Hvad er min IP adresse?

Din IP adresse:

[visitor_ip]

Hvad er en IP-adresse?

IP står for Internet Protokol, som er et sæt foruddefinerede standardregler, der bruges til at styre den måde, datapakker sendes over internettet på. For at to enheder kan kommunikere, skal de kunne finde hinanden. For at to enheder kan finde hinanden, skal de to enheders placering være kendt af hinanden. I computerverdenen betegnes disse placeringer som IP-adresser. En IP-adresse, som normalt blot kaldes IP, er en række tal, der bruges til at identificere en computer/enhed på et netværk eller på internettet. IP-adressen angiver grundlæggende, hvor en enhed befinder sig på et netværk: det er en unik identifikator for enheder. Det svarer til en adresse, der entydigt identificerer et hus. Hvert hus er identificeret ved hjælp af et gadenummer (IP-adresse), som kan placeres på en bestemt gade (netværksadresse). Som sådan kan to computere ikke have den samme IP-adresse på et netværk.

Adresserne gør det lettere for enhederne at sende meddelelser frem og tilbage til hinanden. Hvis du vil sende en e-mail, streame en video online eller modtage et dokument, skal din enhed have en IP-adresse. Uden denne kan enheden ikke effektivt kommunikere med eller blive lokaliseret af andre enheder på internettet.

Alle IPv4-adresser kan opdeles i to hovedgrupper: globale (eller offentlige/eksterne) – denne gruppe kan også kaldes “WAN-adresser” – de adresser, der bruges på internettet, og private (eller lokale/interne) adresser – de adresser, der bruges i det lokale netværk (LAN).

Offentlige IP-adresser

Det er offentlige (globale) adresser, der anvendes på internettet. En offentlig IP-adresse er en IP-adresse, der bruges til at få adgang til internettet. Offentlige IP-adresser kan dirigeres på internettet i modsætning til private adresser.

Når der findes en offentlig IP-adresse på din router eller computer, kan du organisere din egen server (VPN, Web, FTP osv.), fjernadgang til din computer, videoovervågningskameraer og få adgang til dem fra et hvilket som helst sted på det globale netværk.

Med en offentlig IP-adresse kan du oprette en hvilken som helst hjemmeserver for at offentliggøre den på internettet: Web (HTTP), VPN (IPSec/PPTP/OpenVPN, WireGuard), medier (lyd eller video), NAS, spilserver osv.

Til private brugere kan en internetudbyder stille en eller flere offentlige IP-adresser til rådighed (som regel er det en betalingstjeneste).

Den NAT-aktiverede IPv4-router gør det muligt for enheder på hjemmenetværket at bruge én offentlig IP-adresse, som den har fået fra en udbyder på WAN-interfacet til internetforbindelsen. Denne eksterne offentlige IP-adresse kan også bruges til at få adgang til enheder på hjemmenetværket fra internettet, men til dette formål er det nødvendigt at konfigurere port forwarding på routeren.

På grund af det begrænsede antal offentlige IP-adresser og det stigende antal internetbrugere er det nu mere almindeligt, at internetudbydere giver abonnenterne private IP-adresser.

Private IP-adresser

Private (interne) adresser bliver ikke videresendt på internettet, og der kan ikke sendes trafik til dem fra internettet; det er kun meningen, at de skal fungere inden for det lokale netværk.

Vigtigt! Hvis din internetudbyder giver dig en IP-adresse fra listen ovenfor, kan du ikke oprette en forbindelse til dine computere og servere på hjemmenetværket fra internettet, fordi private IP-adresser ikke videresendes (ikke er tilgængelige) på internettet. Hvis du har brug for at få adgang til dine computere på hjemmenetværket fra internettet, skal du kontakte din internetudbyder for at få en offentlig IP-adresse.

Hvordan ser jeg om min internetudbyder tildeler mig en offentlig adresse?

Hvis du vil kontrollere, om din IP-adresse er offentlig kan du blot kigge i toppen af denne side. Hvis du vil have verificere, kan du f.eks. bruge Google og skrive “what is my ip address”. Du vil få vist den IP-adresse, der blev brugt til at få adgang til webstedet, og hvis den svarer til den IP-adresse, som din internetudbyder har tildelt dig, har du en offentlig IP-adresse.

Hvordan skifter jeg IP adresse?

Det er ret simpelt at ændre din IP adresse, men der er forskellige metoder at gøre det på, afhængig af enhed og operativsystem. Tjek vores guide til hvordan du ændrer IP adresse – det er nemt og hurtigt.