netværk i lande der blokerer brugen?

Generelt set er kampagner for at begrænse brugen i lande som Kina rettet mod lokale borgere og indenlandske tjenester.

Derfor kan udlændinge normalt oprette forbindelse til udenlandsk-servere og behøver kun at bekymre sig om lejlighedsvise afbrydelser af forbindelsen.

For lokale borgere kan brugen af denne software på den anden side betragtes som en ulovlig anti-regeringshandling og har tidligere resulteret i en bøde eller i værste fald fængselsstraf.

VPN-tjenester er ikke ulovlige, men det kan din aktivitet være

For at opsummere er det ikke kun lovligt, men det kan også stærkt anbefales, at du bruger en VPN for at bevare privatlivets fred på internettet samt øge sikkerheden når du surfer.

Kun ved at bruge dit virtuelle private netværk til aktiviteter, der klart er ulovlige, risikerer du at komme i problemer med loven.

Baseret på mange års personlig erfaring bruger og anbefaler jeg ExpressVPN. Det er en fremragende mulighed, som er pålidelig selv i de lande, hvor det ofte kan være svært at oprette forbindelse.

Den eneste anden ting at overveje er, om du befinder dig i et land, der teknisk set forbyder deres brug. Hvis du er udlænding i det pågældende land, kan du som regel bruge en VPN uden nogen bekymringer.

Lokale borgere bør dog tænke sig om en ekstra gang og gennemgå, hvordan lokale love kan påvirke dem, hvis de bliver taget i at bruge et virtuelt privat netværk.

Ulovligt eller imod brugsbetingelser

Det mest forvirrende aspekt ved dette juridiske spørgsmål har at gøre med forskellen mellem statslig lovgivning og en virksomheds brugsbetingelser.

Hvad er det præcist, der menes her?

Lad os sige, at du bruger softwaren til at låse op for visse geografiske fordele eller finde bedre priser på en bestemt vare eller tjeneste. Er det ulovligt?

Det korte svar er nej.

Når vi bruger udtrykket “ulovligt”, henviser vi generelt til handlinger, der er i strid med en samfundslov. At opnå fordele med streaming eller at få bedre priser på et onlinespil bryder ikke nogen landslov.

Det KAN dog være i strid med brugsbetingelserne for den pågældende streamingtjeneste, det pågældende spil eller onlinesoftware.

Det betyder, at selv om politiet måske aldrig banker på din dør, er der en mulighed for, at dit yndlingsspil vil blokere din konto, hvis de finder ud af, at du bruger en VPN for at få bedre priser. Eller måske din musikstreamingtjeneste, filmstreaming eller andre.

Det er selvfølgelig ikke ideelt, men det er heller ikke det samme som fængselsstraf.

Konklusion

Det er helt lovligt at bruge en VPN i de fleste lande i verden, inklusiv Danmark. Selv om der kan være nogle lande med særlige restriktioner, er der ikke noget galt med brugen af sådanne tjenester generelt.

Faktisk kan det være nyttigt for dig at bruge en VPN på mange måder, herunder at give dig et ekstra lag af sikkerhed. Når du f.eks. bruger offentlig Wi-Fi på et hotel eller i en metro, kan VPN hjælpe dig med at maskere din identitet. Dette vil hjælpe dig med at surfe sikkert på nettet uden risiko for at blive offer for angreb fra websteder, der har til formål at stjæle dine kreditkortoplysninger eller andre personlige oplysninger, som du måske ønsker at holde privat.

Sidst men ikke mindst kan en VPN hjælpe dig med at få adgang til blokerede websteder og indhold, som ellers kun ville være begrænset til visse regioner.