Switch (netværks-switch) definition og forklaring

Hvad er en switch?

En switch, eller netværks-switch, er en hardwareenhed, der forbinder forskellige enheder i et lokalt netværk (LAN), f.eks. i din virksomhed eller dit lokale hjemmenetværk.

De fleste routere til små virksomheder og hjemmet indeholder indbyggede switche, der kan modtage, behandle og videresende data til en destinationsenhed.

En netværksswitch, der også er kendt som en switching hub eller en bridging hub, gør det muligt at forbinde flere enheder som f.eks. computere, printere og servere i et computernetværk.

Switchen fungerer som en controller, der gør det muligt for alle disse enheder at tildele ressourcer og også dele oplysninger via pakkekobling.

Administrerede og ikke-administrerede switche

Switche findes både i administrerede (managed) og ikke-administrerede (unmanaged) versioner. I modsætning til ikke-administrerede switche, der mangler særlige funktioner, indeholder administrerede switche avancerede funktioner og muligheder, der let kan konfigureres.

Disse switche indeholder også en software, der kaldes firmware, som skal opdateres efterhånden som producenten frigiver den.

Switche bruger kun netværkskabler til at oprette forbindelse til andre netværksenheder, og de har derfor ikke brug for drivere til at fungere i operativsystemer som Windows eller macOS.

Blandt de populære switch-producenter kan nævnes NETGEAR, D-Link, HP og Cisco, som særligt bruges i organisationer. Nogle vigtige faktorer, der skal tages i betragtning, når du vælger en netværksswitch, er bl.a:

  • Ydelse
  • Antal porte (hvor mange enheder der kan tilsluttes)
  • Switch-porthastighed (hvor hurtigt data kan transmitteres)
  • Videresendelseshastighed (data, der behandles pr. sekund)
  • Netværksswitch vs. hub og router
  • Netværksswitche ligner fysisk set netværkshubs, men i modsætning til hubs kan netværksswitche inspicere indgående meddelelser og dirigere dem til en bestemt kommunikationsport – en teknologi, der kaldes packet switching.

Switchen er i stand til at bestemme både kilde- og destinationsadressen for hver enkelt pakke. Den videresender derefter kun disse data til en bestemt enhed, i modsætning til en “hub”, der sender pakker til alle porte undtagen modtageren af trafikken.

En netværksswitch forbedrer generelt ydeevnen og sparer også netværksbåndbredde sammenlignet med en netværkshub.