Transmission Control Protocol (TCP)

TCP (Transmission Control Protocol) er den mest almindelige netværksprotokol på internettet. TCP er ekstremt pålideligt og bruges til alt fra surfing på internettet (HTTP), til at sende e-mails (SMTP) og overføre filer (FTP).

TCP anvendes i situationer, hvor det er nødvendigt, at alle data, der sendes af en enhed, modtages af en anden enhed helt intakt.

Når du f.eks. besøger et websted, bruges TCP til at garantere, at alt fra tekst, billeder og den kode, der er nødvendig for at gengive siden, når frem. Uden TCP kan billeder eller tekst mangle eller ankomme i den forkerte rækkefølge, hvilket kan ødelægge siden.

TCP er en forbindelsesorienteret protokol, hvilket betyder, at den etablerer en forbindelse mellem to enheder, før data overføres, og opretholder denne forbindelse under hele overførselsprocessen.

For at etablere en forbindelse mellem to enheder anvender TCP en metode, der kaldes et trevejs handshake:

F.eks.: For at kunne læse denne artikel på din enhed sendte din enhed først en meddelelse til Seek-serveren, kaldet et SYN (Synchronize Sequence Number).

Derefter sender Seek.dk-serveren en kvittering tilbage, en såkaldt SYN-ACK.

Når din enhed modtager SYN-ACK-beskeden fra serveren, sender den en ACK-kvitteringsbesked tilbage, hvilket etablerer forbindelsen.

Når en TCP-forbindelse er oprettet mellem to enheder, garanterer protokollen, at alle data overføres.

Hvis vi vender tilbage til eksemplet med din enhed og Seek.dk, kan vores webserver begynde at sende alle de data, som din enheds webbrowser har brug for til at gengive denne artikel, når trevejs-handshaket er afsluttet.

Alle enheder opdeler data i små pakker, inden de sendes over internettet. Disse pakker skal derefter samles igen i den anden ende.

Så når Seek-serveren sender HTML, billeder og anden kode til denne guide, opdeler den al data og transmitteret information i små datapakker, inden den sender dem til din enhed. Din enhed samler derefter disse pakker til de filer og billeder, den har brug for til at gengive denne artikel.

TCP sørger for, at alle disse pakker når frem til din enhed. Hvis der går pakker tabt undervejs, gør TCP det nemt for din enhed at lade serveren vide, at der mangler data, og for serveren at sende disse pakker igen.

Når din enhed har modtaget alle de data, den har brug for til at gengive artiklen, afslutter TCP automatisk forbindelsen mellem de to enheder med en metode, der ligner trevejs håndtryk, men denne gang ved hjælp af FIN- og ACK-pakker.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *