OpenVPN: defintion og forklaring

Hvad er OpenVPN?

OpenVPN er den mest populære og anbefalede protokol af VPN-eksperter. OpenVPN er alsidig og meget sikker, hvilket gør den til en af grundpillerne i branchen for virtuelle private netværk. OpenVPN-protokollen har det passende navn Open, fordi den er baseret på open source-teknologier som OpenSSL-krypteringsbiblioteket eller SSL V3/TLS V1-protokollerne.

I en OpenVPN-platform vedligeholder, opdaterer og vurderer udbyderne teknologien. En af grundene til, at en OpenVPN er så effektiv, er, at den beskytter brugere, der udøver onlineaktiviteter i det skjulte. Brugerne er mindre sårbare over for hackere og mindre tilbøjelige til at blive opdaget af offentlige myndigheder eller aggressive marketingfolk.

Ved brug af, og når data sendes gennem OpenVPO, kan brugeren ikke se forskel på en HTTPS- og en SSL-forbindelse. Det fungerer simpelthen gnidningsfrit og helt enkelt for slutbrugeren. Protokollen kan fungere på enhver port, mens den anvender UDP– eller TCP-protokoller. Dette gør det nemt for brugerne at komme uden om firewalls. Virksomheder kan udnytte en lang række strategier såsom AES-kryptering, HMAC eller OpenSLL, når de tilføjer OpenVPN til deres processer.

OpenVPN-baseret VPN'er kræver et tredjepartsprogram, fordi de ikke understøttes af nogen platforme. Tredjepartsudbydere som iOS og Android understøttes dog. Selv om de fleste virksomheder tilbyder tilpassede OpenVPN-konfigurationer, giver de også brugerne mulighed for at tilpasse deres egen konfiguration.

Opsummering af OpenVPN

OpenVPN fordele:

  • Kan omgår de fleste firewalls
  • Efterses og verificeres af tredjeparter
  • Tilbyder sikkerhed på højeste niveau
  • Fungerer med flere krypteringsmetoder
  • Kan konfigureres og tilpasses, så det passer til alle præferencer
  • Understøtter en bred vifte af kryptografiske algoritmer

OpenVPN Ulemper:

  • Meget teknisk og kompleks opsætning
  • Er afhængig af software fra tredjepart
  • Desktop-stærk, men ydelse på mobile enheder kan være ringe, da OpenVPN kræver større ressourcer.

Alternativer til OpenVPN

Bruger du enheder med mobil-processorer, f.eks. smartphones – men også tv-bokse til streaming, kan OpenVPN-protokollen være ressourcemæssig “tung”, og det kan derfor være en god idé at gøre brug af protokoller som WireGuard. Det er dog desværre ikke alle VPN-udbydere der tilbyder nyere teknologier.