Fordele og ulemper ved brug af VPN

Du kan regne med en kvalitets-VPN til at passe på dig i internettets vilde vesten. Men når du skal købe en VPN, skal du alligevel afveje dine muligheder nøje ud fra dine egne behov.

Har du brug for hjælp til det? Selvfølgelig!

Lad os tage et kig på fordelene ved VPN tjenester samt deres potentielle ulemper.

Hvad er en VPN?

Til at starte med skal vi afkode VPN-akronymet – det står for virtuel privat netværk. Som navnet antyder, giver denne tjeneste dig din helt egen private og sikre internettunnel. Det er en stærkt krypteret netværksforbindelse der sikrer, at dine data passerer sikkert uden aflytning, logning eller censur.

Hvorfor er VPN vigtigt?

Det korte svar er: sikkerhed.

VPN-tjenester skjuler dine trafikdata og forfalsker din placering. Lad os sige, at du streamer fra Danmark. En VPN-tjeneste skjuler din IP-adresse som en adresse fra et sted i udlandet. Vi kommer ind på flere detaljer senere i artiklen.

Men hvorfor bruge en VPN, hvis du ikke ønsker at skjule noget?

Du føler måske at det ikke er noget særligt at surfe på nettet med lidt eller ingen beskyttelse. Hvis det er tilfældet, lever du måske din internet-tilværelse lykkeligt – om end potentielt farligt.

Hvorfor, spørger du?

Simpelthen fordi du, når du bruger et ikke-VPN-beskyttet netværk, gør dig sårbar over for potentielt datamisbrug. Det skyldes, at din internetudbyder (ISP) og andre parter, herunder dygtige hackere, nemt kan få adgang til vigtige oplysninger. Mere specifikt kan de få fat i din browserhistorik eller adgangskodekonti.

Nu hvor du ved mere om vigtigheden af VPN-beskyttelse, spørger du måske:

“Hvordan hjælper sådan en VPN-service mig helt præcist med at beskytte mig og mine ting?”

Læs videre for at finde ud af det.

Hvordan fungerer en VPN?

For at besvare dette spørgsmål skal vi først zoome ind på det, der kaldes “åbne” forbindelser (dem, der ikke bruger en VPN). I en forbindelse, hvor der ikke er aktiveret en VPN, er det din internetudbyder (ISP), der har ansvaret for at tildele dig en IP-adresse.

Din IP-adresse (Internet Protocol) er en vigtig del af dit digitale fingeraftryk. Når den ikke er beskyttet, kan den ses af mange, hvilket kan få alvorlige konsekvenser.

Hvordan kan det ske?

Din internetudbyder kan være forpligtet til eller vælge at dele din browserhistorik med myndighederne og andre tredjeparter. Hvis din internetudbyder bliver udsat for et cyberangreb, vil hackere desuden kunne se dine data og bruge dem til deres ondsindede formål.

Så en af de vigtigste grunde til at bruge VPN-beskyttelse er at mindske sårbarheden i forbindelse med dine online-aktiviteter.

Hvad gør en VPN egentlig?

Når en VPN er aktiveret, opretter du forbindelse med en server efter eget valg. Afhængigt af tjenesten kan du vælge mellem mange VPN-servere fordelt over hele verden. Dette giver dig mulighed for at skifte din IP-adresse til et helt andet sted.

Så hvis du vælger en australsk server baseret i Sydney, vil de websteder, du opretter forbindelse til, se din australske IP-adresse og ikke din rigtige IP-adresse.

Nu tilbage til den fungerende mekanisme. Forbindelsen mellem din enhed og den valgte VPN-server er sikret med krypteringsprotokoller, der gør dine data praktisk talt uopdagelige. Krypteringsstyrken er en af de mest kritiske VPN-funktioner, som du skal huske på.

Du kan tænke på det som en militær eskorte til dine dyrebare data. Når du surfer på nettet, har du brug for beskyttelse mod nysgerrige øjne. Kryptering gør dette ved hjælp af forskellige VPN-servere, der hjælper med at forfalske din placering. Den tillader ikke websteder eller endda din internetudbyder at læse dine data eller finde ud af deres destination.

Krypteringstyper

Når du vælger en VPN-tjeneste, skal du sørge for, at den understøtter en række forskellige protokoller. De stærkeste er Wireguard og 256-bit AES-kryptering, for blot at nævne nogle få. Disse er super kraftfulde kryptografiske algoritmer, der bærer navnet “kryptering af militær-kvalitet” Gæt hvorfor.

Bemærk:

Nogle VPN-tjenester tilbyder forskellige krypteringsprotokoller. Du kan vælge at holde al din trafik hemmelig eller kun skjule dele af den. På den måde kan du selv bestemme, hvilke apps der skal gå ind i den sikrede tunnel. Funktionen kaldes split tunneling og giver dig yderligere alsidighed med hensyn til internetbeskyttelse.

Hvorfor skal jeg bruge en VPN og ikke en anden form for beskyttelse?

Endelig kan du spørge dig selv: “Hvorfor skal jeg bruge en VPN, når der er HTTPS-sikkerhed?” Her er sagen: HTTPS sikrer indholdet af en forbindelse, men kilden og IP-adressen destinationforbliver ude i det fri. Heldigvis udfylder en VPN disse sikkerhedshuller fint.

Fedt!

Vi har besvaret spørgsmålet: “Hvordan virker en VPN?” Lad os undersøge fordelene ved at bruge tjenesten.

Fordele ved at Using a VPN

Jeg vil vædde med, at du allerede nu har fundet ud af de mest væsentlige fordele ved at bruge en VPN.

Vi vil dog gennemgå dem mere systematisk og også tilføje til listen.

Værsgo.

Øget sikkerhed på offentlige Wi-Fi-netværk

Ingen tvivl om, at offentlige Wi-Fi-hotspots ofte kan være en livredder.

De kan dog også give en masse problemer.

Når du bruger offentlige netværk, kan du aldrig være sikker på, hvem der er der, og hvad de laver. Dette gør dig meget tilbøjelig til at blive udsat for forskellige former for datamisbrug som f.eks. man-in-the-middle-angreb for eksempel. Er du forvirret over udtrykket?

Lad mig forklare:

“Man-in-the-middle-angreb” (MITM) henviser til en form for tyveri, hvor cyberkriminelle opsnapper dine data for at behandle dem efter eget skøn.

En almindelig type af mellemmandsangreb er, når de onde skaber gratis, ondsindede Wi-Fi-hotspots for at kapre dine data. Men når du opretter forbindelse til en af dem, sniger angriberen sig ind mellem dig og din server. Som følge heraf begynder de at opsnappe din trafik og får adgang til dine betalingsoplysninger, personlige oplysninger og meget mere.

Takket være kryptering kan VPN'er hjælpe dig med at undgå MITM'er. Så hvis du stadig spørger: “Hvorfor skal jeg bruge en VPN?”, så er her sandheden: Hvis du vælger en pålidelig VPN-tjeneste, forbliver dine private aktiviteter privat privat. Faktisk er dette en af hovedårsagerne til, at VPN-tjenester er så praktiske, når du er ude og skal bruge offentlig Wi-Fi.

Undgå udspionering fra din internetudbyder

Bortset fra usikre offentlige hotspots, tænker du måske også:

Forebyggelse af sporing af din bredbåndsudbyder

Usikre offentlige hotspots: “Har jeg brug for en VPN derhjemme?”

Et godt spørgsmål!

Det er sandt, at når du bruger et hjemmenetværk, falder risikoen for at få dine data kompromitteret betydeligt… Men glem ikke din internetudbyder!

Du ville blive overrasket over, hvor meget indflydelse de har på dine data. Ja, jeg er sikker på, at du har gjort noget for at beskytte dig mod tracking cookies og lignende tekniske skadedyr. Men på trods af alle de foranstaltninger, du har truffet, er hele din browserhistorik stadig tilgængelig for din internetudbyder.

Det spørgsmål, du nu bør stille dig selv, er:

“Hvorfor skulle de bruge mine trafikdata?”

Dine data er en potentiel indtægtskilde for din internetudbyder – noget at sælge til markedsføringsfirmaer. Desuden kan de under juridisk pres blive nødt til at udlevere dine personlige oplysninger til myndighederne.

Og det er her, at VPN-beskyttelse kommer i spil. Den beskytter dig mod sådanne typer af krænkelse af dit privatliv. Hvad mere er, du kan installere en VPN på din router og beskytte alle dine smarte enheder!

Så svaret på spørgsmålet “Har jeg brug for en VPN derhjemme?” er uden tvivl: JA

Fri adgang til blokerede websteder

Af forskellige årsager kan du nogle gange blive forhindret i at besøge visse hjørner af internettet. Igen hænger alt sammen sammen med din IP-adresse, som signalerer til websteder om de skal give dig adgang til deres indhold eller ej. Generelt skyldes blokering af websteder forskellige politikker for websteder og myndigheder. En ting er sikkert – uanset årsagen er det altid irriterende.

Derfor er bekæmpelse af flere forskellige typer af blokeringer af hjemmesider en af de mest afgørende VPN-fordele. Her er nogle adgangsproblemer, som en god VPN hjælper dig med at løse:

 • Lokale blokeringer, som f.eks. arbejds- eller skolebegrænsninger, hvor arbejdsgivere eller studerende ikke kan få adgang til Snapchat eller YouTube.
 • Regionsbaserede indholdsblokeringer, som f.eks. geobegrænsninger af streamingtjenester.
 • Massecensur – når regeringer begrænser informationsstrømmen ved at blokere websteder som Twitter og Facebook.

Streaming

En anden fordel ved at bruge en VPN, der kommer fra dens geo-lokaliseringsfunktion.

Lad os sige, at du i øjeblikket bor i, eller er på ferie i, Thailand, og du vil gerne se dit yndlingsprogram fra dansk tv. Du har ingen chance for at få adgang til noget af det danske tv-indhold på fx DRTV, da de blokerer for udenlandske IP-adresser… Medmindre du anvender en VPN til at ændre din server og narre platformen til at tro, at du streamer fra Danmark.

Den gode nyhed er, at du kan gøre det samme, hvis du er abonnent på en Netflix-konkurrent. Nogle VPN-tjenester tilbyder endda særlige servere til alle de populære streamingtjenester, som Disney+, BBC iPlayer, Hulu, Amazon Prime Video, HBO osv.

Helt sikkert en af de bedste fordele ved at bruge en VPN.

Husk dog på, at nogle platforme som Netflix har slået hårdt ned på VPN-brugere, hvilket gør det svært at få adgang til deres indhold.

Dette skyldes hovedsageligt licensrettigheder.

Så hvis du ofte rejser, men er til binge-watching (nu vi er ved det, så kan Binge på dr.dk anbefales til at holde sig opdateret på hvad der foregår i tv- og serielandskabet), skal du kigge efter en VPN, der er god til at låse streamingtjenester op for blokering. Vælg med andre ord en VPN, der tilbyder pålidelig adgang til mange streamingsider, mange servermuligheder og høj hastighed.

Torrenting

Torrenting har det berygtede ry for at være piraternes foretrukne tidsfordriv. Derfor er brugen af BitTorrent ofte juridisk set misbilliget. Alligevel er det svært at benægte nytten af en decentraliseret tilgang til fildeling. Husk på, der er blot tale om en protokol, som fx i stor stil bruges af forskere til overførsel af store datasæt. Når du torrenter eller deltager i P2P-deling, kan du muligvis have brug for en VPN. Uanset hvordan dine torrenting-vaner er, vil VPN'er holde dem private.

Et godt råd:

Sørg altid for at læse din VPN's servicevilkår og fortrolighedspolitik. Påtrængende og omfattende logning kan nogle gange være i fuldstændig modstrid med dine forventninger til privatlivets fred. Din VPN-udbyders geografiske lokation er også vigtigt, da lovgivningen om opbevaring af data er forskellig fra land til land.

Gaming

Gode nyheder!

Hvis du er en gamer, venter der flere fordele ved at bruge en VPN på dig!

Ligesom i forbindelse med streamingtjenester taler vi her om at komme uden om geoblokeringer.

Ved at pakke din IP-adresse ind i en VPN-kappe kan du få adgang til spilservere på steder, der ellers ikke er tilgængelige. Du får også beskyttelse mod DDoS-angreb (distributed denial of service) – en reel fare i konkurrencespil.

Spar penge

Alene på baggrund af den bombastiske overskrift ville du have ret til at være skeptisk over for denne særlige fordel ved VPN-tjenester. Der er dog ingen tvivl om, at du kan spare penge med en VPN.

Er du ivrig efter at lære detaljerne at kende? Lad os se nærmere på det.

Til at begynde med lever vi i en globaliseret og ufuldkommen økonomi, hvor der findes visse former for prisdiskrimination. De kan være uretfærdige, men alligevel helt lovlige. Et eksempel er at få en forskellig regning for den samme tjeneste på baggrund af det land, man handler fra.

En stor fordel ved at bruge en VPN er, at den håndterer stedbaseret online prisdiskrimination ret godt.

Så ud over sikkerhedsfunktionen er besparelser en af de største grunde til at bruge en VPN.

Spar når du rejser

Flyselskaberne tilpasser ofte priserne efter den placering, du bestiller din flyrejse fra. Hvis du f.eks. bruger en amerikansk IP til at købe en flybillet til Kina, kan du komme til at betale langt mere, end hvis du brugte en europæisk IP.

Tro det eller ej, men flyselskabernes websteder kan hæve billetpriserne for tilbagevendende besøgende. Da de overvåger din log-in-adfærd, kan du komme til at opleve en prisstigning, hvis du virker for nysgerrig på en bestemt rute (gennemgå den ofte).

Så næste gang du skal flyve, så prøv at lege med forskellige VPN-servere. Vælg en udenlandsk IP-adresse. Du kan blive positivt overrasket over at få et tilbud til en lavere pris.

At spare på en flybillet er blot en af grundene til at bruge en VPN til tilbud.

Spar på bookinger

Nogle gange kan du spare op til flere hundrede dollars ved at skifte til en anden IP-adresse, når du booker et hotelværelse! Brug de sparede penge til at forlænge din ferie eller læg dem i sparegrisen – det er op til dig!

Få mange andre rabatter

Du kan også bruge VPN-funktionen til at ændre din IP-adresse til at købe en bærbar computer eller en smartphone eller abonnere på din foretrukne streamingplatform. Mange gange kan du få et godt tilbud på et køb af software.

Ulemper ved VPN

Indtil videre har vi diskuteret fordelene ved at bruge en VPN. Hver af dem er fantastiske nok og har fortjent behørig opmærksomhed.

For at få det fulde billede, er vi dog nødt til at se på både fordele og ulemper ved VPN.

Så lad os se på ulemperne ved at bruge en VPN.

Langsommere forbindelseshastighed

Dette åbenlyst irriterende problem sker pga:

 • Krypteringens natur – krypteringsprotokoller skal sikre dine datapakker. Processen tager dog tid. Så jo stærkere kryptering, jo mere tidskrævende er den.
 • Afstanden mellem VPN-servere – det burde være en selvfølge, at forbindelse til servere længere væk gør, at datapassage tager længere tid. Dette sker på grund af den øgede rejsetid for anmodninger og svar.
 • Den VPN-serverarbejdsbyrde – brug af VPN'er med en mere begrænset serverbelastningskapacitet resulterer i langsommere hastighed. Ikke overraskende, vel?

En langsommere forbindelse står øverst på listen over VPN-ulemper.

Men af og til kan en VPN faktisk gøre dit internet hurtigere. Under visse betingelser, dog. Hvis din internetudbyder er tilbøjelig til at drosle dit internet (begrænse din hastighed), kan du nyde godt af en vis hastighedsforøgelse med en VPN.

Men i de fleste tilfælde kan du forvente et lille hastighedsfald, når du aktiverer din VPN-tjeneste.

Det er klart, at nedsat forbindelseshastighed er en af de alvorligste VPN ulemper. Du kan dog være sikker på, at du næppe vil mærke forskellen ved at bruge en tjeneste af høj kvalitet. På den anden side kan gratis VPN-tjenester påvirke hastigheden mærkbart.

Ustabile forbindelser

Forbindelsestab kvalificerer sig ikke kun som en enorm plage, men også som en af de alvorligste VPN-risici. I det øjeblik din krypterede forbindelse svigter, gør dit forsvar det også. Det betyder, at din IP-adresse bliver udsat for nysgerrige øjne.

Heldigvis er en pålidelig VPN normalt udstyret med en kill switch forebyggende funktion, som automatisk afbryder din internetforbindelsei tilfælde af at din VPN-forbindelse falder.

Læs videre. Vi er nødt til at gennemgå et par flere VPN-svagheder.

Upålidelige logningspolitikker

En af de mest snigende ulemper ved VPN, helt sikkert. Mange VPN-tjenester hævder at have en “nul-log” eller “ingen-logs”-politik, som skal garantere, at de ikke gemmer nogen oplysninger om dine personlige oplysninger, browsing- og downloadhistorik og så videre.

Nogle udbydere holder deres ord. Men andre strækker definitionen af en no-log-tjeneste for meget.

Når man vælger en VPN-udbyder, er det værd at gennemrode privatlivspolitikker,faktatjekke med kundeservice, eller konsultere dedikerede VPN-anmeldelser og brugeranmeldelser.

Men før du foretager nogen af disse handlinger, skal du finde ud af hvor din VPN-tjenesteudbyder befinder sig. Hvis den er baseret i et land, der er en del af Five Eyes– eller Fourteen Eyes-alliancen, skal du være ekstra forsigtig! Der er gode chancer for, at dine data til enhver tid kan blive overdraget til overvågningsorganer.

VPN'er kan ikke garantere 100% beskyttelse

Intet i livet er perfekt, vel? Det gælder også for det emne, der er på tale. Nu kommer vi til begrænsningerne ved VPN-tjenester.

Selv om VPN-tjenester ofte markedsføres som løsningen på alle dine behov for internetsikkerhed, er virkeligheden langt mere kompleks.

Selv om det er tæt på, er en VPN alene ikke et almægtigt magisk skjold. Desværre kan den ikke beskytte dig mod usikre HTTP-forbindelser, sporingscookies og malware (medmindre den har særlige anti-malware sikkerhedsfunktioner).

VPN-begrænsninger varierer afhængigt af kvaliteten af den tjeneste, du vælger. Et elendigt VPN-valg kommer ofte med løs beskyttelse. Desuden har nogle gratis VPN-tjenester en historie med at indsamle og sælge brugeroplysninger, så du bør måske være ekstra opmærksom på dem (ordspil tilsigtet).

Hvordan genkender du lav beskyttelse?

Du skal blot holde øje med forbindelsestab, IP- og DNS-lækager og mistænkelige logningsvaner.

Der er også juridiske begrænsninger for VPN-brug. Her er en liste over lande, hvor denne type tjeneste er helt eller delvist forbudt:

 • Iran
 • Saudi-Arabien
 • Nordkorea
 • Kina
 • De Forenede Arabiske Emirater
 • Rusland
 • Tyrkiet

Konklusion: Fordele og ulemper ved VPN brug

Fordelene er faktisk langt større end ulemperne ved VPN-tjenester. Da du får et højere niveau af beskyttelse og privatlivets fred på internettet, kan du surfe over geoblokeringer, forbedre din spiloplevelse eller få bedre pristilbud! Det er alle væsentlige grunde til at bruge en VPN.

Der er dog en nødvendig betingelse der følger med de lovede velsignelser. Hver af dem bliver kun til virkelighed hvis du vælger en velrenommeret tjeneste. Ellers kan din VPN i stedet for at holde øje med dig, måske bare stikke dig i ryggen. IP- og DNS-lækager, malware og mistænkelige logningspolitikker er de skjulte trusler fra VPN-tjenester.

Det vigtigste er: Når det kommer til fordele og ulemper ved at bruge en VPN, er styrkerne faktisk større end svaghederne – men der er grænser for dem. Du har meget at vinde ved en VPN, så længe du holder øjnene åbne for alt mistænkeligt.