Port Forwarding: defintion og forklaring

Hver dag lærer og opdager internetbrugere over hele verden nye metoder til at forbedre deres onlineoplevelse. Et af de oftest stillede spørgsmål og anmodninger, vi modtager, vedrører port forwarding eller “åbning af port.”

Hvad er port forwarding?

Port forwarding, åbning af port, viderestilling af port m.fl., er en proces på lokale netværksroutere, der videresender forbindelsesforsøg fra online-enheder til specifikke enheder på et lokalt netværk. Dette sker takket være reglerne for port forwarding på din netværksrouter, der matcher forbindelsesforsøgene til den korrekte port og IP-adresse for en enhed på dit netværk.

Et lokalt netværk kan have en enkelt offentlig IP-adresse, men hver enhed på dit interne netværk har sin egen interne IP-adresse. Port forwarding forbinder disse eksterne anmodninger fra A (den offentlige IP og den eksterne port) til B (den ønskede port og den lokale IP-adresse på enheden på dit netværk).

Hvad skal jeg bruge det til?

Port forwarding kan være ganske nyttigt for mange mennesker, især hvis du gamer eller interesserer dig for digital sikkerhed, men det kan også være gavnligt for almindelige internetbrugere. Det er typisk nemt at sætte op, hvis du har adgang til din router, men hvad nu hvis du ikke har det?

Der er stadig teknikker til at opsætte en port forward uden routeradgang og her gennemgår vi dem.

Hvordan opsætter jeg port forwarding?

Det grafiske adminpanel på din router bruges typisk til at konfigurere port forwarding. Dette er den hurtigste og mest ligetil metode til at konfigurere en eller flere porte, afhængigt af hvad du skal bruge dem til.

Næsten alle routere indeholder en separat fane til port forwarding, som er tilgængelig via brugergrænsefladen. På denne fane vises et pop op-vindue med forskellige felter til at indtaste de nødvendige oplysninger som IP-adresse og portnummeret.

Husk altid på, at du skal angive IP-adressen på den computer, du bruger, da dette vil åbne en port specifikt for den pågældende enhed. Denne IP-adresse skal være statisk; ellers vil den ændre sig, hver gang du slukker for enheden, hvilket resulterer i, at porten ikke fungerer korrekt.

Da mange mennesker ikke ved, hvordan man opretter en statisk IP-adresse, er der her en hurtig vejledning til Windows 10, men det er cirka samme proces til både Windows 11 og Windows 7.

Følg instruktionerne og trinene nedenfor:

 1. Klik på Start og find Kontrolpanel
 2. Søg efter Netværks- og delingscenter og klik
 3. Klik på din WiFi-, eller WAN-forbindelse (trådløs eller kabel)
 4. Der kan du vælge Egenskaber
 5. Gå til TCP/IPv4 (Internet Protocol Version 4)
 6. Vælg den indstilling, hvor der står Brug følgende IP-adresse
 7. Indtast IP-adressen
 8. Klik på OK

Når enheden har fået tildelt en statisk IP-adresse, forbliver denne adresse den samme til enhver tid. Hvis din IP-adresse ikke er statisk, ændres den regelmæssigt, hvilket gør det svært at opsætte en port forwarding-konfiguration.

Hvad er formålet med port forwarding?

Computere eller tjenester på private netværk kan oprette forbindelse til computere eller tjenester på offentlige eller private netværk via internettet ved hjælp af port forwarding, også kendt som portmapping.

For at få en bedre forståelse af port forwarding skal du først overveje, at enhver router har firewall for at beskytte dit netværk og holde ubudne gæster ude. For at afværge visse angreb opretholder firewallen som standard alle porte blokeret.

Men for at nogle programmer kan fungere korrekt og oprette forbindelse til dine enheder på det lokale netværk, skal en eller flere porte åbnes på din router for at kunne fungere korrekt og oprette forbindelse til dine enheder på det lokale netværk.

Hvordan opsætter jeg port forwarding uden routeradgang?

Som tidligere nævnt er den bedste mulighed for at konfigurere port forwarding, når du har adgang til din router, hvilket betyder, at du har login og adgangskode til den.

Der er dog tilfælde, hvor du har brug for at opsætte port forwarding uden adgang til routeren. Det kan ske, når du glemmer din adgangskode, eller når routeren bare ikke er tilgængelig for dig.

Port forwarding kan stadig opnås på flere forskellige måder, så lad os komme i gang.

1. Port forwarding via netværksforbindelser

Netværksforbindelser findes på dit kontrolpanel, og du kan indstille portviderestilling der uden at skulle få adgang til selve routeren.

Når du har fundet Netværksinfrastruktur i den nævnte menu, bør din router vises på listen over tilknyttede enheder, der er tilgængelige. Når du højreklikker på dette ikon, vises en menu, hvorfra du skal vælge egenskabslinjen.

Herefter skal du vælge:

 • Settings
 • Vælg tjenester
 • Tilføj

Dette vil åbne et nyt vindue, hvor du kan konfigurere port forwarding på routeren samt åbne flere porte.

 • Du skal angive en kort beskrivelse af tjenesten, f.eks. Battlefield. Som følge heraf vil det være lettere at finde porten, hvis den er identificeret som sådan.
 • I det følgende trin skal du angive din lokale IP-adresse. Denne kan du finde i din CMD, efter at du har indtastet kommandoen “ipconfig“. Kig efter IPV 4-adressen og kopier den til den korrekte destination, som vi etablerede tidligere i processen.
 • Herefter skal du indtaste portnummeret og gentage processen for TCP og UDP. Alt efter hvilken server du bruger, skal du følge trinene på hjemmesiden. Hvis du har brug for at bruge både TCP og UDP, skal du angive begge adresser.
 • Så snart du klikker på OK, forudsat at portviderestillingen er lykkedes, vender alt tilbage til den tidligere tilstand. Hvis du derimod har begået en fejl, vil du få et pop-up-vindue, der informerer dig om den fejl, du har begået.

2. Port forward via UPnP

Universal Plug and Play, ofte kendt som UPnP, er en revolutionerende ny protokol til routere, som gør det muligt automatisk at åbne porte. Dette gælder, hvis din router er kompatibel med UPnP.

Hvis du ønsker at port forward uden modemadgang, skal du først aktivere UPnP ved hjælp af webgrænsefladen på forhånd eller håbe på, at den er aktiveret som standard.

Hvis du har haft routeren i en længere periode, er det mere sandsynligt, at du har aktiveret UPnP på et tidspunkt.

Når protokollen er aktiveret, åbner styresystemet og programmerne selv portene, hvilket er den største “opsæt og glem”-løsning.

3. Port forwarding med apps

En af de hyppigste metoder til port forward uden adgang til routeren er ved hjælp af et tredjepartsprogram. Disse programmer er beregnet til at fungere med en række forskellige styresystemer, og de kræver lidt mere teknisk viden for at fungere korrekt.

Men for at en app kan videresende porte uden routeradgang skal UPnP-funktionen på routeren være aktiveret.

Hvis den er aktiveret, vil appen bruge en række forskellige metoder til at få de nødvendige oplysninger fra din enhed og åbne de relevante porte efter behov.