Proxy vs VPN

Proxyservere og virtuelle private netværk (VPN'er) er populære værktøjer til beskyttelse af personlige oplysninger, når du opretter forbindelse til internettet.

Er de så det samme? Hvad skal du bruge dem til?

Læs videre for at forstå fordelene ved proxy- og VPN-løsninger.

Hvad er proxy?

En proxy er en fjerncomputer, der fungerer som en mellemmand mellem en app på din enhed og det åbne web. Den sørger for, at din trafik ser normal ud hele tiden for ikke at vække mistanke.

Det fungerer således:

Du sender din internettrafik gennem den. Derefter opretter proxyserveren forbindelse til et websted eller en app på dine vegne ved hjælp af sin egen IP-adresse (Internet Protocol).

På den måde behøver du ikke at udsende din egen adresse, kan omgå eventuelle geografiske begrænsninger og bevarer dit privatliv.

Proxyer bruger forskellige protokoller, men de mest almindelige er HTTP og SOCKS.

Hvad er VPN?

En VPN er et netværk af fjernservere. Det kan skjule den faktiske IP-adresse, der er tildelt din enhed, så du kan surfe på nettet, som om du befinder dig i en anden by eller et andet land.

Desuden etablerer en VPN en sikker tunnel, der krypterer de trafikdata, der passerer igennem den. Den kan gøre det på operativsystemniveau. Det betyder, at en VPN kan skjule hele strømmen af internetdata, der kommer fra din enhed.

Vi har en dybdegående artikel om VPN'er, hvis du er interesseret i at lære om deres almindelige tunnelprotokoller og standardfunktioner.

Proxy vs VPN – Hvad er forskellen?

Så, proxy vs VPN – hvordan ligner de hinanden, og hvor er forskellene?

Privatliv

Både proxy og VPN-leverandører kan besejre grundlæggende detektionsteknikker. Sidstnævnte har dog en tendens til at levere et mere robust forsvar mod avancerede kontroller.

Desuden kan ingen af de to levere absolut online-anonymitet. Ikke så velrenommerede proxy- og VPN-leverandører kan føre en log over deres brugere og deres trafikdata.

I tilfælde af et databrud kan de følsomme brugeroplysninger, som de gemmer, ende på det sorte marked.

En politik uden logs er dog almindelig blandt pålidelige VPN-udbydere. De hævder, at de ikke gemmer nogen oplysninger, der kan identificere forbrugerne personligt. Læs din potentielle leverandørs fortrolighedspolitik for at finde ud af, hvilke typer data de hævder at indsamle og ikke indsamle.

Brugervenlighed

VPN'er har normalt en mere enkel installationsprocedure. Du kan vælge mellem desktopklienter, mobilapps og browserudvidelser. De kan downloades og installeres på få minutter.

VPN'er kan tilpasses, så de passer til dine unikke præferencer. Men deres standardindstillinger kan være gode nok til at lade dig bruge internettet mere privat og sikkert med det samme.

Offentlige og private proxyservere er på den anden side ikke forudkonfigureret. Du skal manuelt konfigurere dem for de enkelte apps.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at konfigurere en VPN manuelt. Men det er mindre problematisk, hvis du har til hensigt at bruge tjenesten på en personlig computer, tablet eller smartphone.

Hastighed

Hvis du bruger en af de to kan det næsten altid resultere i en langsommere forbindelse. En proxy skal omdirigere din trafik, mens en VPN stadig skal kryptere dine data. Begge processer kan være tidskrævende.

Desuden er proxyer og VPN'er tilbøjelige til at få problemer med ydeevnen på grund af overbelastning. Men du kan øge din forbindelseshastighed, hvis du vælger en privat proxy, som begrænser trafikken på den. Eller du kan vælge en VPN-server i et tættere og/eller mindre populært område.

Der er desuden tilfælde, hvor en proxy eller en VPN kan sikre en anstændig eller stabil forbindelseshastighed.

En proxy kan vise en lokalt lagret cache-version af den webside, du ønsker at se, for at øge dens indlæsningstid. Og en VPN kan hjælpe dig med at undgå forsøg på at blive droslet af din internetudbyder (ISP) ved ikke at lække dine DNS-forespørgsler (Domain Name System).

Sikkerhed

Med deres iboende evne til at kryptere trafikdata er VPN'er typisk mere sikre end proxys.

Men det betyder ikke, at proxyservere altid bringer din cybersikkerhed i fare. Hvis du besøger websteder, der er aktiveret til at bruge HTTPS-protokollen, vil dine data allerede være krypteret og forhindre eksterne parter i at observere din browsingaktivitet.

Derfor bør du kigge efter ikonet med hængelåsen i adresselinjen. Det kan lettere adskille sikre websteder fra sårbare websteder.

Mange fjernproxy- og VPN-leverandører tilbyder yderligere sikkerhedsfunktioner for at hjælpe med at neutralisere forskellige cybertrusler.

De bedste proxyserviceudbydere kan faktisk konkurrere med nogle VPN'er ved at tilbyde end-to-end-kryptering via SSL (Secure Sockets Layer) og reklameblokering. De mest pålidelige VPN-virksomheder bruger kryptering af militær kvalitet, tilbyder avancerede sikkerhedsfunktioner som en kill switch og kommer med indbygget malware-beskyttelse.

Omkostninger

Premium VPN-løsninger koster normalt mere end betalte proxytjenester. Generelt har VPN-tjenester overlegne privatlivs- og sikkerhedsfunktioner, så du kan få mere for det, du betaler for.

Men igen, markedet er fyldt med gratis proxyservere og VPN-tjenester. Hvis du ikke ønsker at bruge tid, vil du ikke mangle muligheder.

Et enkelt advarsel: gratis proxyserver- og VPN-løsninger er i bedste fald tvivlsomme og i værste fald farlige. Da der ikke er nogen anden klar indtægtskilde, er det muligt, at leverandører, der ikke opkræver noget, ikke gør forretninger i god tro.

Hvis du virkelig lægger vægt på privatlivets fred og sikkerhed på internettet, bør du overveje at bruge nogle penge.

Hvis dit valg er VPN vs. proxy, er her en gennemgang af fordele og ulemper ved begge muligheder:

Proxy fordele

 • Skjuler din IP-adresse – du kan overvinde internetcensur
 • Kan indlæse websider hurtigt med cachede data
 • Har flere praktiske kommercielle anvendelser (mere om disse om lidt)
 • Kan leveres med forbedret VPN-lignende funktioner

Proxy ulemper

 • Krypterer ikke trafikdata generelt
 • Kræver manuel konfiguration
 • Fungerer kun på app-niveau
 • Kan gøre din forbindelse langsommere

VPN fordele

 • Fungerer som en IP-adresse
 • Fungerer som en IP maskerer og krypterer dine trafikdata automatisk
 • Virker på OS-niveau
 • Gør opsætningen til en leg
 • Registrerer ikke browsingaktivitet

VPN ulemper

 • Kan gøre din forbindelse langsom
 • Kan være dyrere

Hvilken er bedst for dig?

Indtil videre virker denne VPN vs. proxy-debat ensidig. Men førstnævnte er ikke altid det rigtige valg. Nogle gange er en proxy faktisk mere velegnet.

Hvornår skal du bruge en Proxy i stedet for en VPN

Her er nogle scenarier, hvor en proxyserver giver mere mening:

 • Du ønsker at skjule dinIP-adresse for at udføre aktiviteter med lavt engagement.

Hvis det eneste, du ønsker at gøre, er at omgå en geoblokering uden et seriøst behov for at holde dine trafikdata ude af syne, bør en proxy være nok.

 • Du ønsker at begrænse adgangen til visse websteder for brugere i dit netværk.

Virksomheder bruger pålidelige proxyservere til at forhindre deres medarbejdere i at besøge visse websteder for at mindske distraktion, øge produktiviteten og beskytte følsomme oplysninger.

En proxytjeneste kan være et nyttigt værktøj til at forbyde brugere i dit internetnetværk at besøge tvivlsomme websteder og holde malware (især ransomware) på afstand.

 • Du ønsker at vise webindhold baseret på en brugers placering.

Hvis din internationale organisations websted har lokaliseret indhold, kan du bruge en fjernproxy til at vise relevante oplysninger til besøgende fra hele verden.

 • Du vil bruge en bot til at fremstå som flere personer.

Bopælsproxyer er et effektivt værktøj til at købe varer i begrænset oplag, f.eks. sneakers. Kombinationen af en bot og et væld af IP-adresser kan hjælpe dig med at slå menneskelige indkøbere.

 • Du ønsker at udføre masseopgaver til kommercielle formål.

Brugen af et utal af proxyer kan hjælpe dig med at udføre masseopgaver i erhvervslivet, som du ikke kan udføre med en enkelt anonym IP-adresse.

Disse omfatter, men er ikke begrænset til webscraping, dataaggregation, overvågning af SEO-metrikker, markedsundersøgelser, forebyggelse af reklamesvindel osv.

Hvornår skal du bruge en VPN i stedet for en Proxy

En VPN er det, du leder efter, hvis du:

 • Du ønsker at omdirigere hele din enheds internettrafik.

Beskyttelse på hele enheden er den ubestridte fordel ved VPN'er i forhold til proxyer. Men nogle tjenester tilbyder funktionalitet til delt tunneling. Den gør det muligt at udelukke nogle programmer og forbinde dem til internettet uden at passere gennem en sikker tunnel.

På den måde kan du nyde din normale forbindelseshastighed på apps, der ikke kræver robust VPN-kryptering.

 • Du vil gerne forfalske din placering uden at skulle have besværet med manuel konfiguration.

Uanset om du er teknologisk dygtig eller ej, vil du gerne have et brugervenligt værktøj til ændring af IP-adresse.

 • Du vil skjule din browsingaktivitet.

Kryptering er en standardfunktion i VPN-tjenester. Selv om krypterede proxyservere ikke er svære at finde nu, er de stadig undtagelsen, ikke normen.

Desuden er det at skjule DNS-anmodninger en anden kernefunktion for VPN'er. Derfor kan du ved at bruge en pålidelig VPN holde din internetudbyder (og andre nysgerrige øjne) i mørke om dine onlineaktiviteter.

 • Du vil gerne besejre internetdrossling.

Hvis din internetudbyder ikke ved, hvordan du bruger internettet, kan han ikke drosle din forbindelse og ødelægge din onlineoplevelse. Det kan betyde uafbrudt torrenting og streaming.

Som du kan se, kan proxyer og VPN-tjenester løse forskellige problemer. Hvis du kombinerer sikre proxyservere og en VPN af den rigtige grund, vil det ikke være spild af penge.

Så hvilke tjenester skal du bruge? For private proxytjenester er følgende vores bedste valg:

Smartproxy

Smartproxy er en god (men betalt) proxytjeneste med ca. 200 datacentre fordelt på 8 byer globalt. Du kan udnytte dens mere end 40 millioner IP-adresser til privat brug for at bryde geografiske begrænsninger.

Selv om du kan bruge den til personlig brug, er det en populær løsning til datahøst og andre kommercielle opgaver. Dens Chrome- og Firefox-udvidelser har intuitive grænseflader, så navigation vil ikke være et problem.

Med Smartproxy kan du lave flere forbindelser på én gang. Den tilbyder datacenter-IP'er, der muliggør ubegrænsede samtidige forbindelser.

Den ændrer dog din tildelte anonyme IP-adresse hver halve time. Formålet er at forhindre misbrug af brugere og bevare integriteten af dens IP'er.

Smartproxys startpris er 50 dollars. Men den leveres med tre dages pengene tilbage-garanti, så du kan prøve kræfter med den.

KProxy

KProxy passer til ethvert budget. Den tilbyder en freemium-prismodel, der er god for både casual- og powerbrugere.

Denne tjeneste har ikke mindre end 120 sikre proxyservere i fem lande i Europa og Nordamerika. Den vælger proxy som standard, men du kan skifte sted efter ønske. Mens den pålægger en 300 MB-grænse for downloads og uploads, har den ikke et loft over båndbreddeforbruget.

Du kan implementere KProxy gennem dens Chrome- eller Firefox-udvidelse. Men du kan også gå med sin egen proxy-browser, hvis du ønsker det. Hvis du bruger Android-appen Kiwi Internet Access til Android, kan du konfigurere den til programmet.

Ud over det prisbillige månedlige premium-abonnement på 10 $ har KProxy en række funktioner til beskyttelse af privatlivets fred. Den kan forhindre browserrelateret IP-lækage og slå netværksfiltre på arbejdet eller i skolen med sit plugin.

Nu.

Hvis du vil have en VPN, er her nogle af vores favoritter blandt de over to dusin tjenester, vi har gennemgået.

CyberGhost

CyberGhost er en Rumænien-baseret VPN, der er god til P2P-deling og streaming. I deres flåde af 5.900 VPN-servere i 60 lande har de optimeret hardware til Netflix-brug og torrenting.

Den fungerer med:

  • Windows
  • macOS
  • Linux-computere
  • Android
  • iOS
  • Amazon Fire TV.

Ligeledes har den udvidelser til Chrome og Firefox.

Den bruger 256-bit AES-kryptering, som er branchestandard. Den har en robust IP og DNS beskyttelsesfunktion, stealth VPN-funktionalitet og en kill switch. Dette hjælper dig med at holde lav profil, når du omgår internetcensur og beskytter din identitet, når forbindelsen fejler.

Du kan prøve CyberGhost i en dag, før du opgraderer til et premium-abonnement, der starter ved 12,99 dollars om måneden. Du kan få op til syv samtidige enhedsforbindelser og nyde den luksus at søge om refusion, hvis du beslutter dig for at annullere inden for 45 dage.

TunnelBear

TunnelBear er oversvømmet af vidunderlige avancerede funktioner til torrenting.

Dette freemium-VPN-produkt understøtter kill switch, dobbelt-VPN og stealth-VPN.

Det har også split tunneling, så du kan vælge at ændre din oprindelige IP-adresse og kun kryptere dine trafikdata i udvalgte apps.

Du kan bruge TunnelBear på op til fem Windows-, macOS-, iOS- og Android-enheder. Det giver dig adgang til 1.800 stærke online VPN-servernetværk, der omfatter 23 lokationer.

På trods af at TunnelBear har hovedkvarter i Canada, som er Five Eyes Alliance-område, har TunnelBear en streng nul-log-politik.

Konklusion

Så, proxy vs. VPN – hvilken er bedst?

Førstnævnte kan i sandhed ikke konkurrere med sidstnævnte.

Det er utroligt, at mange betalte proxy-leverandører har kapitaliseret på krypteringsløsninger for at hjælpe med at udligne spillereglerne. Men de kan stadig ikke konkurrere med VPN-udbydere, når det gælder beskyttelse af personlige oplysninger, når alt kommer til alt.

Proxyer har dog en fordel i forhold til VPN'er i kommerciel brug. De fleste VPN-tjenester fokuserer på individuelle brugere, mens proxytjenesteudbydere betragter virksomheder som deres primære målgruppe.