VPN til Android mobil: Hvorfor og hvordan gør jeg?

Mobilbrugere tegnede sig for 56,5% af den globale webtrafik i første kvartal af 2021.

Stigningen i den mobile internettrafik kan for det meste tilskrives dets bærbarhed, tilgængelighed og prisbillighed.

Android er det mest anvendte styresystem på verdensplan. I 2024 havde open source-styresystemet 74,3% af markedsandelen på verdensplan.

Selv om det er mere bekvemt at bruge internettet via telefonen, er Android-brugere underlagt de samme begrænsninger som bredbåndsbrugere i hjemmet, idet internetudbydere og myndigheder sporer dit forbrug og blokerer for indhold. Cyberkriminelle udgør også en stor trussel.

I denne artikel forklarer vi, hvordan en VPN fungerer på Android samt otte grunde til at bruge en VPN på for at beskytte dine data og få ubegrænset internetadgang. Er du på udkig efter VPN til iPhone / iOS i stedet, har vi her på Seek også en guide til det. Lad os komme i gang.

Hvad gør en VPN på Android?

En VPN beskytter din browsing-session ved at skabe en krypteret tunnel, som dine data passerer igennem. Denne tunnel maskerer din IP-adresse.

Uden en VPN kan din internetudbyder (ISP) bruge din IP-adresse til at spore din internetaktivitet og endda sælge den i nogle lande, herunder USA.

Da langt de fleste danske smartphone-ejere bruger internettet på deres mobiltelefoner, er mobile VPN'er blevet en vigtig del af vores hverdag.

En Android VPN fungerer på samme måde som en VPN-udbyder på en computer. Du downloader VPN-appen fra Play Store på Android, logger ind, vælger et abonnement og trykker på forbindelsesknappen for at starte en VPN-forbindelse.

For at udnytte den stigende efterspørgsel efter VPN'er findes der masser af gratis VPN-apps til Android. Vi vil advare mod disse, da de har betydelige begrænsninger i forhold til servervalg og forbrug (du kan kun bruge den til X MB om måneden) og ofte har sikkerhedsproblemer.

Desuden er betalte VPN'er ikke dyre. Brancheførende virksomheder som ExpressVPN, Surfshark og NordVPN har fantastiske funktioner og kommer til rimelige priser.

8 fordele ved at bruge en Android VPN

Her er otte (8) gode grunde til hvorfor du altid bør bruge en VPN på din Android-mobil.

1. Se dine yndlingsserier hvor som helst

Store streamingplatforme som Viaplay, Netflix, Hulu og Amazon Prime Video opfordrer brugerne til at se deres yndlingsserier og film på farten via mobilapps.

Det er super praktisk at se serier på din Android-enhed. Det er derfor, at brugerne i en global undersøgelse fra 2019 stemte smartphones til at være den primære enhed vi bruger, når vi ser onlinevideoer. Du kender det selv – skal du se en hurtig video, er det klart nemmest lige at hive mobilen op af lommen.

Den eneste ulempe ved mobile streaming-apps er, at platformene ofte begrænser adgangen til indhold, der er geografisk blokeret. Som følge heraf er nogle udsendelser, som kun er tilgængelige i USA, England, eller andre regioner.

De fleste lande har lokale udsendelser, som sandsynligvis er geobegrænset til det pågældende land eller den pågældende region. Dette kan blive en hovedpine, når du rejser i udlandet, men du kan følge med i dine yndlingsfilm og -serier, uanset hvor du er, ved at bruge en mobil VPN.

VPN-udbydere som ExpressVPN har tusindvis af servere, så du kan se globalt indhold uden begrænsninger. Andre som CyberGhost og Private Internet Access tilbyder endda specifikke streaming-optimerede servere.

2. Beskyt dine data

For de fleste mennesker er deres telefon deres alt. De bruger den til personlig kommunikation, arbejde og leg.

Din telefon indeholder et væld af følsomme data, herunder loginoplysninger, billeder, adgangskoder, dokumenter og beskeder. Hvis disse data skulle falde i de forkerte hænder, kan det få alvorlige konsekvenser.

Når du opretter forbindelse til internettet via en kompetent mobil VPN, kan du være sikker på, at dine data er sikre.

Nogle af de sikkerhedsfunktioner, som de fleste førende VPN-udbydere tilbyder, er:

Kryptering

Kryptering er processen med at ændre dine data, så de kun er tilgængelige for autoriserede personer (dig).

Du bør vælge en VPN med AES-256-kryptering. Dette er en krypteringsprotokol af militær kvalitet, som det er umuligt at komme forbi.

Split Tunneling

Hvis du ønsker at bruge en VPN til visse websteder eller apps, men ønsker at oprette regelmæssig forbindelse til alt andet, kan du bruge Split Tunneling. Med denne funktion kan du vælge, hvilke apps der skal bruge en åben forbindelse, og hvilke der skal bruge VPN.

For mere information, læs vores artikel om split tunneling.

Kill Switch

Android-telefoner har batterioptimeringsfunktioner, der nogle gange kan slukke for din VPN. Du ønsker ikke, at dine data pludselig bliver sårbare, når du genstarter din VPN-app eller telefon.

En kill switch stopper din internetforbindelse, hver gang din VPN-forbindelse falder fra.

For mere information om kill switch til VPN, bør du læse vores artikel her i linket.

Ingen logs

Din internetudbyder kan gemme aktivitetslogs om dit forbrug, herunder de websteder, du besøger. Derefter kan de sælge anonymiserede versioner af dine data med profit.

Aktivitetslogs kan også sendes til offentlige myndigheder på anmodning eller tilgås af cyberkriminelle under et databrud.

Det er derfor, at de fleste top-VPN-udbydere bruger en streng nul-logs-politik. Det betyder, at de aldrig gemmer brugerdata, identifikationsoplysninger eller brugslogfiler. Så selv hvis hackere får adgang til din VPN-udbyders servere, kan de ikke få fat i dine data.

Det er blot fire af de mange funktioner, som en VPN af høj kvalitet som Surfshark tilbyder. Andre foranstaltninger omfatter DNS-leak-beskyttelse, Camouflage mode (Surfsharks egen feature som får det til at se ud som om du surfer fra en “almindelig” IP og ikke fra en VPN), maskering af IP-adressen, multi-hop-forbindelser og sikre VPN-protokoller.

3. Undgå censur

Visse regeringer har gjort en øget indsats for at slå ned på onlinefriheden.

Autoritære regeringer har indført restriktioner for at begrænse onlineaktivitet ved at forhindre adgang til websteder og apps, der anses for uønskede.

Kina er et godt eksempel på dette. Kinas regering har forbudt utallige apps og websteder og har endda indført lovgivningsmæssige tiltag for at regulere deres indenlandske internet. Disse restriktioner er kendt som den store firewall.

Kina har endda forbudt de fleste VPN-tjenester, hvor ExpressVPN er en sjælden udbyder, der fungerer i den asiatiske nation.

Mens andre nationers regler måske ikke er så omfattende, er der stadig online begrænsninger. VoIP-tjenester (Voice over Internet Protocol) som WhatsApp og Skype er endda blokeret i nogle lande.

Ved at forbinde via en mobil VPN kan brugere få adgang til alle nyhedsplatforme, sociale mediekanaler og websteder, de ønsker. Som følge heraf kan de udforske internettet frit og udtrykke sig uden frygt for reperationer.

4. Opret sikker forbindelse til offentligt Wi-Fi

For at arbejde eller se videoer, uanset hvor du er, bruger folk Wi-Fi på caféer, offentlige transportstationer og indkøbscentre. Det er trods alt gratis Wi-Fi, ikke sandt?

Derudover tror mange, at offentligt Wi-Fi er sikkert. Rigtig mange danskere har tillid til offentlige Wi-Fi-netværk, og som bliver brugt regelmæssigt, f.eks. ved besøg hos frisøren, EspressoHouse eller lignende.

Men denne tillid til sikkerheden ved offentlige netværk er malplaceret.

Offentlige netværk sikrer, at alle kan logge ind inden for få minutter. For at give nem adgang går mange Wi-Fi-hotspots på kompromis med sikkerhedsfunktionerne.

Cyberkriminelle kan omgå de undervældende sikkerhedsforanstaltninger for at få adgang:

 • Loginoplysninger
 • Bankoplysninger
 • Personlige billeder og dokumenter

De kan også kapre din forbindelse, installere malware, omdirigere dig til upålidelige websteder og logge alle dine data og aktiviteter.

Du har brug for en mobil VPN for at forhindre dette. Som tidligere nævnt kan en Android VPN-klient med solide sikkerhedsforanstaltninger holde dine data sikre. Mange VPN-tjenester blokerer også automatisk reklamer og malware.

5. Online spil og gaming

Her i 2024 dominerer mobilspil listen over de mest indtjenende Android-apps i Danmark og på verdensplan.

Mange Android-brugere er afhængige af deres telefoner til spil, og Play Store huser ca. 500.000 mobile spil-apps her i 2024.

For at forbedre din spiloplevelse kan du bruge VPN'er til at undgå servere med høje ping-hastigheder og langsomme hastigheder.

Hvis dit spil lagger, skyldes det sandsynligvis serveroverbelastning i din region. Med en mobil VPN kan du blot få adgang til spillet via en anden server for at opretholde stabiliteten.

Private Internet Access tilbyder f.eks. tusindvis af servere. Med et så varieret netværk er det nemt at undgå serveroverbelastning. Du kan også få adgang til forskellige regionale begivenheder eller servere ved at ændre din serverplacering i VPN-appen.

6. Omgå din internetudbyders blokeringer

Din internetudbyder kan spore din onlineaktivitet og endda neddrosle din internetforbindelse baseret på vilkårlige faktorer.

Neddrosling er, når din internetudbyder bevidst sænker hastigheden på din internetforbindelse for at regulere trafikken og forhindre overbelastning af båndbredden. Du kender det måske fra dit mobilabonnement hvis du går over den tilladte datamængde en given måned. Hastigheden vil nu blive voldsomt limiteret.

Din internetudbyder kan reducere din forbindelseshastighed baseret på, hvad de mener er et vigtigt websted, og hvad der ikke er det. Neddrosling kan også ske på baggrund af dit abonnement, din placering osv.

Problemet er, at din internetudbyder ikke kan forstå, hvilke websteder eller apps der er vigtige for dig. Den har ingen mulighed for at vide, hvad du har brug for til arbejdet, eller hvordan du bruger dine apps.

Du kan omgå båndbreddebegrænsning med en mobil VPN-app som Private Internet Access, som lader dig maskere din IP-adresse, så din internetudbyder ikke kan se, hvad du laver.

Ud over begrænsning er internetudbydere også forpligtet til at overholde statslige restriktioner, hvilket betyder, at de kan blokere websteder og apps. VPN-tjenester kan også hjælpe dig med at omgå disse.

7. Spar penge på e-handel

Mange e-handelsvirksomheder på tværs af forskellige brancher bruger en dynamisk prisstrategi. Ved denne strategi varierer prisen på et produkt på grundlag af foruddefinerede faktorer som f.eks. placering.

Hotel-, fly/rejse- og restaurationsbranchen anvender almindeligvis dynamisk prissætning baseret på placering, hvor websteder som Airbnb, Hotels.com, eller Booking.com tilbyder højere eller lavere priser afhængigt af, hvor du befinder dig, når du besøger webstedet.

Forhøjede priser kan koste rejsende hundredvis, hvis ikke tusindvis af kroner i hotel- og flyudgifter.

Der er stor sandsynlighed for, at en Airbnb i Korea opkræver højere priser for europæiske besøgende sammenlignet med lokale.

Spar penge ved at bruge en mobil VPN og ændre din serverplacering, så den passer til din destination og får lavere priser.

8. Køb online

Folk bruger deres telefoner til at købe ind på nettet.

Med en mobil VPN kan du uden besvær shoppe online i butikker fra hele verden. Dette er især vigtigt, hvis du er på rejse og ønsker at bestille fra dine lokale butikker.

Mobile VPN'er er især praktiske, når du har nicheinteresser og ønsker at købe fra mindre, internationale butikker, som måske er blokeret i dit land.

Sådan vælger du en Android VPN

Her er syv (7) vigtige funktioner, du skal kigge efter i en Android VPN:

 1. Hastighed: Vælg en VPN, der ikke sænker dine download- og upload-hastigheder
 2. Gratis eller betalt: Gratis VPN'er har mange begrænsninger og er ikke lige så sikre som betalte udbydere
 3. Servernetværk: Du bør vælge en VPN med et stort servernetværk
 4. Kryptering: Du bør vælge en VPN med et stort servernetværk
 5. Kryptering: Din VPN-klient bør ideelt set have AES-256-kryptering
 6. Ingen logs: En streng ingen-logs-politik er nøglen til at bevare privatlivets fred
 7. Understøttelse af flere enheder: VPN'en bør have en desktop- og en Android-app
 8. God brugerflade i appen: Klodsede brugergrænseflader er sværere at forstå og bruge

De 5 bedste Android VPN-tjenester

Når du forstår værdien af en Android VPN, kan du vælge en af disse 5 bedste VPN-udbydere:

1. ExpressVPN

ExpressVPN er den ideelle kombination af penge og pris. De har en intuitiv mobilapp, 3.000+ servere og stærke sikkerhedsforanstaltninger. Udbyderen er også kendt for at levere gode forbindelseshastigheder og deres TrustedServer-teknologi – en unik sikkerhedsfunktion.

2. NordVPN

NordVPN er primært kendt for sine lynhurtige hastigheder, der understøtter problemfri streaming, spil og torrenting. De anvender også gode sikkerhedsfunktioner og blokerer automatisk annoncer, malware og sortlistede websteder ved hjælp af CyberSec.

3. Surfshark

Surfshark er kendt for at tilbyde alle de essentielle mobile VPN-funktioner til en god pris. Du kan også tilslutte et ubegrænset antal enheder til en Surfshark-konto, mens de fleste andre udbydere begrænser dig til mellem fem og syv enheder. På trods af den lavere pris er Surfshark et fremragende VPN-valg, der garanterer sikkerhed og privatlivets fred i topklasse.

4. Private Internet Access

Private Internet Access er en veteran i branchen, der beskytter din IP og giver dig adgang til tusindvis af servere i 78 lande. PIA har også en fantastisk mobilapp. Du kan være sikker på, at denne udbyder har alle de bedste funktioner til at sikre dine data, lige fra en politik om ingen logs til delt tunneling og en dedikeret IP.

5. CyberGhost

Ligesom andre modparter i topklasse garanterer CyberGhost online privatlivets fred med AES-256-kryptering, en no-log-politik og adgang til geografisk begrænset indhold. Du kan oprette forbindelse til 7.200 servere i mere end 91 lande og drage fordel af specialiserede servere til streaming, spil og torrenting.

Konklusion

En VPN kan frigøre din Android-telefons sande potentiale via ubegrænset kommunikation, torrents, browsing og online gaming/mobilspil. Der findes hundredvis af VPN-apps i Play Store, og vi håber, at de detaljerede anmeldelser her på Seek kan hjælpe dig med at vælge den rigtige.