Geoblokering: hvad betyder geografisk begrænset indhold?

Internettet var gratis, indtil der kom geografiske begrænsninger ind i billedet. Så hvad er geoblokering? Hvem gennemfører den? Lad os forklare.

Hvad er geoblokering?

Geoblokering er en proces, hvor internetadgangen blokeres til en bestemt hjemmeside, service eller app, for at begrænse adgangen baseret på geografisk placering.

Denne teknologi, der også kaldes geo-blokering, geo-filtrering eller geo-begrænsning, gør dele af internettet regionalt i stedet for globalt.

Hvad bruges geoblokering til?

Først skal vi kaste lys over, hvordan det fungerer.

Hvordan fungerer geoblokering?

Online geoblokering er mulig på grund af IP-adresser (Internet Protocol).

Det er talrækker, der tildeles elektroniske enheder. De fungerer som geografiske identifikatorer og hjælper hosting-servere med at vide, hvorfra anmodninger om indhold kommer.

Telefonoperatører og internetudbydere (ISP'er) tildeler en sådan adresse til deres kunders enheder. Disse virksomheder ejer ikke de IP-adresser, de uddeler. De får snarere partier af dem fra en højere myndighed.

Da de er lokaliseringsbaserede, får dine enheder en ny IP-adresse, når du tilslutter dem til et andet netværk.

Den sender din placering til den hardware, der indeholder onlineindhold, som du har til hensigt at få adgang til. Som følge heraf kan operatøren af en hosting-server vælge at imødekomme eller afvise din anmodning på grundlag af din region.

Hvad er geoblokering så beregnet til? Nedenfor er de vigtigste grunde til, at indholdsejere bruger det.

Licensaftaler på indhold

En licens giver en part ret til at bruge ophavsretligt beskyttet materiale til bestemte formål. Det er en måde for indehavere af ophavsret til at tjene penge på deres ejendomme som f.eks:

  • bøger
  • musik
  • radio- og tv-udsendelser
  • film

Og meget mere.

Underholdningsselskaber ejer kun det originale indhold, de producerer. Resten har andre rettighedshavere.

Som det fremgår af licenskontrakterne, kan ejerne af det ophavsretligt beskyttede materiale bestemme, hvor det kan være tilgængeligt. Det er ikke op til køberne af licensrettighederne.

Derfor er indholdsudbydere nødt til at indføre geografiske begrænsninger for at undgå at bryde deres aftaler med ophavsrettighedshaverne.

Selv før internettet var sager om lokationsblokering ikke ukendte. Det er der eksempler på inden for sportsverdenen.

Sportsfans, især i USA, ved, at de ikke altid kan se de kampe, de ønsker. Indehavere af indhold (sportsligaer) og distributører (medievirksomheder) indgår milliardstore aftaler. Disse kontrakter dikterer, hvilke parter der kan distribuere hvilke kampe i hvilke områder.

Tv-netværk og kabelselskaber byder mod hinanden om distributionsrettighederne. Onlineaktører har øget konkurrencen yderligere.

Derfor er nogle sportsbegivenheder tilgængelige på nationalt plan (eller endda internationalt). Og andre er kun tilgængelige for regionale eller lokale publikum. Nogle gange fylder onlineindholdet ikke sendefladerne.

Livekampe kan ikke være tilgængelige visse steder. Beboere i områder med begrænset adgang vil kun kunne nyde dem på et senere tidspunkt.

Du vil ikke kunne se dem fra det sted, hvor du bor, medmindre du køber billetter til dine yndlingsholds kampe. På grund af geografiske begrænsninger er det måske ikke nok at købe flere tv- og streamingabonnementer.

Underholdningsselskaberne skal også forholde sig til licensreglerne i de enkelte lande.

Omkostningerne ved at levere visse former for indhold kan variere fra jurisdiktion til jurisdiktion. Udbydere af indhold skal købe licensrettigheder og betale skatter i forskellige lande. Disse udgifter kan løbe betydeligt op.

Underholdningsvirksomheder køber kun licensrettigheder, når det er kommercielt rentabelt at gøre det. De bruger geo-IP-blokering til at blokere markeder, som de ikke anser for at være rentable nok til at betjene.

Segmentering af markeder

Nogle gange fører geoblokering ikke til begrænsning af adgangen til websteder. En IP geoblokering kan blot ændre den version af de oplysninger, du kan se, alt efter hvor du befinder dig.

Virksomheder, der opererer globalt, ser ikke nødvendigvis verden som ét stort marked. Faktisk ser de geografiske regioner som individuelle regioner.

Derfor er prisuniformitet ikke altid normen. Virksomheder kan opkræve forskellige beløb af købere fra forskellige lande for lignende varer og/eller tjenesteydelser.

Denne praksis er almindelig i turistindustrien. F.eks. kan et flyselskabs indenrigsflyvninger være dyrere for udenlandske kunder end for lokale kunder.

Denne form for prisdiskrimination er også udbredt i detailhandelen.

På samme måde bruger indholdsudbydere geoblokeret indhold til markedsføringsformål. Streamingplatformsoperatører kan forskyde udgivelsesdatoerne for film, tv-serier osv. Det betyder, at nogle markeder får mulighed for at se visse dele af indholdet før andre.

Underholdningsvirksomheder kan bruge IP-adresseblokeringer efter land for at bekæmpe piratkopiering.

En lokationsblokering kan tvinge forbrugerne til at bruge ophavsretligt beskyttet materiale ulovligt. Men hvis man prioriterer markeder med få skrupler med piratkopiering, kan det tilfredsstille efterspørgslen på tværs af grænserne.

Udbydere af indhold kan også bruge geografiske begrænsninger til at skabe en følelse af eksklusivitet.

Eftertragtet indhold, som de fleste ikke har adgang til, er meget værdifuldt. Rettighedshavere eller licenshavere vil kunne sælge det for flere penge uden at øge deres omkostninger.

For virksomheder er geobegrænsninger effektive redskaber til at maksimere deres fortjeneste. For forbrugerne kan IP-adresseblokeringer efter land virke uretfærdige. Det er derfor, at mange af os gerne vil vide, hvordan vi kan fjerne blokeringer af Netflix og Spotify, når vi har brug for det.

Forbud mod ulovligt indhold

En privat virksomhed pålægger ikke altid en begrænsning af adgangen til et websted efter behag. Nogle gange tvinger love og bestemmelser i jurisdiktioner virksomheder til at begrænse adgangen til deres varer og/eller tjenester.

For eksempel kan lovgivning mod hasardspil tvinge onlinekasinoer, væddemålssider og lignende til at afvise trafik fra visse steder.

Hvad der er ulovligt i ét land, kan være helt acceptabelt i et andet. Nogle regeringer går dog over stregen med internetcensur.

Undertrykkende regimer har tendens til at blokere det meste af internettet for at kontrollere internetbrugernes adfærd . De overvåger i høj grad cyberspace for at lukke munden på dissidenter.

Ekstrem internetcensur er karakteristisk for diktaturer og mindre demokratiske republikker. Autoritære regeringer regulerer strengt, hvad enkeltpersoner og virksomheder kan gøre på internettet.

Det kinesiske kommunistparti (KKP) er berygtet for geo-IP-blokering.

Google, Facebook, YouTube og Instagram er blot nogle af de populære amerikanske websteder, der er forbudt på det kinesiske fastland. Disse websteder har lokale ækvivalenter, hvis operatører er mere villige til at tilfredsstille præsident Xi Jinpings luner.

Forsvindingen af emojis med stearinlys og kage på kinesiske Twitter, Weibo, var et nyligt bevis på KKP's misbrug af geobegrænsninger.

Regeringen fjernede ikonerne fra platformen på tærsklen til årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads. Formålet med dette skridt var at undertrykke enhver online mindehøjtidelighed om denne tragiske begivenhed.

Nordkorea er en anden kommunistisk nation, der er berygtet for at isolere sine indbyggere digitalt fra resten af verden.

Almindelige nordkoreanere kan kun bruge landets intranet kaldet Kwangmyong. Det internet, som vi kender, er kun tilgængeligt for eremitkongedømmets eliter. De fleste af dem er højtstående regeringsembedsmænd.

For mere information vedrørende os danskere, blandt andre, læs EU's nye regler om geoblokering her (engelsk).

Sådan omgår du geoblokering

Medmindre du kan maskere din oprindelige IP-adresse, er der ingen vej uden om geoblokeringer.

Hvis du vil vide, hvordan du kan omgå blokerede websteder, bør du overveje at bruge følgende:

VPN'er (virtuelle private netværk)

En VPN er et internet værktøj til beskyttelse af personlige oplysninger, der kan skjule din placering. En god VPN kan pålideligt hjælpe dig med at få adgang til indhold, der er blokeret i dit land.

Selv om dens sikkerhed afhænger af en lang række faktorer, kan den også sikre din onlinekommunikation med kryptering.

I en tidligere artikel har vi allerede forklaret, hvad en VPN er, og hvordan den kan gøre geobegrænsninger ubrugelige i en lang række tilfælde. Men vi vil gerne fremhæve en sædvanlig ulempe ved dem: reduceret internet hastighed.

Når du installerer en VPN på Android, iOS, macOS eller Windows, flyder din datastrøm ikke direkte til en hosting-server. Den passerer snarere først gennem en VPN-server, før den når frem til den tilsigtede destination.

Dette ekstra stop forlænger dine datas rejsetid. Jo længere væk din valgte VPN-server befinder sig, jo længere tid vil det tage for dig at få adgang til de ønskede oplysninger.

Brug af VPN-hardware sammen med mange andre brugere på samme tid kan også sænke din internethastighed.

For stor efterspørgsel kan presse de enkelte servere til grænsen, hvilket drastisk påvirker deres effektivitet. Derfor er det klogt at bruge en VPN-leverandør med et stort globalt netværk.

Stærkt krypteret webtrafik er sværere at flytte mellem servere. Det kan være et problem, når du udfører en opgave med høj båndbredde.

Alle VPN-udbydere lover hurtig hastighed. Men mange leverer ikke nok på denne front. For at opnå de bedste resultater bør du overveje at bruge de førende VPN-tjenester i stedet for de mindre etablerede.

Proxy-servere

Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvordan du kan omgå geoblokering uden at gå på kompromis med ydeevnen, så bør du lære om proxy-servere.

En proxy er en server, der anmoder om den ønskede online ressource på vegne af din enhed. Du kan bruge denne mellemmands IP-adresse til at komme uden om blokerede websteder i din region.

Proxyer og VPN'er fungerer næsten på samme måde, bortset fra at førstnævnte ikke krypterer trafikdata. Med andre ord indebærer omdirigering af dine datastrømme til proxyservere ingen kryptering. Men på grund af dette kan du surfe meget hurtigere på internettet.

Hvis du ikke har brugt en proxytjeneste før, skal du ikke bare bruge en hvilken som helst udbyder. Du bør være selektiv med hensyn til dine muligheder for at beskytte dit privatliv. Du går dog ikke galt i byen med nogen af de pålidelige.

Smart DNS (Domain Name Server)

En Smart DNS kan forfalske din placering ved at ændre din internetudbyders tildelte IP-adresse, når du får adgang til geografisk blokeret indhold.

Denne tjeneste bruger et globalt netværk af DNS-servere. Du kan vælge en hvilken som helst hardware i flåden, så du kan forhindre, at geoblokerede websteder kan opdage din virkelige placering.

Smart DNS-tjenester lyder som VPN'er og proxyer, men der er en stor forskel. Deres udbydere forsøger ikke at dirigere al din trafik gennem deres servere. De afslører ikke din faktiske IP-adresse, når du opretter forbindelse til websteder på deres lister.

Derfor vil du ikke kunne få adgang til alle websteder i et område, som du ikke kan se med en Smart DNS. Du kan kun låse de specifikke websteder op, som din valgte leverandør kan låse op.

Normalt sælges en Smart DNS-tjeneste separat fra VPN-tjenester og/eller proxyer. Det gode er, at vi har fundet nogle VPN-leverandører, der understøtter funktionaliteten nativt. CactusVPN og VeePN er de første, jeg kommer til at tænke på.

Tor (The Onion Router)

Tor er open source-software, der kan hjælpe dig med at omgå geoblokering og surfe anonymt på det åbne web. Det kan opnå dette onion routing.

Dette er en teknik til at sløre onlinekommunikation ved at overføre den gennem et verdensomspændende netværk af computere (kaldet knudepunkter).

Når dine trafikdata kommer ind i Tor-netværket, vil de hoppe fra den ene knudepunkt til den anden, hvor de krypteres flere gange. Netværket vil dekryptere de krypteringslag, der indkapsler dine datastrømme på vej til udgangsknudepunktet.

De websteder, du har til hensigt at se, vil ikke kunne kende din placering. Til gengæld kan du se videoer, der er geoblokeret, og få adgang til andre former for indhold.

Når du endelig får adgang til webstederne, vil folk bag dem ikke have en anelse om, hvor du befinder dig på planeten.

Tor er kun tilgængelig via sin egen browser. Dens opsætning kan være vanskelig for almindelige internetbrugere. Da frivillige driver Tor-netværket, kan hastigheden være et problem. Derfor er det mere egnet til anonym browsing end til streaming.

På trods af de iboende ulemper ved denne teknologi kan du stadig drage fordel af den uden at skulle håndtere dens negative sider.

Tjenester som NordVPN lader dig nemt få adgang til Tor-netværket via Onion over VPN. Det er en form for dobbelt VPN, der lover ekstraordinær online-privatliv og cybersikkerhed.

Konklusion

Geoblokering handler om kontrol.

Det har legitime anvendelser, men det er også tilbøjeligt til at blive misbrugt. Ondsindede parter bruger blokering af websider til at diskriminere og/eller manipulere.

Uanset situationen kan geografiske begrænsninger være ubelejlige og frustrerende. Desværre går de måske aldrig af mode. Men i det mindste behøver du ikke at finde dig i dem!

Med det rigtige værktøj kan du få adgang til det indhold du ønsker, når du støder på en digital mur.