Gratis eller betalt VPN: Hvad skal jeg vælge?

Det er vigtigt at finde den rigtige VPN, hvis du ønsker, at dine data skal forblive sikre online. Der findes en række forskellige VPN-tjenester, nogle gratis og andre mod betaling. Hvilken VPN er den rigtige for dig og hvilken skal du vælge?

I forbindelse med valg af VPN, er der nogle parametre der er værd at kigge på.

Prisen

Mange mennesker vælger en gratis VPN, naturligvis på grund af prisen. Nogle gratis, eller endda delvist gratis muligheder er faktisk ejet af velrenommerede sikkerhedsfirmaer, så de kan være et godt valg for nogle. Faktisk giver nogle gratis VPN-tjenester brugeren fuldstændig anonymitet, fordi du ikke behøver at give mange personlige/finansielle oplysninger eller endda tilmelde dig en konto i nogle tilfælde. Tjenesten skal dog være velrenommeret og troværdig, før du kan gå ud fra, at du er i sikkerhed

En gratis VPN kan være det rigtige valg for en gennemsnitsinternetbruger, men det er måske ikke altid det rigtige valg for en virksomhed/freelancer, der ønsker garanteret beskyttelse mod nysgerrige øjne. Betalte udbydere kan koste op mod 80 kr. (~ 13 dollars) om måneden eller 650 kr. (~100 dollars) for et år. Priserne vil variere afhængigt af faktorer som overførselshastigheder, niveauet af den leverede kundeservice osv.

Sikkerhed

Selv om en gratis løsning kan være et godt valg for nogle, er det værd at bemærke, at du med nogle tjenester får det, du betaler for, når det gælder sikkerhed. Mange gratis VPN-tjenester tilbyder kun én slags VPN-forbindelse – Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP). Denne understøttes af de fleste computere, men er desværre ikke længere så sikker. Dette kan være et godt valg, hvis dit primære problem er at streame videoer fra andre lande, men det beskytter dig ikke mod spioner. Nogle gratis tjenester fortæller dig ikke, hvilke protokoller de bruger eller understøtter, og i så fald er det bedre at undgå dem.

Betalte brugere har som regel flere muligheder, f.eks. OpenVPN eller kombinationen af Layer 2 Tunnel Protocol (L2TP) og IPsec. Husk på, at nogle gratis tjenester måske tilbyder OpenVPN, men det betyder stadig ikke, at det er din bedste mulighed. Hvis du ved, hvilke protokoller VPN-tjenesten bruger, kan du træffe det bedste valg.

Kundeservice

En gratis tjeneste har stadig regninger og generalomkostninger at betale, og disse indtægter kan komme fra salg af din browsingaktivitet til tredjeparter. I dette tilfælde er dine data ikke helt private. Nogle betaler måske bare regningerne ved at vise reklamer.

Det er ikke uhørt, at gratis VPN-tjenester gemmer og sælger brugerdata, hvorimod betalte abonnementer er langt mindre tilbøjelige til at have denne type politik. Det er noget, du bør undersøge, før du træffer din beslutning. Delvis gratis tjenester er normalt velrenommerede og kan man stole på, men de kan sætte en grænse for hvor mange data brugeren kan have, samt for transmissionshastighederne.

Generelt vil de, der betaler for en VPN-tjeneste, normalt få langt bedre kundeservice og datasikkerhed. Ubegrænset data er normen, og leveringshastighederne har tendens til at være hurtige med en betalt tjeneste. Desuden får du normalt teknisk support fra en betalt tjeneste, hvis du har brug for det.

Brugerbeskyttelse

Hvis en gratis VPN-tjeneste siger, at den logger brugeraktivitet, eller ikke angiver deres politik, er det normalt bedre at undgå dem. At holde styr på, hvor du går på nettet, og hvornår du er forbundet, er ikke noget, du ønsker, at din VPN skal gøre.

Det kan også være en god idé at se, hvor VPN'en er juridisk baseret, da dette vil påvirke, hvordan de håndterer din konto baseret på de statslige regler der. En tjeneste, der er baseret i Rusland, Kina eller endda USA, er sandsynligvis værd at undgå helt og holdent.

Nogle VPN-tjenester er registreret på steder som British Virgin Islands og Panama, og i disse tilfælde kan det være svært at finde ud af, hvor tjenesten stammer fra. Hvis du er utilfreds med tjenesten fra en VPN, der er registreret her, kan det være svært at få dine penge tilbage. Det kan være godt, hvis du forsøger at skjule noget ulovligt, men ikke så meget til noget andet.

Konklusion

Både gratis og betalte VPN-tjenester har deres anvendelsesmuligheder, og hvilken der er den rigtige for dig, afhænger helt af, hvordan du surfer på internettet, og hvor sikre du ønsker dine data skal være. Hvis du skal være 100 % sikker på, at dine data er sikre, og du er helt anonym, så vil en betalt tjeneste sandsynligvis være bedst. For gennemsnitsbrugeren, der blot ønsker at streame videoer fra andre lande, vil en gratis VPN-tjeneste sandsynligvis være tilstrækkelig.