Hvorfor VPN? 9 GODE grunde til at bruge VPN

VPN'er bliver langsomt mere almindelige og det globale marked for brug af VPN forventes at nå gigantiske 500 mia. kr. (77,11 mia. dollars) allerede i 2026. Det skriver ResearchAndMarkets.

På trods af den voksende popularitet har mange internetbrugere knap nok en grundlæggende forståelse af, hvad en VPN er, og mange er usikre på præcis hvad en VPN gør og hvorfor den er nødvendig.

En VPN kan bruges af mange årsager, lige fra cybersikkerhed til online privatliv og adgang til geografisk begrænset indhold.

I denne artikel ser vi på, hvad en VPN er, hvordan den fungerer og 9 specifikke situationer hvorved du kan og bør bruge VPN. Brugssituationer, der er relevante for både begyndere og mere avancerede danske brugere.

Hvad er en VPN?

Når du opretter forbindelse til internettet, gør du det via din IP-adresse. Din internetudbyder (ISP) kan spore din browsingaktivitet via din IP-adresse. En internetudbyder kan f.eks. spore, hvilke websteder du besøger, hvor og hvad du streamer osv.

Du kan bruge et virtuelt privat netværk (VPN) for at undgå sporing fra internetudbyderen og statslige restriktioner. En VPN-tjenesteudbyder kan også beskytte dine oplysninger mod cyberkriminelle.

For mere information, læs vores guide til VPN og hvordan man bruger en.

Men hvordan virker det?

Når du opretter forbindelse til en VPN-server, skaber den en krypteret tunnel, som al din internettrafik skal passere igennem. Du får også en alternativ IP-adresse, som din internetudbyder ikke kan få adgang til.

VPN-klienter etablerer en forbindelse via en VPN-protokol – et sæt regler og instruktioner, der dikterer, hvordan forbindelsen fungerer.

Der findes seks populære protokoller:

OpenVPN er vel nok den mest anvendte protokol, men førende VPN-udbydere som ExpressVPN og Surfshark lader dig vælge mellem fire eller flere.

9 ting du kan gøre med en VPN

En VPN har mange funktioner. Vi har samlet de 9 mest almindelige anvendelsesmuligheder for en VPN-udbyder nedenfor.

1. Streaming

Netflix, Hulu, Amazon Prime, HBO – men også de danske som DRTV, TV2 Play og de fleste andre streamingsider har geografisk begrænset indhold, som du kun kan se i visse lande. Twin Peaks og The Blair Witch Project er f.eks. kun tilgængelige i det amerikanske Netflix-bibliotek, mens DRTV kun kan ses fra en dansk IP-adresse.

Ved at bruge en VPN kan du få adgang til regionale serier og film hvor som helst i verden, uanset om du er på ferie eller er bosat i udlandet.

Vil du ikke gå glip af et afsnit af din yndlingsserie, når du er på rejse? Du kan bruge en VPN-app på din bærbare computer eller mobilenhed til at få adgang til dit program og aldrig gå glip af et afsnit, uanset hvor du befinder dig.

Mange streamingplatforme forsøger aktivt at forhindre VPN'er i at få fjernadgang til geografisk blokeret indhold, men mange førsteklasses tjenester kan omgå dette.

ExpressVPN, NordVPN, Surfshark, Private Internet Access er blot nogle af de udbydere, der giver mulighed for ubegrænset streaming. Det kan være sværere at låse indhold op ved hjælp af en gratis VPN.

Det er også afgørende, at din VPN-software ikke hæmmer din internetforbindelseshastighed. Langsomme hastigheder fører til en frustrerende streamingoplevelse.

2. Anonymitet online

Som nævnt indledningsvist kan din internetudbyder spore, hvad du laver online.

I nogle lande kan de også sælge dine data til tredjeparter med henblik på profit. Typisk bliver dine data anonymiseret, hvilket betyder, at de fjerner identificerende oplysninger, såsom din rigtige IP-adresse, dit navn og din nøjagtige placering, før de sælges.

Din internetudbyder kan også udlevere dine oplysninger til offentlige myndigheder på anmodning.

Når du bruger en VPN-klient, er din forbindelse krypteret. Som følge heraf kan din internetudbyder ikke spore, hvad du laver online, eller føre aktivitetslogs.

De fleste markedsledere i VPN-branchen tager privatlivets fred til det næste niveau med en streng politik om ingen logs. Det vil sige, at udbyderen ikke gemmer nogen oplysninger om din VPN-brug. På den måde er der ingen optegnelser og data at udlevere, selv hvis din internetudbyder eller myndighederne anmoder om logs.

3. Sørg for cybersikkerhed i topklasse

Ud over din internetudbyder og myndighederne er cyberkriminelle en betydelig trussel for dig og din færden på nettet.

Cyberkriminelle kan få adgang til følsomme oplysninger og installere malware via databrud. Typisk har en god VPN en lang liste af funktioner, der sikrer dine data.

Kryptering er en af disse sikkerhedsfunktioner. Ved hjælp af kryptering omdanner en VPN-udbyder dine oplysninger til en hemmelig kode, som kun er tilgængelig for autoriseret personale.

I dag anvender de fleste sikre VPN-udbydere AES-256-kryptering. Dette er en kryptering af militær kvalitet, som er praktisk talt umulig at bryde. Her kan du læse mere om hvordan krypteringen virker.

En kill switch er en anden værdifuld sikkerhedsfunktion. Når den er aktiveret, afbryder en kill switch dig fra internettet, hver gang din VPN-forbindelse afbrydes.

Så hvis dit Wi-Fi nulstilles, eller der er strømafbrydelse i et par minutter, forhindrer din VPN nysgerrige øjne i at få adgang til dine oplysninger i den korte tid, det tager at genetablere en VPN-forbindelse.

Kryptering og en kill switch er kun toppen af isbjerget, når det kommer til VPN-sikkerhed. Nogle klienter går et skridt videre. ExpressVPN bruger f.eks. TrustedServer-teknologi til at sikre, at brugerdata altid kun er RAM-beskyttet. Det betyder, at brugerdata aldrig opbevares på deres servere. Når data lagres i RAM, bliver de automatisk slettet (eller tømt, vel nærmere) når sessionen afbrydes eller stoppes.

4. Brug af BitTorrent-protokollen

Peer-to-Peer deling (P2P), mere almindeligt kendt som torrenting, er en af grundene til, at folk bruger en VPN.

Torrenting er måske gratis, men der er ingen garanti for sikkerhed, når du besøger torrent-sider. Desuden rynker mange lande på næsen af P2P-deling og blokerer aktivt adgangen til populære torrenting-websteder. Torrents i sig selv er ikke ulovlige og er ganske nyttige til at dele store datamængder – f.eks. data i forskningsøjemed. Opfordringen fra seek er naturligvis kun at bruge torrents til lovlige formål.

Med en VPN kan du sikre dig, at dine torrent-filer og de websteder, de er hostet på, er sikre. En krypteret forbindelse på en VPN kan også automatisk blokere malware og reklamer.

Du kan også omgå geo-restriktioner på torrent-websteder med en VPN.

Nogle VPN'er på højt niveau, som Surfshark og CyberGhost, har P2P-optimerede servere, der lover høje download- og upload-hastigheder sammen med sikkerhed og beskyttelse af personlige oplysninger.

5. Strømlining af spil

Intet ødelægger en online gaming som høje ping-hastigheder, hvilket fører til forsinkelse og en generelt dårlig spiloplevelse.

Selv hvis du forsøger at ændre din server, kan spil stoppe dig via regionsbaserede adgangskontroller. Så du sidder fast med en dårlig forbindelse, der nogle gange fungerer, men som oftest underpræsterer.

Når du bruger en VPN, får du adgang til et dynamisk servernetværk, der løser begge disse problemer. Et stort servernetværk lader dig skifte fra en server med lav hastighed til en passende server uden problemer.

CyberGhost, ExpressVPN og NordVPN er alle eksempler på tjenester, der tilbyder dedikerede gaming-optimerede servere med hurtige forbindelseshastigheder.

VPN'er giver dig også mulighed for at låse op for regionslåste spilbutikker, som PlayStation Store, så du kan købe og spille spil, der måske ikke er tilgængelige i dit land.

6. Brug offentligt WiFi (sikkert)

Der er et stigende antal brugere af offentligt Wi-Fi på verdensplan og antallet af offentlige Wi-Fi-hotspots forventes at matche efterspørgslen.

Selv om det er super praktisk at bruge Wi-Fi på caféer, i offentlige transportmidler, hoteller og butikker, er det også risikabelt.

Offentligt Wi-Fi er beregnet til at være let tilgængeligt, så mange af disse forbindelser er ukrypterede og har minimale sikkerhedsforanstaltninger.

Når du bruger en usikret forbindelse, kan cyberkriminelle få adgang til følsomme data, herunder:

  • Loginoplysninger til vigtige websteder (netbank, e-mail osv.)
  • Finansielle oplysninger
  • Billeder

Alle andre data, som du betragter som følsomme, kan også blive kompromitteret på et offentligt netværk. Hackere kan snage i din internetaktivitet og installere malware eller kapre din forbindelse.

En sikker VPN-forbindelse løser disse problemer ved at kryptere din onlineaktivitet på private og offentlige netværk. Hackere kan måske se, at du er forbundet til internettet, men de kan ikke se nogen af dine data.

7. Omgå censur

Censur er et stort problem i mange lande, hvor regeringer begrænser websteder og apps, der af en eller anden grund anses for uegnede.

Den Kinesiske Firewall (Great Firewall of China – engelsk ordspil på Den Kinesiske Mur) er et godt eksempel herpå. I Kina kan brugerne kun besøge websteder og downloade apps, som regeringen godkender. Der er et udbredt forbud mod mainstream sociale medieplatforme, nyhedskanaler, websteder, spil m.m.

Mens Kina er et ekstremt tilfælde, har mange andre regeringer en voksende liste over internetrestriktioner. Din internetudbyder skal overholde dem.

Du kan omgå restriktioner og få adgang til “forbudte” apps og hjemmesider med en VPN for at sige din mening og låse op for det indhold, du ønsker frit.

ExpressVPN er kendt for at fungere godt i restriktive lande og er en af de sjældne VPN-udbydere, der fungerer i Kina. Så en bruger i Kina kan få adgang til mainstream sociale mediesider, informationsarkiver og meget mere uden hindringer.

8. Blokér reklamer og malware

Reklamer er irriterende. Du surfer i fred og ro, og så får du pludselig smidt en annonce for et produkt eller en tjeneste i hovedet, som du er helt ligeglad med.

Annoncer er ikke bare irriterende. De kan også være farlige. F.eks. kan tredjemands annoncedomæner installere trackere på din enhed.

Hvis du ved et uheld klikker på en ukendt annonce, kan det føre til domæner uden tillid, som derefter infiltrerer dit system via malware.

VPN'er har sikkerhedsfunktioner, der hjælper dig med dette. NordVPN's CyberSec-funktion er et godt eksempel.

CyberSec har en omfattende database med sortlistede websteder, der er kendt for at være phishing-svindel og andre cybertrusler. VPN-udbyderen blokerer automatisk adgangen til disse websteder. Du kan også bruge denne funktion til at springe prangende reklamer over.

Det er vigtigt at bemærke, at VPN-tjenester kun kan forhindre noget malware. Det anbefales, at brugerne har antivirusprogram installeret for at opdage og stoppe avancerede trusler.

9. Spar penge

Virksomheder bruger i dag dynamisk prissætning for produkter og tjenester, hvor priserne varierer på baggrund af mange faktorer, herunder din region, din søgehistorik osv.

En ulempe ved denne strategi er, at brugerne kan betale mere, når de bestiller en flyrejse eller handler online på baggrund af deres placering.

For eksempel kan et hotel i Thailand tilbyde billigere priser til lokale brugere sammenlignet med internationale rejsende. Rejsende kan spare penge ved at bruge en VPN og vælge en thailandsk serverplacering for at få billigere priser.

Omgå internetudbyders neddrosling

Et andet stort problem med nogle internetudbydere, er båndbredde-neddrosling, hvor de bevidst sænker din internetforbindelse af grunde som f.eks. dit abonnement, din placering osv. Jeg har det med her som en ekstra feature til hvorfor du skal bruge VPN, men kun som en eftertanke. Årsagen er, at det ikke er udbredt i DK — mig bekendt forekommer det ikke, men det ses i høj grad i andre lande. F.eks. USA.

ISP'er neddrosler også forbindelser for at regulere netværkstrafikken og minimere overbelastning af båndbredden. Denne praksis er også kendt som traffic shaping.

I teorien lyder det ikke så slemt, men kriterierne for neddrosling er meget subjektive i praksis.

Din internetudbyder kan betragte ethvert websted, du bruger, som “lavt prioriteret” og neddrosle det, uanset hvor vigtigt det er for dig.

Selvom din internethastighed stadig afhænger af din forbindelse, kan du omgå neddrosling ved at bruge forskellige servere på din VPN. Hvis din internetudbyder ikke kan se, hvad du laver, kan de ikke neddrosle hastigheden eller båndbredden.

De 5 bedste VPN'er

Nu hvor du ved, hvordan en VPN kan hjælpe med at forbedre dit daglige online liv, lad os se på de fem bedste VPN-udbydere.

ExpressVPN

ExpressVPN har toppet “Bedste VPN”-listerne i de sidste tre år. Det er vel nok det mest populære valg for de fleste brugere. Dette er ikke overraskende i betragtning af deres uendelige funktionsliste, der kombinerer effektive sikkerhedsforanstaltninger med protokoller og servernetværk, der giver lynhastigheder.

Nogle af deres vigtigste funktioner er:

  • 3.000+ servere i 94 lande
  • AES-256-kryptering
  • TrustedServer-teknologi
  • Ingen logs
  • Split tunneling
  • Privat DNS

Selvom nogle af disse funktioner er standard, overgår ExpressVPN alligevel sine konkurrenter. Du kan lære hvorfor vi er så vilde med den i vores ExpressVPN anmeldelse.

Surfshark

Surfshark tilbyder alle de essentielle sikkerheds- og privatlivsfunktioner, du ønsker i en VPN, men den skiller sig ud, fordi du kan tilslutte ubegrænsede enheder med ét abonnement. Surfshark giver dig mulighed for at vælge mellem mere end 3.000 servere og adgang til funktioner som obfuskerede RAM-only servere, ingen-log politik og AES-256 kryptering, alt sammen til en meget overkommelig pris.

Se hvorfor udbyderen er så populær ved at læse vores omfattende Surfshark anmeldelse.

Private Internet Access

Private Internet Access er en velkendt VPN-udbyder, der har eksisteret lidt længere end de andre. Open source-klienten gemmer ikke brugerlogs, har avancerede krypteringsmuligheder, kryptovalutabetalinger for ekstra anonymitet og det største servernetværk, vi har set, med over 32.000 servere i 78 lande.

Vores PIA-gennemgang forklarer, hvorfor 15 millioner mennesker bruger denne udbyder.

NordVPN

NordVPN har konsekvent været en af de hurtigste VPN-tjenester i de seneste år. Den giver lynhurtige hastigheder, så brugerne får uafbrudt streaming, spil, torrenting og browsing. Udover hastighed tilbyder NordVPN også sikkerhedsfunktioner på højt niveau som CyberSec, der blokerer reklamer og malware.

Tjek vores anmeldelse af NordVPN for at se, om det er den rigtige VPN-udbyder for dig.

CyberGhost

CyberGhost er ikke så berømt som de andre VPN-tjenester på denne liste, men det er værd at prøve i 2021. Udbyderen tilbyder alle relevante VPN-funktioner og har endda streaming-, spil- og P2P-optimerede servere. Den kan prale af 7.300 servere og lader dig forbinde syv enheder samtidigt.

Læs vores anmeldelse af CyberGhost for at forstå, hvorfor denne udbyder er et forsøg værd.

Konklusion

VPN'er er ikke den ultimative løsning på alle internetbrugsrelaterede problemer, men de kommer ret tæt på. De holder dine oplysninger sikre, giver dig sikker adgang til dine yndlings tv-serier og kan endda forbedre din spiloplevelse.

Der er hundredvis af VPN-udbydere at vælge imellem og du kan læse alt om dem på vores VPN-gennemgang.