Hvad er split tunneling?

Split Tunneling er en VPN-funktion, der gør det muligt for brugere at lede en del af deres internettrafik gennem et krypteret virtuelt privat netværk (VPN), mens resten ledes gennem en separat tunnel på det åbne netværk. Det er en avanceret funktion med specifikke anvendelser, som vi vil dække i detaljer her.

Som standard vil et virtuelt privat netværk (“VPN“) videresende al internettrafik gennem VPN-serveren, når du er tilsluttet. Formålet med en VPN er trods alt at sikre hele din forbindelse og forhindre, at DNS eller ukrypterede data lækkes.

Men hvad hvis du har brug for at:

  • Få adgang til lokale netværksenheder?
  • Kryptere visse data uden at sænke hastigheden på hele din internetforbindelse?

Det er her, at funktionen VPN split tunneling er nyttig.

Nedenfor vil vi besvare en række spørgsmål relateret til VPN split tunneling i håb om at give dig et klart billede af, hvad det er, og hvordan du bruger det.

Brug linkene ovenfor til at springe ned til et specifikt afsnit, eller fortsæt med at scrolle for at besvare de mest almindelige spørgsmål om denne VPN-funktion.

Hvordan fungerer split tunneling?

Split tunneling er en unik teknologi, der giver dig kontrol over hvilke data du krypterer gennem en VPN, og hvilke data forbliver åbne på netværket.

Enkelt sagt giver split tunneling dig fuldstændig kontrol over, hvilke data der sendes over internettet via din VPN, og hvilke data der forbliver på det hurtigere, ukrypterede åbne net.

Der er et par forskellige måder, hvorpå denne form for teknologi implementeres.

  • App-baseret: Nogle VPN-softwares giver brugerne mulighed for at vælge bestemte apps til at oprette forbindelse via VPN. Ved hjælp af denne metode vil kun de valgte apps blive dirigeret gennem VPN, mens al anden internettrafik går gennem det almindelige netværk.
  • URL-baseret: En anden populær metode til at implementere split tunneling er ved hjælp af specifikke websteds-URL'er. Ved denne metode angiver du nøjagtigt, hvilke URL'er der skal krypteres gennem VPN. Dette gøres normalt via en VPN-browserudvidelse.
  • Invers split-tunneling: I de to ovenstående metoder er standardindstillingen for al internettrafik ukrypteret. Med omvendt split-tunneling er det modsatte tilfældet. Al trafik sendes gennem VPN, og du vælger præcis, hvilke apps eller URL'er ikke skal gå gennem VPN.

Split tunneling er ikke svært at opsætte, men det kræver, at brugerne manuelt indstiller, hvilke apps og URL'er der enten skal inkluderes eller udelukkes.

Hver VPN-software håndterer dette forskelligt, og jeg vil nedenfor fortælle, hvilken jeg anbefaler.

Hvorfor skulle jeg have brug for split tunneling?

Dette er millionspørgsmålet.

Og sandheden er, at ikke alle har brug for split tunneling. Dette er ikke ligesom VPN kill switch-funktionen, som er så nyttig, at nogle programmer ikke engang giver dig mulighed for at slå den fra.

Fordi en VPN krypterer internettrafikken og dirigerer den gennem en server et andet sted, kan det nogle gange skabe flaskehalse i båndbreddeforbruget og gøre dit internet langsommere.

Lad os se på et par tilfælde, hvor det vil være nyttigt at bruge split tunneling.

Eksempel 1: Udlændinge, der bor i udlandet

VPN'er har tendens til at være yderst nyttige for dem, der bor i udlandet. De hjælper ikke kun med at beskytte mod regeringsspionage, de hjælper også med at omgå internetcensur (som f.eks. i Kina, Saudi-Arabien osv.)

Virkeligheden er dog, at de fleste udlændinge bruger en VPN til at streame deres yndlingsindhold.

Hvis det primære mål er at streame indhold, der er geoblokeret, er der ingen grund til at sænke resten af din internetforbindelse til andre aktiviteter.

Ved at opdele tunneling kan du indstille dit virtuelle private netværk til kun at lede dig gennem VPN-serveren, når du bruger Netflix eller forsøger at få adgang til et censureret websted.

Al anden trafik er ukrypteret og (teoretisk set) lidt hurtigere.

Eksempel 2: Arbejde på et lokalt netværk

Muligheden for at styre din internettrafik kan være nyttig, når der er ting, du skal gøre på det lokale netværk (LAN).

Lad os sige, at du f.eks. skal bruge en trådløs printer derhjemme (som selvfølgelig er tilsluttet dit sikrede WiFi-hjemmenetværk!). Ofte, når du er på en VPN, skærmer krypteringen dig fra det lokale netværk, hvilket betyder, at du ikke kan få adgang til LAN-enheder.

Med split tunneling kan du kun kontrollere kun den trafik, der skal forbindes til VPN-serveren, mens du forbliver forbundet med det lokale netværk.

Eksempel 3: Ekstra sikkerhed uden at ofre hastighed

Endelig er der nogle brugere, der måske ønsker ekstra sikkerhed, når de udfører visse følsomme aktiviteter som f.eks. bankforretninger, e-mail eller aktivisme.

I dette tilfælde giver split tunneling dig fordelen af ekstra sikkerhed uden at ofre hastigheden på resten af din internetforbindelse.

Når det er sat korrekt op, er der nogle legitime fordele ved at bruge en VPN med split tunneling, selvom det som jeg nævnte tidligere, ikke er en funktion, som alle vil bruge.

Er split tunneling sikkert for VPN'er?

Mens der ikke er nogen tvivl om, at split tunneling med en VPN tilføjer ekstra sikkerhed, advarer jeg som med enhver teknologi altid mod at stole for meget på en enkelt funktion.

Der er en masse debat om, hvorvidt denne funktion svækker din overordnede kryptering og tilbyder en bagdør, som dårlige spillere kan udnytte.

Hvis du bruger split tunneling som et middel til at streame eller låse indhold op, mens du bevarer de højeste tilgængelige hastigheder for resten af din internetaktivitet, har du intet at bekymre dig om.

Men hvis din primære brug af en VPN er centreret omkring identitetsbeskyttelse og datasikkerhed, kan split tunneling ende med at blive et unødvendigt ansvar for dig i sidste ende.

Bedste VPN med Split Tunneling-funktion

Da split tunneling ikke er en funktion, der tilbydes med de fleste kommercielle tjenester, er det værd at påpege, hvilke tjenester der gør det bedst.

Bemærk, at jeg kun oplister tjenester, der nativt tilbyder split tunneling-funktionen. Du kan manuelt konfigurere denne indstilling med de fleste tjenester (f.eks. ved hjælp af en browserudvidelse), men det medtager jeg ikke her.

Bemærk også: Så vidt jeg ved, er der ingen iOS-baserede VPN-apps, der tilbyder split tunneling lige nu. Dette er en systemfunktion, som Apple ikke har åbnet op for, som du kan få på Android.

Ok, med det af vejen, her er en hurtig liste over de bedste VPN-tjenester, der nativt tilbyder dette som en funktion.

1. SurfShark – Bedst til Windows & Android

Split tunneling kan være en klodset funktion, men Surfshark gør det bedste arbejde, jeg har set, med at gøre det nemt at forstå og endnu nemmere at implementere.

Den eneste ulempe er, at Surfshark fra denne udgivelsesdato kun tilbyder sin “Whitelister”-funktion til Windows- og Android-enheder. Jeg har fået at vide, at de arbejder på at tilføje funktionen til Mac og iOS apps, men den er endnu ikke blevet rullet ud.

Som jeg allerede har bemærket i min omfattende Surfshark VPN anmeldelse, er VPN bypass funktionen ikke kun hurtigt tilgængelig i appen, den er også nem at implementere enten via app eller via URL.

Hvis du bruger Windows eller Android, og det er en funktion du leder efter, så kan jeg varmt anbefale Surfshark. Det er en fremragende tjeneste med ubegrænsede samtidige forbindelser og meget billige abonnementer.

2. ExpressVPN: Bedst til Mac-brugere

Samlet set er ExpressVPN en af de bedste kommercielle tjenester på markedet og tilbyder en fantastisk brugeroplevelse, uanset hvilken platform du bruger.

Hvis du leder efter funktionen split tunneling på en Mac, giver ExpressVPN dig mulighed for at gøre det på en per-app basis.

I de generelle indstillinger skal du slå funktionen til og derefter vælge hvilke apps du ønsker eller ikke ønsker at kryptere i din forbindelse. Du kan se, hvordan det ser ud her:

Da “Netflix” eller “din bank” selvfølgelig ikke er en app på din computer, som det er på din telefon, er dette ikke nær så nyttigt for visse typer brugere.

Alligevel kan jeg nemt anbefale ExpressVPN på grund af deres bedste design og fremragende resultater. Brug linkene her for at få 3 måneders gratis service med et hvilket som helst årligt abonnement!

3. PureVPN: Bedst til Android TV

Mens PureVPN tilbyder split tunneling VPN-funktionen på både deres Android- og Windows-apps (undskyld Apple-brugere!), er det deres Android TV-app, der skiller dem ud her.

Hvis du bruger Android TV, er det muligt at installere PureVPN-appen, slå split tunneling til og vælge præcis hvilke apps, der vil blive dirigeret gennem VPN, og hvilke der vil være åbne på netværket.

Jeg har dækket detaljer om disse funktioner og mere i min omfattende PureVPN-gennemgang.

Opsætningsskærmen ser sådan her ud:

Dette er et niveau af kontrol, som du ikke får med mange andre smart TV VPN-apps, og det kan være nyttigt, hvis du ønsker at streame bestemt indhold fra en bestemt IP-adresse, mens du lader alle andre være på en hurtigere, åben forbindelse.

Hvis du er Android TV-bruger, er PureVPN helt sikkert den rigtige løsning her.

Vigtige VPN-funktioner at overveje

Hvad angår de vigtigste VPN-funktioner, så er split tunneling ikke særlig højt på listen. Det er nyttigt i meget specifikke tilfælde, men det er ikke absolut nødvendigt for alle, der bruger et virtuelt privat netværk.

For dem, der er iOS-brugere, vil du have svært ved at finde en måde at bruge denne funktion på. For dig går al din trafik enten gennem en VPN eller også gør den ikke.

Men for dem, der bruger en Mac, Windows eller Android-enhed, er der gode chancer for, at du nemt kan finde en VPN med split tunneling, der passer til dit behov. Som jeg delte ovenfor, anbefaler jeg Surfshark til Windows & Android, ExpressVPN til Mac-brugere og PureVPN til Android TV-brugere.

Hvis du har spørgsmål, så efterlad en kommentar nedenfor, eller sørg for at gennemse vores liste over de bedste VPN'er på markedet.